Crna Gora i Italija potpisale Operativni protokol za borbu protiv droge

"Danas potpisani protokol predstavlja konkretan zajednički alat koji će borbu protiv transnacionalnog organiziovanog kriminala učiniti još efikasnijom"

5603 pregleda 3 komentar(a)
Rim: Šaranović sa Pjantedozijem, Foto: MUP
Rim: Šaranović sa Pjantedozijem, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Danilo Šaranović i ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedozi potpisali su Operativni protokol za borbu protiv droge.

To se između ostalog navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u kojem su naglasili da se Šaranović sastao sa Pjantedozijem tokom dvodnevne posjete Rimu.

Prema njihovim riječima protokol je potpisan sa ciljem jačanja istražne saradnje na tehničko – operativnom nivou i pribavljanja dokaza za krivična djela koja, kako su naveli, podrazumijevaju opojne droge, zaplijenu narkotika, kao i razbijanje transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa.

"Danas potpisani protokol predstavlja konkretan zajednički alat koji će borbu protiv transnacionalnog organiziovanog kriminala učiniti još efikasnijom", kazao je Pjantedozi.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije otvoreno za intenziviranje saradnje na poljima borbe protiv ilegalnih migracija, svih oblika prekorgraničnog i sajber kriminala.

Iz MUP-a su pojasnili da su Šaranović i Pjantedozi tokom sastanka poseban akcenat stavili na borbu protiv organizovanog kriminala, jer ona nije, kako su naveli, samo ograničena na Crnu Goru.

"Ako polazimo od uvjerenja da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije, odgovornost je još veća, jer će naše granice biti i granice EU", poručeno je na sastanku.

Na rezultate koje Crna Gora postiže na putu Evropske unije (EU) Pjantedozi je Šaranoviću uputio riječi jasne podrške Italije, sa fokusom na, kako su naveli, dalje jačanje saradnje bezbjednosnih struktura obje zemlje.

Šaranović je, kako su naveli iz MUP-a, naglasio značaj konkretnih pomaka u integracionom procesu koje Crna Gora bilježi od formiranja nove Vlade.

"Očigledni su rezultati koji su postignuti za veoma kratko vrijeme u ključnim nacionalnim prioritetima - dinamizacija procesa evropskih integracija i odlučna borba protiv organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou, ali i svih pojavnih oblika kriminaliteta." kazao je Šaranović.

Pjantedozi je pružio podršku Šaranoviću odlučnosti MUP-a u jačanju antikorupcijskih mehanizama sa ciljem postizanja, kako su naveli, punog integriteta službenika MUP-a.

Oni su istakli da su se Šaranović i Pjantedozi saglasili da je dosadašnja saradnja u borbi protiv krijumčarenja narkotika i cigareta primjer saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala, zbog čega se, kako su kazali, očekuje izrada međudržavnog Akcionog plana, koji bi tretirao sve modalitete međupolicijske saradnje.

Bonus video: