Sud Bakoču ne ulazi u trag

Neizvjestan nastavak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i ostalim okrivljenima

2076 pregleda 0 komentar(a)
Optužena da je član kriminalne grupe svog sina: Medenica, Foto: Luka Zekovic
Optužena da je član kriminalne grupe svog sina: Medenica, Foto: Luka Zekovic

Nastavak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore, Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, koje je za danas zakazan u Višem sudu u Podgorici, neizvjestan je - optuženi Luka Bakoč i dalje je nedostupan pravosudnim organima, a to može biti razlog da se odgodi današnji glavni pretres.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo predlog predsjednici specijalnog vijeća, sutkinji Nadi Rabrenović, da se Bakoču sudi u odsustvu.

Sud, prema našim saznanjima, još nije donio odluku o predlogu SDT-a. Ukoliko prihvate da tom okrivljenom sude u odsustvu, njegov branilac, advokatica Dina Šabotić ima zakonsku mogućnost da uloži žalbu na takvo rješenje.

Na prethodnom glavnom pretresu, zakazanom za 15. mart, taj okrivljeni nije se pojavio u sudnici Višeg suda. Zbog toga je sutkinja Rabrenović raspisala nacionalnu potjernicu.

Okrivljeni Bakoč se nije pojavio ni na odloženom glavnom pretresu 31. januara 2024. godine. Sutkinja Rabrenović odredila mu je pritvor zbog neopravdanog odsustva, nakon što je zastupnik optužnice, specijalni tužilac Vukas Radonjić to predložio, pojasnivši da Bakoč nije obavijestio sud, niti svog advokata o razlozima izostanka.

Tada je predsjednica Vijeća podsjetila je da se Bakoč nije pojavio na ročište zakazano za 7. jul 2023. godine, kao i na glavni pretres zakazan za 16. novembar 2023. godine.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Bonus video: