Branilac Kneževića: Ni danas niko ne želi da sasluša njegova saznanja

Reagovanje na navode vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića

14009 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Advokat Zdravko Đukanović, branilac optuženog Duška Kneževića, reagovao je na navode vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

U reagovanju se, između ostalog, navodi da okolnost da nije održan nijedan glavni pretres jasno ukazuje da "kako ni prije pet godina tako ni danas, nažalost, niko ne želi da sasluša" saznanja Duška Kneževića i "zadržavaju se na poziciji da se ono što je njemu poznato ili padne u zaborav ili da javnost sa tim nikada ne bude upoznata".

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Odbrana Duška Kneževića ovim putem izdaje saopštenje kao reakciju na gostovanje novoizabranog Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Milorada Markovića u emisiji 'Načisto' na Televiziji Vijesti.

"Želimo da istaknemo da su, po našem viđenju i dubokom uvjerenju, neki stavovi po bitnim pitanjima u Crnoj Gori nejasni i poprilično nerazumljivi, a reći ćemo i o kojim stavovima se radi. Tužilac Marković je na pitanje voditelja oko predmeta u kojem je okrivljen Duško Knežević, naveo da će tužilaštvo u nekom momentu, kada bude smatralo da je to potrebno, zatražiti da se protiv Duška Kneževića postupak vodi u njegovom odsustvu. Takođe, iznosi potpuno nejasnu tvrdnju da postupak zna da traje i godinama, jedino što ne objašnjava jeste navod ko je taj koji će ocijeniti momenat kada se treba smatrati da će postupak trajati dugo i Vrhovni državni tužilac propušta da upozna javnost da za suđenje u odsustvu nema zakonskih uslova.

"Novog Vrhovnog državnog tužioca valjda ne treba podsjećati na činjenicu da je Interpol još avgusta 2020. godine odbio sve tri crvene potjernice protiv Duška Kneževića, procjenjujući da su politički motivisane, a Interpol je odbio reviziju na zahtjev Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Nemušto je bilo objašnjenje tužioca Markovića oko afere 'Koverta', na insistiranje voditelja da se izjasni da li će biti pokrenuta prekvalifikacija optužnice, koju je formirao Milivoje Katnić, po kojoj je za slučaj iznude i reketiranja funkcioner DPS-a Stijepović optužen za 'pranje novca', a protiv Duška Kneževića je optužnica 'zbog stvaranja kriminalne organizacije', kao i zbog 'istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu'.

"Evropska komisija, Stejt department, Forin ofis i Fridom haus u svojim izvještajima su redovno podsjećali Crnu Goru na obavezu da konačno sudski riješi aferu 'Koverta'. Nejasno zbog čega novo tužilaštvo nije promijenilo kvalifikaciju tog djela u političku korupciju i reket prema meni Dušku Kneževiću. Nepobitna je istina da je Duško Knežević svojim djelovanjem, počev od 'koverte' koju je predočio crnogorskoj javnosti, što je pokrenulo prve građanske proteste, do iznošenja čvrstih dokaza o učešću u aferama Mila Đukanovića, izazvao procese koji su, uz masovne litije poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, presudno uticali na demokratske promjene 30. avgusta 2020. godine. To su brojni akteri političke scene sada priznali - da je afera 'Koverta' u velikoj mjeri doprinijela promjenama u Crnoj Gori.

"Da nije bilo promjene vlasti, ne bi bilo ni promjena u Tužilačkom savjetu ni izbora novog Specijalnog državnog tužioca, niti izbora Vrhovnog državnog tužioca poslije četiri godine v.d. stanja.

"Duško Knežević ne zahtijeva nikakve privilegije u tužilačko-pravosudnim institucijama, pokazao je spremnost da dođe u Crnu Goru i ne samo da dokaže svoju nevinost, nego svojim svjedočenjem pomogne tužilaštvu da procesuira Mila Đukanovića i njegove najbliže saradnike. Kao da mnogima ne odgovara povratak Duška Kneževića, odbijajući da mu se uradi bezbjednosna procjena. Nekoliko puta smo predlagali da Duško Knežević bude saslušan putem video-linka, ali su ti predlozi nailazili na ćutanje u tužilaštvu.

"Ono što je najbitnije, tužilac ne govori o saznanjima Duška Kneževića, a mi smo uvjereni kao odbrana da je javnost Crne Gore najviše zainteresovana da ta saznanja budu iznijeta u javnost što prije, a ne da se nastavi sa odugovlačenjem ovog postupka koji traje već pet godina, a da nije održan ni jedan glavni pretres. Okolnost da nije održan nijedan glavni pretres jasno ukazuje da kako ni prije pet godina tako ni danas, nažalost, niko ne želi da sasluša saznanja Duška Kneževića i zadržavaju se na poziciji da se ono što je njemu poznato ili padne u zaborav ili da javnost sa tim nikada ne bude upoznata.

"S druge strane, na pitanja o radu na predmetima u kojima je okrivljeni Milo Đukanović, tužilac daje dosta stidljive i nerazumljive navode, unaprijed se pravdajući protokom vremena, iako je samo odbrana Duška Kneževića pokrenula veliki broj postupaka zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja, imajući u vidu predmete za 'prvi milion, ničiju kuću u Podgorici', kao i za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje uoči izbora prije tri godine, zbog krivičnog djela pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka nakon izbora i poraza DPS-a, ali je u najmanju ruku čudno što se unaprijed navodi da protok vremena po viđenju Vrhovnog državnog tužioca Markovića onemogućava da se ovi predmeti rasvijetle na pravilan i zakonit način.

"Takođe, potpuno je nejasna konstatacija na pitanje u vezi sa 'državnim udarom', navodi da Vrhovno državno tužilaštvo može pokrenuti nadzor nad radom tužilaštva, ali ni jednom rečju tužilac Marković ne navodi da će krivično procesuirati Milivoja Katnića i da će on odgovarati za krivična djela koja je izvršio sa vrijeme svoje tužilačke funkcije.

"Naime, podsjećamo javnost da je Milivoje Katnić od privedenih vozača Duška Kneževića tražio, na nezakonit način, privodeći ih u noćne sate iz KPZ-a u Spužu, da iznesu netačnu tvrdnju da novac koji je pred, za potrebe DPS-a je zapravo iznuđen od Duška Kneževića, trebalo da bude predat Demokratskom frontu. Na svu sreću, oni nisu pristali na ovakvo postupanje, ali da su pristali posljedice takve izjave bi sigurno bile nesagledive.

"Po našem viđenju, Milivoje Katnić mora da odgovara za ovo i druga krivična djela koje je izvršio dok je bio glavni specijalni tužilac. Upravo zato, najviše čudi stav novoizabranog Vrhovnog državnog tužioca da će neko u neko vrijeme procijeniti da se treba suditi u odsustvu nakon pet godina od izmišljene konstrukcije Milivoja Katnića da kada se od Duška Kneževića iznuđuje za 97.000 eura, odnosno kada se reketira za taj iznos, koji je snimljen, on kaže da će za tu konstrukciju koju Milivoje Katnić zove pranje para, iako nikom to iz stručne javnosti nije jasno, siguran sam i iz tužilaštva, Vrhovni državni tužilac kaže da će za to tražiti suđenje u odsustvu po takvoj kvalifikaciji. Za nas je to potpuno neshvatljivo.

"Zbog svega gore iznijetog, želimo da istaknemo da je obaveza tužilaštva prije svega da rasvijetli ona krivična djela koja su vršena sa položaja rukovodioca izvršne vlasti, odnosno koje su vršili Milo Đukanović i Milivoje Katnić, kao glavni specijalni tužilac, i koja su nanijela ogromnu štetu Crnoj Gori i crnogorskom društvu i čija je društvena opasnost najveća. Zamagljivanje i izbjegavanje rješavanja ovih suštinskih problema i pokušaj da se predmet Duška Kneževića na ovaj način ne rješava, predstavlja pogrešan i nepravilan put i bez razlike da li ga vodio novi Vrhovni državni tužilac Marković ili neko drugi, takav stav neće proći niti kritiku vremena i uvjereni smo da se ova pitanja u jednom momentumoraju riješiti na pravilan i zakonit način", navodi se u saopštenju.

Bonus video: