Šaranović: Predložio sam četiri kandidata za direktora Uprave policije

"Na samoj sjednici komisije da Vlada odluči o tom pitanju od strane ostalih članova kadrovske komisije, konkretno od ministarke prosvjete, nauka i inovacija, je traženo da uz razrješenje ide predlog da se ja kao koordinator ovlastim da upravljam do izbora vršioca dužnosti direktora"

42908 pregleda 55 reakcija 36 komentar(a)
Šaranović, Foto: Luka Zeković
Šaranović, Foto: Luka Zeković

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je ideja ministarke prosvjete, nauka i inovacija bila da kao ministar koordinira Upravom policije, a da će on "odmah nakon toga prenijeti nadležnosti na sadašnjeg pomoćnika direktora UP".

On je podsjetio da je tražio od Vladine kadrovske komisije da bez daljeg odlaganja odluči o njegovom predlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

"Odlučio sam da uradim ono što mi dozvoljava zakon o unutrašnjim poslovima. To sam danas uradio na sjednici Vlade, a čuli ste premijera da imamo jednoglasnu podršku za tu odluku. Na samoj sjednici komisije da Vlada odluči o tom pitanju od strane ostalih članova kadrovske komisije, konkretno od ministarke prosvjete, nauka i inovacija je traženo da uz razrješenje ide predlog da se ja kao koordinator ovlastim da upravljam do izbora vršioca dužnosti direktora", rekao je Šaranović na konferenciji za novinare.

Dodao je i da je ministar finansija koordinirao Upravom carina do izbora novog direktora, a ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine radom Uprave za imovinu.

"Zato je predlog da se ja ovlastim da koordiniram. UP je organizaciona jedinica u okviru MUP-a. Ja sam predložio čak četiri kandidata za direktora Uprave policije. Imali smo dvije tačke na sjednici. Jedna je predlog za smjenu Brđanina, druga prenos informacije o koordiniraju ministra", naveo je Šaranović.

On je odbijajući da kaže imena predloženih kandidata, rekao da se "ne igramo sa zakonima ni sa ljudima" i da kao i do sada ne namjerava da licitira sa imenima.

Kazao je i da je u prethodnom periodu bilo zlonamjernih tumačenja kako on "želi da politizuje UP", te da ih je "na današnjoj sjednici razbio".

"Ne postoji ni jedan opravdani razlog da bilo ko navede da ja kao ministar nisam uradio nešto što bi dovelo do politizacije policije. Stanje u UP je do skoro bilo ovakvo kakvo jeste upravo zbog toga što je ona bila politizovana. To je nama nametnulo prioritetni zadatak da svaka naša aktivnost mora biti bazirana na onome što je snaženje nezavisnosti policije. Ja sam predložio i sljedeću stvar - da odmah nakon ovlašćenja da kao ministar koordiniram Upravom policije koja je jedinica mog ministarstva, u cilju zaštite UP da isto ovlašćenje prenesem nadležnosti na policijskog službenika koji je pomoćnik direktora", rekao je Šaranović.

Ministar je kazao da ovo radi da bi se "zaštitila politička i ideološka nepristrasnost UP".

"Da imem te pretenzije, ne bih uradio ono što nikad nije urađeno u Crnoj Gori - raspisao javni oglas za vršioca dužnosti"

On je istakao da su na taj način postigli dva cilja - maksimalnu operativnost policije, razrješenje direktora UP koji je delegitimisan u Skupštini i Vladi i postizanje pune operativne nezavisnosti UP.

Dodao je da je odluka Vlade da Brđanin bude smijenjen jednoglasna.

"U ponedeljak ću raspisati jedan interan oglas gdje će sve kolege moći da se jave za mjesto direktora Uprave policije. Zaključke ste čuli od premijera, iako nismo imali kandidate, ja sam predložio predloge, ali je jedan broj članova Vlade predložio da sjednicu odložio do ponedjeljka. Neophodno je da kao ministar obavim konsultacije sa Evropskom komisijom. Obavio sam razgovor evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem i on je u cjelosti saglasan sa stavom da imajući u vidu da je Brđanin delegitimisan i u parlamentu, i u vladi, imamo podršku da podnesemo sve korake da postignemo maksimalnu operativnost UP. Njih interesuje da mi učinimo sve što je u našoj nadležnosti da postignemo ono što je ključni cilj i nadležnost UP, a to je odlučna borba protiv svih oblika kriminaliteta. I na ovaj način dobili snažni podršku rukovodstva Evropske komisije u odblokiranju", kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Šaranović je podsjetio na nedavni boravak Varheljija u Crnoj Gori i dodao da je tokom te posjete, njegova ocjena, kada je u pitanju MUP bila "visoko zadovoljstvo realizacijom zadataka iz privremenih mjerila definisanih u poglavlju 24 u kome MUP ima dominantnu nadležnost.

Na pitanje novinara da li Vlada ima zeleno svjetlo od strane EK da ministar unutrašnjih poslova preuzima koordinisanje UP, ministar je odgovorio da "niko neće reći kako da se nešto uradi, već da će podržati u onome što treba uraditi".

"Gospodin Varhelji je bio jasan u tome da nas podržavaju u onome što je cilj, a to je da se postigne maksimalna operativnost UP, a to ne treba posebno naglašavati. EK nas podržava u namjeri da preduzmemo u najkraćem roku sve korake da postignemo maksimalnu operativnost policije, a ne treba posebno objašnjavati da to nemamo kada je direktor UP delegitimisan", rekao je Šaranović.

Na pitanje novinara da li je razgovor sa Varheljijem "zvanična poruka" on je odgovorio da je integracioni proces dvosmjeran proces na kome rade i Crne Gora i EK.

"Na dnevnom nivou imamo konsultacije. Svjedočili ste da sam stupanjem na dužnost imao intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima svih naših partnerskih zemalja, tj. sa međunarodnom zajednicom. Imamo razlog da u samom ministarstvu budemo zadovoljni nivoom i dinamikom realizacije obaveza", ocijenio je ministar unutrašnjih poslova.

Šaranović je, odgovarajući na pitanje zašto su Vlada i premijer čekali dva mjeseca da se konsultuju sa EK može li ministar da koordinira UP rekao da "ne može odgovoriti jer to nije pitanje za njega".

Bonus video: