Marković: Potrebni jasni koraci u oduzimanju imovine stečene kriminalom

"Borba protiv kriminala i korupcije nije samo dio tužilaštva, već i policije, drugih državnih organa i naravno suda. Nadam se da će skorije izmjene zakona mijenjati sistem, pa ćemo imati sistem koji ne zahtijeva krivičnu osudu", rekao je vrhovni državni tužilac

9620 pregleda 17 komentar(a)
Marković, Foto: Jovan Mrdak
Marković, Foto: Jovan Mrdak

Naši građani i građanke zaslužuju ono što je kriminalom oduzeto, kazao je vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

On je to kazao na konferenciji "Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću - primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse", koju organizuje AIRE centar, uz podršku britanske Vlade.

Marković je pozvao na reakciju i aktivnosti nadležnih institucija kako bi se napravili jasni koraci u oduzimanju nezakonite imovinske koristi.

"Borba protiv kriminala i korupcije nije samo dio tužilaštva, već i policije, drugih državnih organa i naravno suda. Nadam se da će skorije izmjene zakona mijenjati sistem, pa ćemo imati sistem koji ne zahtijeva krivičnu osudu".

Marković
Markovićfoto: Jovan Mrdak

Marković je istakao da je trenutno u procesu izrada upustva na ovu temu, koje će, kako je naveo, u skorije vrijeme biti upućeno u tužilaštva.

On je naglasio da je neophodno uspostaviti sistemski pristup u ovoj oblasti sa ciljem, kako je kazao, efikasnog otkrivanja i oduzimanja, kvalitetnog upravljanja kao i ponovne upotrebe oduzete imovinske koristi u socijalne svrhe, "ali i za jačanje borbe protiv svih vidova kriminala"

Biljana Brejtvejt, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, kazala je kako bi se pravosudni odgovor ojačao, suočavanje sa izazovima i jačanje procesa odlučivanja o oduzimanju nezakonito stečene imovine i međunarodna saradnja bitni su koraci na putu ostvarenja pravde i unapređenja vladavine prava.

Brejtvejt
Brejtvejtfoto: Jovan Mrdak

"Moram navesti da kriminalne grupe jako lijepo sarađuju, tako da smo mi prethodnih godina radili na unapređenju saradnje grupa koji se bore protiv njih", dodala je.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Don Meken je kazala da je zadovoljna što još jednom može da govori o ovoj temi koja ima veliki prioritet u Crnoj Gori.

Meken
Mekenfoto: Jovan Mrdak

"Ovaj događaj predstavlja dobru priliku da se razgovara o jako bitnoj temi. Posljednjih šest godina radili smo sa AIDRA centrom na ovoj temi kako bismo unaprijedili situaciju na Zapadnom Balkanu", rekla je Meken.

Ona je poručila da međunarodni standardi i regionalna sradnja su od velike važnosti za unapređenje ovih napora.

"Ovaj događaj pruža odličnu priliku za sudije, tužioce i eksperte iz Crne Gore, da saznaju više i razgovaraju o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom, kao i o alatima za efikasno sprovođenje", dodala je Meken.

Ona je istakla da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno podršci Crnoj Gori na ovom putu.

"Pružamo podršku u izgradnji kapaciteta, ali želimo da unaprijedimo sistem u lancu krivičnog pravosuđa, kako bismo pomogli u krivičnom gonjenju i izricanju kazni za djela organizovanog kriminala", kazala je Meken.

Bonus video: