Dukaj se Čamgoza sjetio tek nakon poziva službe

Podgoričko tužilaštvo istražuje da li je državljanin Turske ugrozio bezbjednost ministra javne uprave. Ministar ne otkriva zbog čega je čekao da ga iz ANB pozovu na razgovor, pa tek onda priznao da je mafija od njega tražila da utiče na dobijanje političkog azila za Čamgoza

39666 pregleda 64 reakcija 52 komentar(a)
Binali Čamgoz, Foto: Tviter
Binali Čamgoz, Foto: Tviter

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici istražuje da li je državljanin Turske Binali Čamgoz ugrozio sigurnost Maraša Dukaja, a ministar ćuti zbog čega je čekao da ga tajna služba pozove na razgovor, pa tek onda priznao da je mafija od njega tražila da politički utiče kako bi optuženi za najteža krivična djela dobio azil.

Dukaj je u policiji saslušan 31. jula prošle godine i to nakon što su javna i tajna policija dobila operativne informacije da mu je život ugrožen.

Policiji je prethodno javljeno da će Čamgoz, preko kavačkog klana, nauditi Dukaju - zbog neispunjenog obećanja navodno datog albanskom državljaninu Indritu Kolešiju, koji je početkom godine tražio tu uslugu od ministra.

Tek tada Dukaj im je priznao da ga je četiri ili pet mjeseci prije toga pozvao prijatelj iz Prištine, čiji identitet nije želio da saopšti, i tražio da primi njegovog prijatelja Kolešija, koji je od njega i tražio da pomogne Čamgozu...

Ministar javne uprave juče nije odgovarao na pozive i poruke Vijesti.

Izviđaj

U podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu postoje dva predmeta protiv Čamgoza, kazao je Vijestima rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

“Protiv B. Č. državljanina Turske, u ovom tužilaštvu formirana su dva predmeta. Jedan zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, koji se nalazi u postupku izviđaja, i drugi zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, u kom je podnijet optužni predlog Osnovnom sudu u Podgorici i izrečena kazna zatvora”, kazao je Milanović.

Prema saznanjima Vijesti predmet u kom istražuju da li je Čamgoz počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti odnosi se na prijetnje Dukaju.

Vijesti su juče objavile da je šef vladinog resora za javnu upravu obećao prijateljima sa Kosova i iz Albanije da će se u Ministarstvu unutrašnjih poslova raspitati o mogućnosti da Čamgoz zakonski dobije azil u Crnoj Gori, a kada se to nije dogodilo - turski državljanin optužen za teška krivična djela zaprijetio mu je preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana.

To se dešavalo dok je Dukaj bio član vlade Dritana Abazovića.

Dukaj, koji i u ovoj vladi rukovodi istim resorom, nije inspektorima želio da kaže ko je njegov prijatelj sa Kosova koji ga je spojio sa Čamgozovim ljudima.

Prema informacijama Vijesti, on je saslušan krajem jula 2023. godine, nakon što su Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) dobili informaciju da mu Čamgoz ozbiljno prijeti zbog neispunjenog obećanja.

Ministar je pred inspektorkom ispričao da nije obećao pomoć, ali da strahuje za svoj život jer je siguran da je to u njegovo ime učinio Indrit Koleši, sa kojim je i razgovarao o optuženom državljaninu Turske.

Dukaj juče nije odgovorio na pitanja Vijesti zbog čega nije odmah prijavio da je osuđivani kriminalac iz Albanije od njega tražio da mu pruži političku podršku i pomogne Čamgozu da dobije politički azil u Crnoj Gori, tvrdeći da je taj stranac politički progonjen u svojoj matičnoj državi Turskoj.

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li mu je Koleši nudio nešto za tu uslugu, kao i ono zašto inspektorima nije otkrio identitet prijatelja iz Prištine, koji ga je spojio sa državljaninom Albanije.

Šef vladinog resora za javnu upravu tokom saslušanja inspektorki je tvrdio da nije ništa obećao Kolešiju, da mu je jasno predočio da nije nadležan za te stvari:

“...Ali sam mu obećao da ću kontaktirati prijatelje iz Ministrarstva unutrašnjih poslova i raspitati se o zakonskim mogućnostima da se taj azil ostvari, a takođe sam i Kolešiju sugerisao da se i on raspita kod nadležnog Ministarstva”, rekao je Dukaj.

Kazao je i da je od MUP-a dobio izričit odgovor - da Čamgoz ne ispunjava uslove za azil.

Tvrdi da se zakonito raspitivao za azil: Dukaj
Tvrdi da se zakonito raspitivao za azil: Dukajfoto: MJU

Državljanin Turske, kojeg tamošnje vlasti potražuju zbog najtežih krivičnih djela, uhapšen je 6. jula 2022. godine u Podgorici, a iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u koji je upisano ime Mehmet Ali Bayhan.

Prema pisanju tamošnjih medija, on je vođa organizovane kriminalne grupe, a u krivični dosije upisani su mu razni zločini - ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

U septembru 2022. godine, u Istražnom zatvoru u Spužu pretresena je ćelija u kojoj je boravio sa još pet pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan.

To je učinjeno samo nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Čamgoza, učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je prekjuče da izruči Čamgoza, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je Viši sud još 1. juna 2023. godine utvrdio da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela...

Čamgoz je nedavno izašao iz spuškog zatvora. U Prihvatilištu za strance obezbjeđuje ga više policajaca sa dugim cijevima, koji ga povremeno, uz jake mjere obezbjeđenja sprovode na pregled u Klinički centar u Podgorici.

Ko je Koleši

Indrit Koleši (Aliu) je uhapšen početkom avgusta u Tirani, a tamošnji istražitelji terete ga za prevaru.

Za isto krivično djelo osuđen je 2011. godine, kada mu je izrečena zatvorska kazna od 10 godina.

Tada su ga optužili da je od 2008. godine prevario više desetina albanskih biznismena, ali i tamošnju policiju, kojima je obećavao pomoć.

Potjernica za njim raspisana je 2010. godine, kada je i nestao sa tri miliona eura stečenih prevarom.

Albanski mediji prenose da je po toj potjernici uhapšen u Grčkoj i izručen u matičnu državu, gdje je i osuđen.

Prema spisima tamošnjeg tužilaštva, 24. septembra 2008. godine registrovao je firmu čija djelatnost je bila pravno i fiskalno savjetovanje za fizička lica i komercijalna preduzeća i sve aktivnosti vezane za oblast građevinarstva.

Kao jedini predstavnik te kompanije, prema navodima tužilaštva, sklapao je ugovore sa raznim kompanijama, uglavnom za izvođenje različitih građevinskih radova širom Albanije, po osnovu ugovora o osiguranju primao je uplate, a poto je likvidirao firnu i pobjegao sa novcem...

Albanski portal Panorama 11. avgusta objavio je da je uhapšen tridesetdevetogodišnji Koleši, koji se predstavljao kao visoki zvaničnik u raznim institucijama i pronevjerio značajne svote novca obećavajući tendere raznim privrednicima.

“Sumnja se da je prevarom pronevjerio značajne svote novca od raznih privrednika, predstavljajući se kao visoki funkcioner u institucijama, a u zamjenu za novčane iznose im je obećavao razne tendere”.

Tamošnji mediji prenose da je Koleši prije više od deceniju i po imao razvijenu šemu stvaranja slike o sebi kao o kredibilnom poslovnom čovjeku - pojavljivao se u televizijskim programima, sponzorisao emisije, tvrdio je da ima mnogo poznanika u državnim institucijama, a u svojoj kancelariji držao je fotografije poznatih javnih ličnosti, uključujući i policijske čelnike, ali i političare...

Čamgoz ne ispunjava uslove za azil

Crna Gora nije dala azil Čamgozu, jer nije ispunio uslove koji bi mu omogućili takav status, saznaju Vijesti nezvanično.

Prema istim informacijama, on nije ispunio uslov da u konkretnom slučaju postoji opravdani strah od progona zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja...

“U Crnoj Gori uhapšen je po potjernici koju je za njim raspisao NCB Interpol Ankara i to zbog stvaranja kriminalne organizacije, nanošenja povreda, prijetnje, kršenja zakona o vatrenom oružju, uzrokovanja štete, razbojničke krađe, pokušaja ubistva... Zahtjev NCB Iinterpola Ankara prošao je redovnu kontrolu usklađenosti sa Statutom Interpola i Pravilima o izdavanju naloga za hapšenje, nakon čega je i raspisana međunarodna potjernica. S obzirom na to da Centralni biro Interpola može jedino da izda potjernice koje su u skladu sa svim odgovarajućim pravnim regulativama, nema govora da je riječ o političkom progonu, jer se ne objavljuju potjernice ukoliko narušavaju Interpolov Statut, koji organizaciji zabranjuje preduzimanje aktivnosti političkog, vojnog, religijskog ili rasnog karaktera, odnosno Interpol ima pravo da odbije izdati potjernice NCB zemalja članica”, objasnio je sagovornik Vijesti. Isti izvor dodao je da je Čamgoz tražio azil tek kada je uhapšen u Crnoj Gori, odnosno, kada je izložen krivičnom progonu. Podsjetio je da je taj optuženi državljanin Turske u Crnoj Gori odgovarao zbog falsifikovanja isprava, zbog čega je osuđen na tri mjeseca zatvora.

Bonus video: