Jovanović: Sadržaj "plave sveske" ne kompromituje Šukovića, dokazuje da je pomogao svom prijatelju Božoviću

Advokat Miroje Jovanović je poručio i da je sadržaj "plave sveske" dokaz nevinosti Mila Božovića

15661 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Jovanović, Foto: Boris Pejović
Jovanović, Foto: Boris Pejović

Sadržaj "plave sveske" ne samo da ne kompromituje šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića, naprotiv, sadržaj dokazuje da se radi o profesionalcu, koji je svome prijatelju, tada poslaniku, Milu Božoviću pomogao da: registruje i razotkrije ogranke kriminalnih struktura unutar MUP-a; na pravi način pripremi pitanja za šefove službi bezbednosti, rasvijetli ulogu pojedinih policajaca koji su vršili torturu nad pripadnicima tadašnje opozicije i članovima njihovih porodica, te javno preispita sporni boravak Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori, saopštio je danas Miroje Jovanović, advokat pritvorenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića.

On je reagovao na jučerašnju izjavu ministra pravde Andreja Milovića koji je poručio da "plava sveska" potpuno kompromituje Šukovića.

Milović je aludirao na nedavnu izjavu optuženog Mila Božovića u podgoričkom Višem sudu - da mu je Šuković bio konsultant dok je bio član skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu.

"Najprije molim da svi koji su zahvaljujući trudu odbrane i gospodina Božovića došli u posjed predmetnog dokaza, pažljivo pročitaju sadržaj i 'plave sveske' i svih dokaza i materijala, koji su sada već potpuno javno dostupni. Sadržaj 'plave sveske' ne samo da ne kompromituje gospodina Šukovića, naprotiv, sadržaj dokazuje da se radi o profesionalcu, koji je svome prijatelju, tada poslaniku, gospodinu Milu Božoviću pomogao da: registruje i razotkrije ogranke kriminalnih struktura unutar MUP-a; na pravi način pripremi pitanja za šefove službi bezbednosti, rasvijetli ulogu pojedinih policajaca koji su vršili torturu nad pripadnicima tadašnje opozicije i članovima njihovih porodica, te javno preispita sporni boravak Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori", istakao je Jovanović.

On je dodao da se sve navedeno dešava u periodu za koji Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je Božović član grupe sa ljudima koje raskrinkava, kritikuje i traži njihove smjene.

"Ovaj dokaz nema bilo kakve veze sa trenutnim neslaganjima pojedinih državnih funkcionera sa gospodinom Predragom Šukovićem, budući da je objavljen, vještačen i sudu dostavljen prije negativnih komentara na račun gospodina Šukovića. Vještačenje predmetnog dokaza je završeno još 30. maja prošle godine, i upravo tada sam i saopštio da odbrana poseduje dokaze i veštačenje SDT-a", poručio je Jovanović.

On je kazao da, konkretno, tužilac Jovan Vukotić nije pokazao interesovanje za ovaj dokaz odbrane.

"Odmah nakon toga, u junu mjesecu 2023. godine u okviru javne debate je ukazano na postojanje ovog dokaza i vještačenja, ali interesovanje javnosti ali i tužilaštva za isti ni tada nije postojalo. 'Plava sveska' je sudu dostavljena još 4. 12.2023. godine, ali pošto je to ročište odloženo krivicom SDT-a, nisam imao priliku da javno obrazlažem ovaj dokaz. Dakle, sve prije određenih javnih sporenja u vezi gospodina Šukovića. 'Plava sveska' je potom dospjela u fokus javnosti 19.1. 2024. godine jer je tek toga dana odbrana konačno mogla da sudu prezentuje dokaze u korist gospodina Božovića, a prilikom ispitivanja optužnice na javnom ročištu", rekao je Jovanović.

Po njegovim riječima sadržaj "plave sveske" je dokaz nevinosti Božovića, jer kako ističe Jovanović, njegovo postupanje u Odboru za bezbjednost prikazuje u istinitom i preciznom kontekstu, za razliku od tužioca Vukotića koji je bez čitanja transkripata sjednica odbora donio zaključke u maniru bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Zaključujem da sadržaj 'plave sveske' nije dokaz koji kopromituje gospodina Šukovića. Naprotiv to je dokaz da se radi o profesionalcu koji je pomogao svom prijatelju da obavlja poslaničku funkciju u skladu sa svim pravilima i procedurama. Stoga molim javnost, medije, struku i prije svega Viši sud u Podgorici da 'plavu svesku ' ali i sve druge dokaze i materijale koje je odbrana dostavila i objavila, pažljivo pročitaju. Nakon toga će svi donijeti iste zaključke kao i odbrana, a to je da je nemoguće da gospodin Božović zajedno optužen sa osobama koje su i njega lično ali i mnoge druge građane nezakonito pratile, hapsile i maltretirale, a koje je on na sjednicama odbora raskrinkao imenom i prezimenom", navodi se u reagovanju Jovanovića.

Božović je ranije u obraćanju sudu kazao da je ova optužnica besmislena i da je napravljena i iz političkog motiva.

Istakao je da ga Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i tužilac Jovan Vukotić, povezuju neosnovano sa kavačkim klanom koji mu je, kako je naveo, ubio tri bliska prijatelja.

Naveo je da kada je bio u skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu njegov saradnik, konsultant je tada bio šef SPO Predrag Šuković.

"On je moj prijatelj. Bio mi je konsultant, ja se prije toga nikad nisam bavio bezbjednošću. Imam plavu svesku, koju vam je dao moj advokat, u njoj je moj i rukopis Šukovića. On me je uputio ko je ko u policiju i ko kome pripada. Ovdje su mediji i zbog javnosti ne želim da se izvuče iz konteksta da loše govorim za njega", kazao je Božović.

Božović je uhapšen u aprilu 2023. godine.

Pet mjeseci kasnije Specijalno državno tužilaštvo je Višem sudu u Podgorici dostavilo optužnicu protiv Božovića i takozvanog policijskog narkokartela, čije članove terete za više krivičnih djela.

Osim predsjednika Opštine Budva na spisku optuženih su i navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić...

Prema tvrdnjama tužilaštva, dio te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Bonus video: