U Višem sudu danas presuda za ubistvo Anastasije Lašmanove

Ranijom prvostepenom presudom Stanović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina

14222 pregleda 3 komentar(a)
Stanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Stanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

U ponovljenom postupku, danas će u Višem sudu u Podgorici biti izrečena prvostepena presuda okrivljenom Arseniju Stanoviću, optuženom za teško ubistvo ukrajinske dravljanke Anastasije Lašmanove 11. maja 2018. godine.

Ranijom prvostepenom presudom optuženi Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici optuženom Stanoviću je stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na svirep način iz člana 144 stav 1 tačka1 KZ CG.

U završnoj riječi prošle sedmice, advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Stanovića, zatražio je od suda oslobađajuću presudu.

“Tražio sam od suda da izrekne oslobađajuću presudu za optuženom Stanoviću zbog krivinog djela teško ubistvo Anastasije Lašmanove. Razlog zbog kojeg sam to uradio je stav vještaka ljekara neuropsihijatara, koji su istakli da optuženi Stanović nije mogao biti svjestan da zadaje udarce oštrim predmetom Lašmanovoj, i nije mogao biti svjestan da ona trpi velike bolove i veliki strah. Ako je tako onda se on nalazio u stanju privremene duševne poremećenosti koje isključuje krivičnu odgovornost”, istakao je Piperović.

Vijeće Apelacionog suda je ukinulo osuđujuću presudu i ocijenilo da su razlozi prvostepene presude nejasni i protivrječni u odnosu na sadržinu nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine i Komisije vještaka koja je obavila sudsko-psihijatrijsko vještačenje optuženog, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, zbog čega je bilo nužno ukinuti prvostepenu odluku", navedeno je tada u saopštenju Apelacionog suda.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, koji se nalazi u suterenu zgrade, na svirep način, sa umišljajem ubio, pri čemu je bio svjestan svog djela, čije izvršenje je htio.

On je u pomenutom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni bio svjestan da oštećenoj nanosi teške tjelesne povrede koje su praćene teškim bolovima i patnjama, da bi potom nastavio da muči oštećenu, svjestan da nastavljanjem mučenja može prouzrokovati smrt oštećene, pa je to i htio.

Bonus video: