Ministarstvo pravde: Dokumenta demantuju Kovača, Do Kvona prvo tražile SAD

Poručuju da iznošenje neistinitih tvrdnji ne samo da obmanjuje javnost, već i potkopava povjerenje u pravosudni sistem i institucije države Crne Gore

16815 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Milović, Foto: Boris Pejović
Milović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo pravde saopštilo je da dokumentacija demantuje tvrdnje bivšeg ministra pravde Marka Kovača o tome da je Republika Južna Koreja prva inicirala zahtjev za izručenje Do Kvona.

Iz ovog Vladinog resora kojim rukovodi Andrej Milović kazali su da činjenično stvari stoje drugačije od navedenog u izjavi bivšeg ministra.

"Naime, 27. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 27. marta 2023. godine, dostavljena nam je nota Ambasade Sjedinjenih Arneričkih Država od 25. marta 2023. godine, kojom je zatraženo izručenje lica Do Hyeon Kwona, rođenog 6. septembra 1991. godine u Seulu. Dok je tek dana 28. marta 2023. godine, dopisom Ministarstva vanjskih poslova od 28. marta 2023. godine, dostavljena nam je nota Ambasade Republike Koreje u Beogradu od 27. marta 2023. godine, kojom je zatraženo izručenje Do Hyeon Kwona i Han Chang Joona", kazali su iz Ministarstva..

Poručuju da iznošenje neistinitih tvrdnji ne samo da obmanjuje javnost, već i potkopava povjerenje u pravosudni sistem i institucije države Crne Gore.

"Zbog čega to gospodin Kovač radi, i to ne prvi put, nama ostaje nejasno, međutim, bez obzira na navedeno, Ministarstvo pravde ostaje posvećeno transparentnosti i pravdi, u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama Crne Gore", piše u saopštenju.

Zaključuju da Ministarstvo postupa u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama, te da nijedan subjekt ne može uticati na njegov nepristrasan i zakonit rad.

Bonus video: