Ljuan, Ljuljzim i Nura Hasanaj ponovo osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo policajca Lekovića

Presudu je izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Milena Matović

33091 pregleda 786 reakcija 30 komentar(a)
Jedno od privođenja Ljuana Hasanaja, Foto: Luka Zeković
Jedno od privođenja Ljuana Hasanaja, Foto: Luka Zeković

Albanski državljani Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura ponovo su danas osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo policajca Milutina Lekovića.

Presudu je izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Milena Matović.

"Nesumnjivo je utvrđeno da je Ljuan Hasanaj ispalio hitac iz pištolja u potiljak policajca Milutina Lekovića dok je upravljao službenim vozilom dačia daster", rekla je Matović u obrazloženju presude.

Sud je otklonio nedostatke iz prethodne presude koji su navedeni u ukidnom rješenju Apelacionog suda Crne Gore.

"Vještak za DNK je utvrdio da se biološki trag nalazi na mecima okrivljenog Ljuana Hasanaja", kazala je sudija Matović.

Apelacioni sud Crne Gore ranije je ukinuo presudu Višeg suda kojom su Hasanaji osuđeni na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina zatvora za ubistvo Lekovića 15. decembra 2019. godine u policijskom vozilu "dačija daster" i napad na službeno lice u vršenju poslova bezbjednosti.

Optužnicom je predstavljeno da su državljani Albanije Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura, kao saizvršioci ubili Lekovića 15. decembra 2019. godine oko 14,40 časova, te da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan. Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su izvršili teško ubistvo, kao i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Okrivljeni Luan Hasanaj tereti se pored navedenog i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. U optužnici se navodi da je smrtonosne hice ispalio optuženi Ljuan Hasanaj, a nakon toga pokušao da ubije i Lekovićevog kolegu Aleksandra Kilibardu.

"Dana 15. 12. 2019. godine, oko 14.40 časova dok su se nalazili na zadnjem sjedištu policijskog vozila u koje su ih uveli oštećeni Milutin Leković i Aleksandar Kilibarda, kako bi u policiji utvrdili njihove identitete, s obzirom da nijesu imali pasoše kod sebe. Dok su prolazili kroz Igalo, u trenutku nakon što je oštećeni Milutin Leković javio dežurnoj službi Centra bezbjednosti Herceg Novi, da dovode tri lica na identifikaciju, okrivljeni su počeli da razgovaraju između sebe. Zatim je okrivljena Nure Hasanaj počela da pipka i zapitkuje oštećenog Milutina Lekovića, a okrivljeni Luizim Hasanaj da dodiruje i zapitkuje Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa okrivljenog Luana Hasanaja, koji je to iskoristio i neopaženo izvadio skriveni pištolj CZ model 99 kalibra 9 mm PARA. I dok se vozilo, u kojem su se nalazili, kretalo Ulicom Sava Ilića u Igalu, ispalio hitac u glavu oštećenom Milutinu Lekoviću, koji je upravljao vozilom i nanio mu teške tjelesne povrede u vidu strijelne rane prostreline glave, od kojih je nastupila smrt", piše u optužnici.

Bonus video: