Ko je drugi šef ekipe iz Granda?

SDT tvrdi da je kriminalna organizacija formirana 2019. godine, a da je na njenom čelu, uz uhapšenog Mijajlovića, bila još jedna osoba. Nakon saslušanja određeno zadržavanje uhapšenih u akciji SPO-a, njihovi branioci tvrde da su pred tužiocem negirali krivicu

81304 pregleda 193 reakcija 70 komentar(a)
Aleksandra Mijajlovića dovode u Specijalno državno tužilaštvo, Foto: Luka Zeković
Aleksandra Mijajlovića dovode u Specijalno državno tužilaštvo, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđuje ko je uz Aleksandra Aca Mijajlovića drugi šef kriminalne organizacije iz Granda, saopšteno je Vijestima iz nezvaničnih izvora.

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje rukovodi predmetom, navodi se da su članovi te organizovane grupe krijumčarili cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine - od 2019. do kraja 2021. godine.

“Mijajlović i još jedna osoba tu organizaciju, prema dostupnim dokazima, stvorili su 2019. godine”, tvrdi sagovornik lista.

Prema tim informacijama, među podacima proslijeđenim iz Europola navodno su i prepiske sa kriptovane telefonske Skaj aplikacije, u kojoj su, tvrde istražitelji, učestvovali uhapšeni. Neki od njihovih branilaca negirali su te tvrdnje.

Privođenje Rabrenovića (video: Boris Pejović)

Višemjesečna akcija SDT-a rezultirala je hapšenjem, kako tvrde upućeni, samog vrha takozvanog Grand klana, sa Aleksandrom Acom Mijajlovićem na čelu.

Privođenje Rogača (video: Boris Pejović)

Operacija pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) počela je u ponedjeljak, kada je slobode lišeno osam osoba. Lisice na ruke potom su juče stavljene još trojici osumnjičenih.

Pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, uhapšeni su Mijajlović, zatim policajci Milenko Mića Rabrenović, Radoje Rabrenović, Dragan Backović i Mirko Mijušković, zatim Dejan Jokić, Golub Vojinović, Milan Vukadinović, Zoran Žuti Đukanović, Milan Rogač i Mileta Simanić.

Milana Rogača dovode ispred Specijalnog policijskog odjeljenja
Milana Rogača dovode ispred Specijalnog policijskog odjeljenjafoto: Boris Pejović

Osim za drugim organizatorom, prema informacijama Vijesti, istražitelji tragaju za još nekoliko osoba koje su učestvovale u tom nezakonitom poslu, a koje se sada u tužilačkim spisima vode kao NN lica.

Većina uhapšenih juče je saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon čega im je specijalni tužilac Miroslav Turković odredio zadržavanje do 72 sata. U tom roku moraju biti izvedeni pred sudiju za istragu, koji će odlučiti o zahtjevu da im odredi pritvor.

Zbog šverca cigareta Simanić je hapšen i sredinom prošle godine, a SDT ga je tada teretilo da je dio kriminalne grupe koju je formirao Nikšićanin Ivan Mićković

Zadržani da ne pobjegnu

Mijajlovićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, kazao je da je njegov branjenik negirao krivicu, te da će mu biti određeno zadržavanje, nakon čega će biti priveden sudiji za istragu u Višem sudu.

“Aleksandar je u cjelosti negirao izvršenje krivičnog djela, i to je to. Kazao je da mu je nepoznato i s tim nema dodirnih tačaka, vidjećemo u daljem toku postupka kako će stvari da se razvijaju. Ono što mu je pročitano, njemu je bila totalna nepoznanica. Ja znam da će ovo nekoga da zaboli, posebno jednoga koji seiri od sinoć i udavi crnogorsko javno mnjenje i narod, znate na koga mislim, da mu ne pominjem ime, ali uglavnom to je to, i što se kaže, ja vjerujem svom poslodavcu, prijatelju i klijentu”, rekao je Piperović.

Krivicu je negirao i uhapšeni biznismen Dejan Jokić, kazao je Vijestima njegov pravni zastupnik, advokat Danilo Mićović.

“Moj branjenik kategorički je negirao učešće u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, kako u pogledu krivičnih djela krijumčarenja, tako i u pogledu članstva u kriminalnoj organizaciji”, kazao je Mićović.

Dodao je da ne može govoriti o detaljima iz predmeta, jer je označen stepenom tajnosti.

I Golub Vojinović negirao je optužbe koje mu SDT stavljla na teret, kazao je za Vijesti njegov branilac, advokat Bojan Korać, naglasivši da zbog oznake tajnosti ne može iznositi detalje iz predmeta.

“Moj branjenik je negirao izvršenje krivičnog djela i članstvo u kriminalnoj organizaciji”, kazao je Korać.

Brodovi stizali iz UAE

Izvor blizak istrazi kazao je Vijestima da specijalni tužioci sumnjiče grupu okupljenu oko Mijajlovića i još jedne, za sada neidentifikovane osobe, da su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u barsku luku dopremali brodove cigareta koje su nakon toga krijumčarili.

Policija juče sprovodila uhapšene na saslušanje
Policija juče sprovodila uhapšene na saslušanjefoto: Luka Zeković

Navodno, cigarete su po prispjeću u luku smještane u skladišta u Slobodnoj carinskoj zoni.

“Jedan dio odatle je, nelegalnim kanalima, plasiran na sivo tržište na teritoriji Crne Gore. Veći dio krijumčarn je ka zemljama okruženja”, kazao je isti sagovornik.

Neke od osumnjičenih policajaca SDT tereti da su “pokrivali” trasu kojom su pripadnici Grand ekipe prevozili cigarete od barske luke do tajnih lokacija u Podgorici i okolnim mjestima, ali i do graničnih prelaza.

Specijalni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić, nakon prekjučerašnjeg hapšenja objasnio je Vijestima da su tu akciju sproveli u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), koja već godinama ovdašnjim istražiteljima dostavlja materijal na osnovu kojeg je uhapšeno više desetina osoba navodno povezanih sa organizovanim kriminalom.

Privođenje jednog od osumnjičenih
Privođenje jednog od osumnjičenihfoto: Luka Zeković

Takozvani Grand klan više funkcionera prethodne vlade označavalo je glavnim švercerima cigareta:

“Ovi ljudi na čelu su kriminalne piramide”, kazao je bivši premijer Dritan Abazović, nakon što su ga kompanija Bemax, njen vlasnik Ranko Ubović, Mijajlović i bivši bezbjednjak Zoran Lazović tužili za klevetu zato što ih je označio kriminalcima.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax. Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe zvanično Ubovićeva kompanija. Ovlašćeni je zastupnik i firme “S & I INVEST”, čiji je vlasnik takođe Bemax.

Oduzeti luksuzni četvorotočkaši

Više luksuznih automobila i jedan četvorotočkaš policija je oduzela u akciji hapšenja osumnjičenih za šverc cigareta.

Neki od automobila oduzetih u akciji
Neki od automobila oduzetih u akcijifoto: Boris Pejović

Ta prevozna sredstva juče su ispred prostorija Specijalnog policijskog odjeljenja utovarena na šlepu i premještena na drugu lokaciju, na kojoj će se i vještačiti.

Video: Boris Pejović

Video: Boris Pejović

Video: Boris Pejović

Video: Boris Pejović

“Dokaz da su kriminalne grupe upravljale izbornim procesima”

Komentarišući akciju hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje cigareta, predsjednik Kluba poslanika Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović, saopštio je da značajna operacija usmjerena protiv ključnih figura u mreži šverca jasno pokazuje da u Crnoj Gori više nema mjesta za zaštićene i privilegovane.

On se posebno osvrnuo na hapšenje Zorana Đukanovića zvanog Žuti:

“Koji je u Nikšiću za vrijeme lokalne izborne kampanje predvodio napad na Krsta Radovića i druge funkcionere Demokratske Crne Gore, koji čudom tada nije procesuiran, već se tvrdilo suprotno, odnosno da je Krsto Radović napao sada već osumnjičenog za izvršenje teških krivičnih djela Zorana Đukanovića. Ova činjenica je najbolji svjedok vremena u kom smo kao opozicija djelovali i funkcionisali, te da su tada organizovane kriminalne grupe upravljale izbornim procesima”, kazao je Bogdanović.

Od Mojkovca do Granda

Dugogodišnji policajac Milenko Rabrenović jedno vrijeme bio je zadužen za obezbjeđenje Veselina Veljovića, dok je taj Mojkovčanin u prvom mandatu bio na čelu Uprave policije.

Protiv Rabrenovića je vođen sudski proces zbog optužbi da je u februaru 2011. godine uputio monstruozne prijetnje tadašnjoj novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici.

Milenka Rabrenovića juče sprovode na saslušanje u SPO
Milenka Rabrenovića juče sprovode na saslušanje u SPOfoto: Boris Pejović

U sudskom postupku oslobođen je optužbi, a takvu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković Stamatović.

Presudu je zasnovala na mišljenju vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića, koji je “tokom postupka naprasno promijenio osnovni nalaz, gdje je prvo tvrdio da je ista osoba u istom vremenskom intervalu koristila telefonske aparate i kartice, sa kojih su 9. i 10. februara 2011. godine upućeni prijeteći poziv i poruke”.

Novinarki Lakić prijećeno je u vrijeme dok je objavljivala tekstove o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara” prema BiH, Kosovu, Srbiji i sumnji da su u taj posao uključeni visoki policijski i funkcioneri ANB-a...

Lakić je od prvog dana kada su počele prijetnje tvrdila da stižu iz samog vrha policije, jer joj je istog dana kada su joj upućene zastrašujuće poruke, Veselin Veljović poslao “kurira” da je “zamoli” da ne piše o fabrici.

Kada je ona to odbila, iste večeri joj je prijećeno napadom na dijete.

Bivši šef policije Veselin Veljović uhapšen je 24. jula prošle godine zbog sumnje da je bio dio kriminalne organizacije odbjeglog Aleksandra Mrkića, te da je odavao službene podatke članovima tog klana za koji se vjeruje da se bavio švercom cigareta. SDT je protiv te kriminalne organizacije 24. januara ove godine dostavilo optužnicu, koja još čeka kontrolu pred vijećem Višeg suda u Podgorici.

Bonus video: