Stjepović: Zakon suspendovali članovi Vlade koji su zaključkom ovlastili premijera da predloži v.d. direktora policije

Poslanik Demokrata pitao funkcionera Pokreta Evropa sad Darka Dragovića po kojem to članu Zakona o unutrašnjim poslovima Vlada može zaključkom da ovlasti premijera da preuzme nadležnosti ministra unutrašnjih poslova i koji to član zakona propisuje da je premijer taj koji može da predloži vršioca dužnosti direktora policije

21443 pregleda 26 reakcija 13 komentar(a)
Stjepović, Foto: Demokratska Crna Gora
Stjepović, Foto: Demokratska Crna Gora

Zaključkom Vlade da se premijer Milojko Spajića ovlasti da predloži vršioca dužnosti direktora policije derogiran je Zakon o unutrašnjim poslovima. Time je zakon brutalno suspendovan kroz pravno bezakonje onih članova Vlade koji su zaključkom ovlastili premijera da predloži vršioca dužnosti direktora policije i da istog kasnije na osnovu zaključka nezakonito i izglasaju.

To se navodi u saopštenju poslanika Demokratske Crne Gore Duško Stjepović.

On je reagovao na navode poslanik Pokreta Evropa sad Darka Dragovića koji je saopštio da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović time što nije predložio drugog prijavljenog na konkursu za direktora policije "očigledno odlučio da zloupotrebom ovlašćenja ne iskoristi svoje diskreciono pravo i ne predloži novog kandidata za v.d. direktora policije".

"Možete li nam reći, kao pravnik i kako vidimo vrstan poznavalac Zakona o unutrašnjim poslovima, do te mjere da ste i jedini stav na koji se pozivate uspjeli da promašite, po kojem to članu Zakona o unutrašnjim poslovima Vlada može zaključkom da ovlasti premijera da preuzme nadležnosti ministra unutrašnjih poslova i koji to član Zakona propisuje da je premijer taj koji može da predloži vršioca dužnosti direktora policije? Ono što mi kao skromni i solidni pravnici već znamo je da je u ovom konkretnom slučaju, nižim pravnim aktom - zaključkom Vlade derogiran Zakon o unutrašnjim poslovima i da je Zakon brutalno suspendovan kroz pravno bezakonje onih članova Vlade koji su zaključkom ovlastili premijera Spajića da predloži vršioca dužnosti direktora policije i da istog kasnije na osnovu zaključka nezakonito i izglasaju", naveo je Stjepović.

On je predložio Dragoviću, da bi "umjesto prakse, ubuduće više trebalo da se bavi pravnom suštinom, kako bi pravni gafovi ovog tipa postali prošlost, a ne pravilo".

"Nije prvi put, gospodine Dragoviću, da netačno informišete javnost, tvrdeći da gospodin Šaranović nije želio da predloži drugog kandidata, već je isto učinio sa upitom ministrima da se izjasne da li će ga podržati i gle čuda, rekoše da ne, već je očito neko pomislio da je ovo rulet, gdje ćemo se igrati sa imenima, a gdje će onaj kome je to zakon dao za pravo i ko treba da preuzme odgovornost, predložiti nekog ko ne ispunjava visoke profesionalne i etičke standarde, na kojima insistira ministar unutrašnjih poslova. Na kraju, možda vam premijer nije rekao, ne samo da ga je nezakonito izabrao, već je isto učinio mimo utvrđenog dnevnog reda. Ali, vama ne vrijedi objašnjavati pravnu problematiku, jer je ona činom kršenja zakona, i izborom lica koje nije, prema pisanju medija, prošlo poligraf, za vas potpuno irelevantna", kazao je Stjepović.

On je rekao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Šaranović dosljedno poštuju institucionalne procedure i nadležnosti koje su im zakonom dodijeljene.

"Ministar Šaranović nastaviće da djeluje u skladu sa zakonom i u isključivom interesu građana Crne Gore, a ne u interesu kriminalnih klanova i glasnogovornika starog režima, od kojih su neki, gle čuda, baš jutros proslavljali nezakonito postavljanje Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije", zaključio je Stjepović.

Bonus video: