Vujović i Boljević uhapšeni po nalogu SDT-a: Pomagali u zločinima i planirali nove?

Krivičnom obuhvaćeni i Željko Roganović, Cetinjanin Miloš Mijanović i srpski državljanin Srđan Vušurović, koji nijesu dostupni crnogorskim vlastima, zbog čega će policija za njima raspisati potragu

75772 pregleda 7 komentar(a)
Jednog od osumnjičenih dovode na saslušanje u SPO, Foto: Luka Zekovic
Jednog od osumnjičenih dovode na saslušanje u SPO, Foto: Luka Zekovic

Budvanin Radovan Rašo Vujović (38) i Podgoričanin Vasilije Boljević (40) uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje vjeruje da su imali ulogu u kriminalnoj organizaciji odgovornoj za dvostruko ubistvo Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju u februaru 2020, ali i u pripremi nekoliko pokušaja likvidacija na Cetinju i u Podgorici. Krivičnom prijavom Specijalnog policijskog odjeljenja i Sektora za borbu protiv kriminala obuhvaćeni su i Željko Roganović (31), Cetinjanin Miloš Mijanović (33) i srpski državljanin Srđan Vušurović (31), koji u ovom trenutku nijesu dostupni crnogorskim vlastima, zbog čega će policija za njima raspisati potragu na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da su uhapšeni Vujović i Boljević i odbjegli Roganović, Mijanović i Vušurović imali zaduženja u kriminalnoj organizaciji, koju su formirali optuženi Vladan Radoman i Filip Ivanović, a čijoj se desetočlanoj grupi već sudi pred specijalizovanim vijećem Višeg suda u Podgorici.

Službenici SPO i SBPK uhapsili su Vujovića u Budvi, dok je Boljević lišen slobode u Podgorici, a kako se navodi u saopštenju SDT-a tokom pretresa stanova i drugih prostorija “policija je pronašla predmete koji mogu biti od značaja za postupak”...

SDT je ranije podiglo optužnicu protiv desetočlane kriminalne organizacije Radomana i Ivanovića, zbog ubistava Gazivode i Muhadinovića na Cetinju 2020, a ta grupa tereti se i za planiranje ubistava Vasa Gazivode, oca pokojnog Andrije, Miloša Jovanovića, Kića Paovića, Aleksandra Jabučanina.

Kriminalna grupa, koju su kako se vjeruje formirali Radoman i Ivanović, bliska je škaljarskom klanu.

Andrija Gazivoda ubijen je 17. februara 2020, a kao saizvršioce ubistva SDT je označio Filipa Ivanovića i Velibora Stanišića, dok su Nikola Martinović i Boban Sjekloća optuženi za pomaganje.

Deset dana kasnije, 27. februara 2020. godine Cetinjanin Petar Muhadinović usmrćen je u razornoj eksploziji bombe, koja je bila postavljena ispod njegovog automobila, a za tu likvidaciu optuženi su Filip Ivanović i Nikola Martinović.

Kako su okrivljeni u bjekstvu Viši sud vodi postupak u njihovom odsustvu, a u sudnici pred vijećem Amira Đokaja odbrane su do sada dali okrivljeni Ilija Milanović i Stevan Đurišić, koji su negirali da imaju veze sa kriminalnom organizacijom.

Optužnicom specijalne tužiteljke Sanje Jovićević obuhvaćeni su još i Ilija Ivanović, Mitar Milanović i Miloš Joković.

Stanišić je, kako se navodi u optužnici SDT-a, krajem 2019. godine od N.N. osobe nabavio pištolj nepoznate marke, kalibra 9 milimetara i dao ga Filipu Ivanoviću.

“Ivanović je nekoliko mjeseci sa N.N. pripadnikom kriminalne organizacije sa nadimkom “Karlito” vježbao gađanje u metu, dok su Martinović i Sjekloća u danima koji su prethodili ubistvu Gazivode pratili njegovo kretanje i o svemu obavještavali ostale pripadnike grupe koji su trebali da odrede vrijeme i mjesto likvidacije”, piše u optužnici. Nakon jučerašnje akcije SPO i SBPK oglasila se i Uprava policije koja je navela da postoji osnovi sumnje da su osumnjičeni, koji su obuhvaćeni krivičnom prijavom, postali članovi jedne organizovane kriminalne grupe tokom 2020. godine, koja je imala za cilj izvršenje više teških krivičnih djela protiv života i tijela. “Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će u narednom periodu nastaviti snažnu i odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala, u cilju potpunog uspostavljanja kriminalističke kontrole nad djelovanjem visokorizičnih kriminalnih grupa i biti pouzdan partner Specijalnom državnom tužilaštvu, kao ključnom nosiocu borbe protiv organizovanog kriminala i shodno postavljenim prioritetima odlučno i istrajno sprovoditi aktivnosti sa primarnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica, u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za građane Crne Gore”, piše u saopštenju Uprave policije.

I ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović oglasio se nakon akcije SBPK i SPO navodeći da “odlučno nastavljaju višemjesečne snažne aktivnosti na suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na teritoriji naše zemlje”.

“Pozdravljam današnje akcije i pretrese u kojima su lišeni slobode članovi OKG koji su prema navodima prijave planirali izvršenje više teških krivičnih djela tokom 2020. godine. Službenici SBPK i SPO nastavljaju snažnu i odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala, kao pouzdan partner Specijalnog državnog tužilaštva. Stvaranje stabilnog bezbjednog ambijenta za sve građanke i građane Crne Gore je apsolutni prioritet”, naveo je Šaranović.

Čekao žrtvu kod Vezirovog mosta

Srpski državljanin Srđan Vušurović (31), koji se krivičnom prijavom dovodi u vezu sa kriminalnom organizacijom, hapšen je početkom decembra 2020. godine u Podgorici, dok je naoružan navodno pripremao da usmrti Cetinjanina Aleksandra Jabučanina.

Kako su tada pisali mediji, pozivajući se na podatke iz policije i SDT-a, Vušurović je uhapšen kod Vezirovog mosta i to neposredno prije nego što je trebalo da izvrši likvidaciju, a policija je dojavu dobila od građana koji su primijetili sumnjivog čovjeka...

Na sebi je tada imao nekoliko slojeva odeće, ali i pištolj, bez fabričkog broja, napunjen mecima, a navodno je u blizini zgrade čekao Jabučanina.

“Osumnjičeni S.V. je krajem 2020. godine lišen slobode u Podgorici i procesuiran, kada je kod istog pronađeno vatreno oruže (pištolj), u odnosu na koga su preduzete policijsko-tužilačke mjere i radnje i osujećenje njegove namjere u izvršenju teškog krivičnog djela, u odnosu na jednog člana suprotstavljene organizovane kriminalne grupe”, navodi UP u saopštenju.

Vušurović je nakon što je izdržao kaznu zatvora, zbog neovlašćenog držanja oružja, tokom 2021. godine napustio Crnu Goru.

On je tokom saslušanja kod tadašnjeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića negirao krivična dela koja mu se stavljaju na teret i optužio inspektore policije “da su ga tukli kako bi iznudili priznanje”. Vušurović je navodno mijenjao i prezime, jer se ranije prezivao Đorđević.

Vujović jedva preživio batine u Rafailovićima

Uhapšeni Budvanin Radovan Rašo Vujović, kojeg SDT sumnjiči da je bio član kriminalne organizacije bliske škaljarcima, jedva je preživio nakon što je brutalno pretučen u junu 2020. godine u Rafailovićima.

Vujovića su tada napale tri osobe.

Na Radovana Vujovića pucano je i u martu 2013. na šetalištu u Rafailovićima, a za to je kasnije uhapšen mještanin Vasilije Rafailović. Rafailović, koji je u bjekstvu, je prvooptuženi za ubistvo Budvanina Đorđa Borete i slučajne žrtve - doktora Dragana Zečevića 2016. u Bečićima.

Za Rafailovićem se traga godinama, a pred podgoričkim Višim sudom protiv njega se vode dva postupka.

SDT Rafailovića tereti i da je sa Nikšićaninom Radovanom Mujovićem formirao kriminalnu grupu koja je planiranla ubistva novinarke Olivere Lakić i Budvana Marka Ljubiše Kana i Gorana Slovinića...

Bonus video: