Spajić: Brđanin nema povjerenje nijednog člana 44. Vlade, samim tim ni moje

"Vlada podržava prijedlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrješenju direktora Uprave policije"

65711 pregleda 195 reakcija 81 komentar(a)
Spajić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Spajić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin nema povjerenje nijednog člana 44. Vlade. Samim tim nema ni moje povjerenje", rekao je premijer Milojko Spajić.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da "Vlada podržava prijedlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrješenju direktora Uprave policije".

Dodao je i da su imali dva formalna zaključka.

"Prvi zaključak je da Vlada podržava predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića za razrješenje Brđanina po predlogu Skupštine, a druga se određene tačke odlažu, a da ministar Šaranović do ponedeljka planira akcije kako da se to sprovede", rekao je Spajić.

On je dodao da je "loše građane informisati lažnim vijestima".

"Razumijemo opoziciono djelovanje, ali mislim da je loše građane informisati na pogrešan način lažnim vijestima", kazao je premijer.

Spajić je rekao da sve što rade, da rade transparentno i "bez želje da politizujemo javne funkcije".

"Sa Evropskom komisijom (EK) se savjetujemo i tražimo optimalan način da izađemo iz ove situacije. Direktor policije nema povjerenje Vlade i to nije normalno. Ne želimo da ulazimo u galimatijas sa Evropskom komisijom. Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom i mislim da svi ministri treba da koordiniraju sa EK oko principa".

On je dodao da nije normalno da direktor Uprave policije bude neko ko nema povjerenje Vlade.

Premijer je rekao da Crna Gora kad dobije IBAR (izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24) "izlazi iz balkanske kaljuge u kojoj smo se nalazili 30 godina" i da niko ne smije da ugrozi njegovo dobijanje.

"Dobijanje IBAR-a treba da se desi ili u maju ili u junu. Ne smijemo imati iznenađenja. Zbog ove konstatacije bitno da se malo bolje koordiniraju sa EK. Imali smo istu situaciju sa ostalim resorima - pravde, kulture, finansija... Imali smo situaciju sa Ministarstvom energetike i želju ministra da se raskine koncesija za Brskovo. Imaćemo dodatnu konsultaciju sa renomiranim pravnim kućama koje će nam dati jednu vrstu brze analize", kazao je Spajić.

Dodao je da je jako bitno da Uprava policije sarađuje sa MUP-om.

"Bitno je da svaka odluka bude u skladu sa evropskim putem. Bitno da ne postoji nikakva sumnja da želimo da politizujemo funkciju. Nadam se da ćemo imati brz odgovor od Evropske komisije i da neće biti nesporazuma. Kada smo ušli, mi smo ušli u skrining mehanizam koji je bio za članice EU", rekao je premijer.

Kako je kaza, ne želi da se percipira "da smo u pisanju zakona dobri, ali ne i u njihovoj primjeni".

Spajić: Partija se nije slagala sa nekim ideološkim riječima Milovića, svađama

Upitan zašto je Andrej Milović smijenjen iz Pokreta Evropa sad, ali ne i iz Vlade, Spajić je rekao da njegovo mjesto "ostaje otvoreno".

"Jako je bitno da se koordiniše na poglavlje 23 i 24. Vidjećemo do dobijanja IBAR-a rad ministarstva pravde i njegovog tima. Upravo zbog rada ministra pravde ćemo dobiti ili ne dobiti IBAR. Želim da do dobijanja IBAR-a budemo stabilna Vlada bez potresa da se svi skoncentrišemo na rad".

Na pitanje koja je onda poruka isključenja Milovića iz partije, kazao je:

"To je dio političke partije kao političke partije. Partija se nije slagala sa nekim njegovim ideološkim stavovima, nekim nepotrebnim svađama u trenutku kada nam je bilo potrebno jedinstvo. Ne treba da se bavimo ličnim svađama. Iznenađen sam Odborom za bezbjednost i odbranu gde nije samo Milović bio problematičan, već svi učesnici. Način govora, iznošenje operativnih informacija bez ikakvih dokaza. Mislim da je ono bilo jako ružna slika bezbjednosnog sektora. Nadam se da se ono neće ponoviti i da će svako ko ima dokaze da neko vrši krivično djelo to predati Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), a ne preko skupštinskih odbora. Skupština nije mjesto za to, Skupština je mjesto da se izglasaju zakoni da u maju i junu dobijemo IBAR".

Poručio je i da je "prošlo vrijeme političkih zađevica".

"Nema vremena, otvorena su širom evropska vrata. Ako to ne uradimo sad, proklinjaće nas generacije. Uozbiljimo se, krajnje je vrijeme. Stoltenberg je juče izjavio da je Crna Gora ključni partner", rekao je Spajić.

Spajić o Milatoviću: Nemam komentar, svako može da uđe i izađe iz partije

Upitan da prokomentariše to što je predsjednik Crne Gore i bivši zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović napustio tu partiju i kazao da je u pokretu ušlo više bivših članova DPS-a, premijer je odgovorio:

"Nemam komentar, svako može ući i izaći".

Komentarišući posjetu predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika i njegove poruke kako "nije zadovoljan time što je Crna Gora priznala Kosovo i ušla u NATO" Spajić je rekao da nema nikakve specijalne komentare, a da je Bosna i Hercegovina posebno bitan partner za Crnu Goru i da ne žele da ugroze odnose sa njima.

Spajić: Koalicija u Glavnom gradu nije ugrožena

Komentarišući izjave šefa službe Zaštite i spašavanja Podgorica Zdravka Blečića da gradonačelnica Olivera Injac nije postupila po odluci inspekcije, Spajić je rekao da očekuje da će drugostepeno rješenje razriješiti sve dileme.

Upitan da prokomentariše vlast u Glavnom gradu, on je istakao da koalicija nije ugrožena i da je "većina odbornika ostala u odborničkom klubu i da će ostati najveći klub u vladajućoj većinI".

Spajić o Brskovu: Potrebno analizirati rizike koje donosi raskid ugovora

Odgovarajući na pitanje o otvaranju rudnika Brskovo, Spajić je odgovorio da je lokalno raspoloženje jako negativno, ali da je jako bitno da "svaku odluku dobro promislimo".

"Nismo znali o rizicima koji slijede ukoliko raskinemo. Mislim da je jedna duboka analiza međunarodne pravne kuće potrebna da bi analizramo rizike koji bi mogli da izazovu fiskalne poslejdice po našu zemlju", konstatovao je predsjednik Vlade.

Bonus video: