Milović: "Plava sveska" potpuno kompromituje Šukovića

"Kompromitacija agenata naših partnerskih službi članovima OKG-a, između svega ostalog što nam govori 'Plava sveska', predstavlja nezapamćen skandal"

20676 pregleda 80 reakcija 80 komentar(a)
Milović, Foto: Luka Zeković
Milović, Foto: Luka Zeković

Ministar pravde Andrej Milović saopštio je danas da "plava sveska" šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića predstavlja nezapamćen skandal koji potpuno kompromituje šefa SPO-a.

On je aludirao na nedavnu izjavu optuženog Mila Božovića u podgoričkom Višem sudu - da mu je Šuković bio konsultant dok je bio član skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu.

"'Plava sveska' Predraga Šukovića govori umjesto mene, i danas se obraća onima koji ozbiljne stvari pokušavaju da svedu na dnevnopolitičke interese. Kompromitacija agenata naših partnerskih službi članovima OKG-a, između svega ostalog što nam govori 'Plava sveska', predstavlja nezapamćen skandal koji potpuno kompromituje šefa SPO-a i veliki bezbjednosni izazov. Baš kako sam i najavio, jedva čekam kontrolno saslušanje u Skupštini Crne Gore i nove dokaze koje ću iznijeti na sjednici Odbora za bezbjednost o vezama šefa SPO-a sa OKG", napisao je Milović u objavi na društvenoj mreži Iks.

Božović u obraćanju sudu je kazao da je ova optužnica besmislena i da je napravljena i iz političkog motiva.

Istakao je da ga Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i tužilac Jovan Vukotić, povezuju neosnovano sa kavačkim klanom koji mu je, kako je naveo, ubio tri bliska prijatelja.

Naveo je da kada je bio u skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu njegov saradnik, konsultant je tada bio šef SPO Predrag Šuković.

"On je moj prijatelj. Bio mi je konsultant, ja se prije toga nikad nisam bavio bezbjednošću. Imam plavu svesku, koju vam je dao moj advokat, u njoj je moj i rukopis Šukovića. On me je uputio ko je ko u policiju i ko kome pripada. Ovdje su mediji i zbog javnosti ne želim da se izvuče iz konteksta da loše govorim za njega", kazao je Božović.

Božović je uhapšen u aprilu 2023. godine.

Pet mjeseci kasnije Specijalno državno tužilaštvo je Višem sudu u Podgorici dostavilo optužnicu protiv Božovića i takozvanog policijskog narkokartela, čije članove terete za više krivičnih djela.

Osim predsjednika Opštine Budva na spisku optuženih su i navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić...

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Bonus video: