Brđanin bira nove pomoćnike?

Prema informacijama “Vijesti” na javni konkurs prijavio se veći broj starješina policije koji su u nekom periodu bili na rukovodećim pozicijama u UP, a biografije su poslali i neki od aktuelnih v.d. pomoćnika direktora Uprave policije

11981 pregleda 6 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Trojici pomoćnika direktora Uprave policije mandat ističe za nekoliko dana, a ukoliko do tada ne bude završen konkurs direktor te bezbjednosne službe Zoran Burđanin, prema zakonskim mogućnostima, predložiće produžetak v.d. madata ili nove najbliže saradnike..

Iz Uprave policije potvrdili su Vijestima da trojici njegovih najbližih saradnika mandat, koji je u v.d. stanju, ističe početkom marta i da će Brđanin shodno zakonu morati da izabere jednu od te dvije opecije - ako se do tada ne okončaju postupci pokrenuti u oktobru prošle godine.

Uprava za ljudske resurse, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, još 9. oktobra 2023. godine raspisala je konkurs za pomoćnike direktora Uprave policije za Sektor granične policije, Sektor policije opšte nadležnosti i Sektor policije za posebne namjene.

"Status pomoćnika direktora zavisi od ishoda i dinamike sprovođenja konkursa od strane Uprave za ljudske resurse, koji je takođe i dalje u toku. Činjenica je da trojici pomoćnika direktora ističe mandat početkom marta, u slučaju da zbog vremenskih rokova, koji ističu, ne budu postavljeni pomoćnici direktora, shodno zakonom propisanoj proceduri, postojaće objektivna potreba i preduslovi za određivanje v.d. pomoćnika direktora UP, odnosno, nastavak statusa vršioca dužnosti za ona radna mjesta za koji je raspisan, odnosno objavljen konkurs", kazali su iz UP.

Iz te institucije objašnjavaju i da su trenutno svi načelnici u privremenom statusu i to iz istog razloga - interni oglas raspisan prošle godine još je u toku..

"Shodno navedenom, nova raspoređivanja proizilaze iz prethodno pomenutog statusa, a dinamika novih raspoređivanja zavisi od predloga rukovodilaca po linijama rada u hijerarhiji rukovođenja Uprave policije, i od odluke direktora na kraju, imajući u vidu zakonsku odredbu koja propisuje privremeno raspoređivanja rukovodilaca najduže do šesti mjeseci, za vrijeme dok interni oglas traje, ili ako na oglasu niko nije izabran", kazali su iz UP.

Vijesti su nedavno objavile da se konkursi ne završavaju zbog svojevrsne bitke za prevlast u Upravi policije između Pokreta Evropa sad i Demokrata.

U skladu sa propisima, nijedna odluka o imenovanju na funkcije direktora policije i njegovih pomoćnika ne može se donijeti bez saglasnosti ministra unutrašnjih poslova.

Prema informacijama “Vijesti” na javni konkurs prijavio se veći broj starješina policije koji su u nekom periodu bili na rukovodećim pozicijama u UP, a biografije su poslali i neki od aktuelnih v.d. pomoćnika direktora Uprave policije.

Uprava za ljudske resurse je još krajem novembra u odgovoru “Vijestima” navela da je tada u toku “sačinjavanje liste kandidata koji ispunjavaju uslove javnog konkursa, u smislu člana 45 Zakona o državnim službenicima i namještenicima”.

“Uprava za ljudske resurse, u ovom momentu, nije u mogućnosti dati dodatne informacije o daljem toku postupka po predmetnom javnom konkursu”, odgovorili su na pitanje dokle se stiglo sa javnim konkursom, koji je trajao do 30. oktobra ove godine.

Bonus video: