Spajić traži da se smjena Brđanina skloni sa dnevnog reda

Takva opcija nije prihvatljiva ministrima koji dolaze iz Demokratske Crne Gore zbog čega još traje vijećanje o tome da li će se uopšte danas raspravljati o smjeni Brđanina

41940 pregleda 123 reakcija 111 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Premijer Milojko Spajić tražio je da se sa Dnevnog reda današnje sjednice izvršne vlasti, koja je u toku, skine predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaju Vijesti od više izvora iz Vlade.

Spajić je, nakon što je ta tačka stigla na dnevni red, tražio da se ukloni kako bi se zatražile dodatne konsultacije sa evropskim partnerima.

Takva opcija nije prihvatljiva ministrima koji dolaze iz Demokratske Crne Gore zbog čega još traje vijećanje o tome da li će se uopšte danas raspravljati o smjeni Brđanina.

Smjenu šefa policije mjesecima zahtijeva ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je još krajem decembra prošle godine uputio predlog za razrješenje nakon što skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio dva izvještaja direktora UP o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zbog toga što nije bilo dogovora između PES-a i Demokrata oko toga ko bi mogao da dođe na čelo javne službe, predlog Šaranovića je dva mjeseca tavorio u fioci.

Tokom ove sedmice Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Vlade uputila je predlog tako da je razrješenje Brđanina uvršteno u Dnevni red današnje sjednice izvršne vlasti.

Ukoliko danas, uprkos protivljenju premijera, Brđanin bude smijenjen to će najvjerovatnije usloviti njegovu novu tužbu Upravnom sudu zato što je u nezvaničnim kontaktima najavljivao takvu opciju jer smatra da bi tako nešto bilo nezakonit potez Vlade.

Brđanin je, nakon što ga je Upravni sud početkom decembra prošle godine vratio na čelo UP, obećao da će se sam povući sa čelne pozicije onog trenutka kada PES i Demokrate dogovore ko će biti njegov nasljednik, ali uz uslov da dobije odgovarajuće rasporedno mjesto u sistemu javnog sektora.

Zoran Brđanin nakon spovedenog konkursa, kao najbolje rangirani kandidat imenovan je 22. februara 2021. godine za vršioca dužnosti direktora Uprave policije što znači da je, ako se ne računa prošlogodišnji prekid, tačno 1.102 dana šef policije.

Polovinom avgusta 2021. Vlada mu je dala petogodišnji mandat na čelu javne službe, ali je 30. marta prošle godine na predlog tadašnjeg ministra MUP-a Filipa Adžića, razriješen.

Prva smjena Brđanina uslijedila je nakon velike operacije hapšenja Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja protiv nekoliko policijskih funkcionera za koje se vjeruje da su umjesto za državu radili za kavački klan.

U toj operaciji je tada uhapšen Brđaninov pomoćnik Sektora za borbu protiv kriminala Dejan Knežević, a u sklopu tog predmeta direktor UP je ispitivan u svojstvu građanina.

Brđanin je nakon smjene podnio tužbu Upravnom sudu, koji je u junu 2023. godine stao na njegovu stranu ali je Vlada odbila da ga vrati na čelo policije.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je poručio da "neće dozvoliti da neka odluka utiče na rad MUP-a" i da ne misli "da moramo da robujemo zakonima koji su nespretno napisani".

On i njegov advokat Siniša Gazivoda su u avgustu predali novu tužbu Upravnom sudu, koji je 7. decembra prošle godine, u sporu pune jurisdikcije poništio rješenje o prestanku mandata direktora Uprave policije što je značilo da se Brđanin vraća na čelo UP.

Bonus video: