Buzije Šaranoviću: U borbi protiv korupcije najveća odgovornost na MUP-u

"Korupcija je veoma složen problem i da bi se pobijedila potrebna je kolaboracija više službi, a svakako je najveća odgovornost na MUP-u, koje će, vjerujem, odgovoriti tom zadatku"

5407 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Kolaboracija više službi neophodna je da bi se pobijedila korupcija, a najveća odgovornost je na Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), kazao je predsjednik italijanske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije (ANAC) Đuzepe Buzije.

Iz MUP-a je saopšteno da se resorni ministar Danilo Šaranović sastao danas u Rimu sa Buzijom.

„Buzija je Šaranoviću uputio podršku u potvrđenoj odlučnosti Crne Gore u intenziviranju aktivnosti u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca, a vidljivi rezultati u procesu evropskih integracija koje postiže MUP su za pohvalu“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da MUP preduzima konkretne aktivnosti na polju suzbijanja korupcije i da je posvećen stvaranju ambijenta u kojem će se snaga institucije crpiti iz znanja i integriteta službenika tog resora i policije.

Šaranović je kazao da je, imajući u vidu bogato iskustvo Italije u borbi protiv korupcije, sastanak odlična prilika za početak razmjene dobrih praksi, kao i preciziranje konkretne saradnje dvije države na ekspertskom nivou.

Iz MUP-a su kazali da će, snaženjem integriteta službenika, taj resor postati sinonim za profesionalizam i odlučnost u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminaliteta.

Buzije je, kako se navodi, potvrdio otvorenost za saradnju sa crnogorskim MUP-om i organima za sprovođenje antikorupcijskih zakona.

„Korupcija je veoma složen problem i da bi se pobijedila potrebna je kolaboracija više službi, a svakako je najveća odgovornost na MUP-u, koje će, vjerujem, odgovoriti tom zadatku“, rekao je Buzije.

On je najavio konkretnu podršku MUP-u u kratkom roku i predložio razmjenu iskustava i znanja, kroz jačanje kadrovskih kapaciteta jedinica zaduženih za borbu protiv korupcije, ali i kroz snaženje materijalno – tehničkih kapaciteta.

„Podrška snaženju svih kapaciteta MUP-ovog Odjeljenja za antikorupciju, biće konkretna i kontinuirana, ne samo od ANAC-a, već od svih nadležnih organa Italije“, istakao je Buzija.

Šaranović i Buzije su se, kako je saopšteno, saglasili da je zajednička saradnja obostrano korisna i poželjna, i da će biti potvrđena potpisivanjem Memoranduma o razmijevanju.

Bonus video: