Ivanović kaže da ne razumije šta mu se optužnicom stavlja na teret

"Kome sam ja donio korist ako je kredit vraćen, kao i pripadajuća kamata? Kako sam ja donio korist licima koja kasne sa vraćanjem kredita, a koja su priložila kolataral? Ljubazno vas molim da mi se objasni šta mi se stavlja na teret, ja nisam shvatio”, rekao je Ivanović

21819 pregleda 40 reakcija 21 komentar(a)
Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ivanović, Foto: Boris Pejović

Bivši ministar poljoprivrede i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović saopštio je da ne razumije šta mu se optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva stavlja na teret.

To je kazao u podgoričkom Višem sudu na ročištu za kontrolu optužnice u predmetu "Abu Dabi fond".

Tim tužilačkim aktom više osoba se tereti da je nezakonito raspolagalo milionima iz tog fonda

Okrivljeni i njihovi branioci tražili su obustavu krivičnog postuka, dok su branioci takođe za tražili i da se vrati optunica na dorado. Naglasili su da nema bića krivičnog djela za koja se okrivljeni terete.

Ivanović je rekao da mu nije jasna optužnica, te da ne razumije šta mu se stavlja na teret.

Rekao je da su krediti bili obezbijeđeni kolateralom, te da ukoliko nisu vraćani krediti, trebalo je aktivirati kolateral, smatra Ivanović i naglasio da nije nastupila za šteta za državu.

Ivanović je tražio je da mu se pojasni kome je on to donio korist ako je firma, kao korisnik kredita, uredno vratila sredstva.

"Kome sam ja donio korist ako je kredit vraćen, kao i pripadajuća kamata? Kako sam ja donio korist licima koja kasne sa vraćanjem kredita, a koja su priložila kolataral? Ljubazno vas molim da mi se objasni šta mi se stavlja na teret, ja nisam shvatio”, naveo je Ivanović.

Upitao je i da li je on kriv što IRF prethodno nije pokrenuo prinudnu naplatu.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić ostao je pri navodima optužnice i zatražio od suda da potvrdi navode optužnice.

Optužnicu je podignuta protiv Ivanovića i Budimira Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine.

Optužnicom je, obuhvaćen bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević i nekadašnji direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović.

SDT bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore Vukčevića tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužnica je podignuta i protiv Milana Adžića, za krivično djelo zloupotreba procjene.

Adžić je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako se navodi u optužnic, postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu "IMGradina" DOO Rožaje.

Sumnja se da su teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrde i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

"U odnosu na okrivljena pravna lica 'Vektra-Jakić' DOO Pljevlja, 'Milkraft Leche' DOO Bijelo Polje, 'HM Durmitor' DOO Žabljak, 'EKO-PER' DOO Šavnik, 'IMGradina' DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti”, saopšteno je ranije iz SDT-a.

Bonus video: