Iliću i ekipi zatvorske kazne za planiranje ubistva Marka Ljubiše Kana

Ovo je prva prvostepena presuda u kojoj je jedan od dokaza upravo Skaj komunikacija

14260 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2024. 14:23h

Specijalno vijeće kojim je predsjedavala sudija Vesna Kovačević danas je u Višem sudu u Podgorici , izreklo osuđujuću prvostepenu presudu okrivljenima za planiranje ubistva Marka Ljubiše zvanog Kan, početkom 2021. godine u Budvi.

Okrivljeni Lazar Ilić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja.

Okrivljeni Strahinja Savić osuđen je na kaznu zatvora od četiri godine za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Nikola Mileković osuđen je na jedistvenu kaznu od pet godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju putem podstrekivanja.

Grga Milićević je osuđen na tri i po godine zatvora, a Miloš Klečko na tri godine, za stvaranje kriminalne organizacije.

Jedan od dokaza koje je specijalno državno tužilaštvo pribavilo putem međunarodne pomoći u krivičnim predmetima iz Francuske je Skaj komunikcija.

Sudija Kovačević je navela da je sud privatio kao validan dokaz.

"Da su okrivljeni Ilić Lazar, Savić Strahinja, Milićević Grga, Klečak Miloš i Milenković Nikola postali članovi kriminalne organizacije koju je na teritoriji Srbije i CG formiralo NN lice tzv “Džoni” sud utvrđuje kako iz priznanja okrivljenog Savić Strahinji tako i iz svih drugih kako materijalnih tako i persinalnih dokaza provedenih u toku postupka. Naime, iz priznanja okrivljenog Savića sud utvrđuje da je po uputstvima okrivljenog Ilića došao iz Srbije u Budvu kako bi pratio kretanje Ljubiše Marka a koja kriminalna organizacija je planirala njegovo ubistvo koje je trebao da izvrši upravo okrivljeni Ilić koji je Saviću iz Srbije obezbijedio prevoz do Crne Gore odnosno Budve, dao određena novčana sredstva, lažna dokumenta na ime Marin Milan. Ova dokumenta su u pronađena kod okrivljenog Savića kao i kriptovani telefon kako bi bili u kontaktu", navodi se u obrazloženju presude sudije Kovačević.

U obrazloženju se navodi i da "iz priznanja Savić Strahinje sud utvrđuje da je dobio zadatak da iznajmi tri štek stana za potrebe kriminalne organizacije, i da je u jednom od tih stanova boravio i okrivljeni Ilić Lazar koji je trebao da ubije Ljubišu Marka zato što je kako mu je Ilić kazao pripadnik škaljarskog klana".

"To je potvrđeno SKY komunikacijom kada je Ilić Lazar a čiji je pin kod G02133 u razgovoru sa NN licem kazao: “Brate ove godine čistimo sve, započinjemo sa Kanom, jedva čekam da ga ubijem, sanjao sam da mi je pobegao, poludeo sam". Što na dalje znači da je ova kriminalna organizacija stvorena radi vršenja krivičnih djela ubistava kako je to opisano u optužbi ovlašćenog tužioca i radi sticanja moći jer nije teško zaključiti da stvorena kriminalna organizacija izvršenjem tog djela stiče nezakonitu moć i šalje jasnu poruku drugim kriminalnim organizacijama, da u sticanju prevlasti i jačanju moći, za nju ne postoje nikakve prepreke, uz primjenu nasilja na šta upućuje činjenica da su planirali ubistva. Da je stvorena u medjunarodnim razmjerama govori i činjenica da su djelovali na teritoriji Srbije i Crne Gore kao i na duže vrijeme sobzirom na planirane aktivnosti izvršenje krivičnih djela”, navodi se u obrazloženju presude sudije Kovačević.

"Da je svako od njih imao određene zadatke i da su izvršavali naredbe i uputstva utvrđuje se iz priznanja Savića da su imali kriptovane telefone, odnosno grupni čat pod nazivom “Budva” gde je svako od njih imao svoj nick name i to PREDATOR, koji je bio Milenković Nikola, PIRANA koji je bio takozvani Džoni, odnosno organizator kriminalne grupe, AHILES koji je bio okrivljeni Ilić i Voja Tankosić, koji je bio upravo okrivljeni Savić, da su zajedno komunicirali preko te grupe, vezano za kretanje oštećenog Ljubiše Marka i planirali da ga ubiju”, kazala je sudija Kovačević.

Ona je dodala "da su Milićević Grga i Klečak Miloš takođe pripadnici ove kriminalne organizacije, te sud utvrđuje, osim priznanja Savić Strahinje da ga je oba puta kada je išao za Crnu Goru vozio Klečak Miloš i prevezao iz Bijelog Polja do Budve".

"I iz SKY aplikacije se utvrđuje da je Klečak Miloš imao PIN kod 73U31H jer se u razgovoru sa NN licem na skaj komunikaciji predstavlja i kaže: “Miloš je Klečak”, a kako proizilazi iz skaj aplikacije komunicirao sa Savićem odnosno o njegovom prevozu da mu je pomagao prilikom pronalaska štek stanova u Budvi i praćenja oštećenog Ljubiše Marka i govorio da istog treba ubiti, te da je prilikom prevoza Savića koristio vozilo “Golf”, a što je potvrđeno kako priznanjem okrivljenog Savića tako i skaj komunikacijom". Jer nakon što je okrivljeni Savić otkriven, Klečak je nastavio komunikaciju na NN licima putem SKY aplikacije govoreći da je Voja pao a misleći na Savića i da mora da ukloni vozilo “golf”, navodi se u obrazloženju presude.

Oslobađajuća presuda

Sud je oslobodio od optužbe Lazara Ilića i Strahilju Savića da su izvršili krivično djelo ubistvo u pokušaju Marka Ljubiše zvanog Kan.

"Cijeneći dokaze koji su provedeni tokom postupka i činjenični opis optužnice da je navedenu radnju okrivljeni Ilić izvršio na način što je pripremio pištolj “glok” za upotrebu, tako što je ubacio metak u cijev i učinio ga spremnim za opaljenje, a u daljoj radnji spriječen od strane ovlašćenih slubžbenika policije, a da mu je Savić umišljajno pomogao u izvršenju tog krivičnog djela, sud nema dokaza da je uopšte započeta radnja lišenja života oštećenog Ljubiše Marka. Sud zaključuje da nema dokaza da su okrivljeni Ilić i Savić izvršili krivčno djelo ubistvo u pokušaju. Po ocjeni suda postoji dovoljno dokaza koji upućuju na zaključak da je Ilić donio odluku da izvršni krivično djelo ubistvo i da je izvršio pripremne radnje, zajedno sa Savićem, koji mu je u tome pomogao. Međutim, te radnje ne predstavljaju radnje krivičnog djela ubistva u pokušaju, već se te radnje imaju smatrati pripremnim radnjama koje su prekinute dolaskom policije i lišavanjem slobode, kako Savića tako i Ilića, a prije nego i što su uopšte i sreli oštećenog Ljubišu Marka jer nijesu ni krenuli u realizaciju", navodi se u obrazloženju presude.

Advokat Radonjić: Presuda nezakonita, odbrana će uložiti žalbu

Branilac okrivljenog Lazara Ilića i Klečak Miloša, advokat Ranko Radonjić izjavio je novinarima da nije očekivao osuđujuću presudu.

“Smatram da je presuda nezakonita. Odbrana će izjaviti žalbu u zakonskom roku. Kao što ste čuli, sud je prihvatio Skaj komunkaciju kao dokaz, bez obzira što je cjelokupna stručna odbrana ukazivala na nezakonitost pribavljene komunikacije na ovaj način. Ovdje se optužba dokminantno zasniva na drugim dokazima. Prije svega na priznanju okrivljenog Savića, koju je dao pred tužilaštvom. Nažalost, sudija nije prihvatila naše navode u dijelu zbog čega ne treba prihvatiti njegovu odbranu koju je dao tokom istrage pred SDT-om, jkao dokaz. Prije svega zbog injenice da je nad njim tako i nad okrivljenim Ilićem, sprovođena i fizička i psihička tortrura, o čemu postoji medicinska dokumentacija, koju apsolutno ovo vijeće nije razmatralo”, kazao je advokat Radonjić.

Naglasio je da je ovaj sud odstupio od nekih standarda, kako dokazi koji su pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći tako i drugi dokazi, od standard koji su ustanovljeni.

“U ovom postupku nije zadovoljen minimalni standard, a to je da se pribavljaju naredbe i odluke sudova na osnovu kojih je pribavljena ta komunikacija, kako bi i odbrana i okrivljeni, znali pravnu i tehničku pozadinu pribavljanja ove komunikacije”, kazao je advokat Radonjić.

Dodao je da nema ni jedno vještačenje kojim bi se potvrdilo da je telefon koji je oduzet od Savića, imao instaliranu “Skaj aplikaciju”.

“Nemamo bilo koji dokaz koji bi to potvrdio. Ni jedno vještačenje nije izvršeno od strane suda koje bi potvrdilo da je na njegovim telefonu oduzetom od njega, instalirana “Skaj aplikacija”, naveo je branilac.

Bonus video: