Odbijeno jemstvo od oko 1,45 miliona eura, Medenica ostaje iza rešetaka

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

16755 pregleda 71 reakcija 18 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Nada Rabrenović odbila je da iz pritvora pusti Miloša Medenicu koji je tražio da se uz jemstvo od oko 1.450.000 eura brani sa slobode optužbi da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

To je "Vijestima" kazala savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Marija Raković.

Branilac Medenice, advokat Stefan Jovanović rekao je da činjenica da je o odluci vezano za jemstvo saznao iz medija, a ne od nadležnih, "dovoljno govori o kvalitetu samog postupka odlučivanja".

"Smatram da je pritvor u slučaju mog branjenika odavno prestao da bude mjera obezbjeđenja i da je postao kazna. Postupak u procesnom smislu nije ni krenuo sa početne tačke, samo tri okrivljena su iznijela odbranu, za šta krivica nije na strani mog branjenika, i tu neefikasnost suda upravo trpi samo moj branjenik budući da su svi ostali okrivljeni na slobodi uz mjere nadzora, a njemu se konstatno produžava pritvor po osnovu istih razloga koji su odavno izgubili na značaju", rekao je Jovanović "Vijestima".

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Bonus video: