Sud poništio rješenje o Kurtijevoj smjeni

Upravni sud konstatovao da Vladino obrazloženje o razrješenju ne sadrži niti jedan materijalno-pravni propis koji je u konkretnom slučaju primijenjen

18158 pregleda 90 reakcija 37 komentar(a)
Kurti, Foto: Privatna arhiva
Kurti, Foto: Privatna arhiva

Upravni sud poništio je rješenje Vlade kojim je Artan Kurti razriješen sa mjesta generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Vijeće predsjednice Ljiljane Šoškić konstatovalo je da je tužba osnovana i naredilo da se u ponovnom postupku otklone nedostaci koje je Vlada počinila donoseći rješenje o smjeni.

"Po nalaženju Suda, obrazloženje osporenog rješenja ne sadrži niti jedan materijalno-pravni propis koji je u konkretnom slučaju primijenjen, a što je nužno radi ispitivanja zakonitosti rješenja, već je samo neveden propis procesnog karaktera na kome se zasnivanadležnost tuženog organa za donošenje rješenja. Polazeći od citirane odredbe člana 60 stav 2 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, jasno je da obrazloženje rješenja o prestanku mandata imenovanom, odnosno postavljenom licu razrješenjem treba da sadrži konkretne i jasne razloge za razrješenje, a kakav razlog ne predstavlja činjenica da je tužioca na dužnost generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovala Vlada Crne Gore, čiji mandat je prestao 31.10.2023. godine", navodi se u obrazloženju sudske odluke.

Kurti je tužio Vladu nakon što je razriješen dužnosti, tvrdeći da je odluka nezakonita.

I on je u tužbi konstatovao da je u obrazloženju rješenja napisano samo da je predsjednik Vlade (Milojko Spajić) predložio članovima kabineta da ga razriješe i da su se pozvali na članove Zakona o Agenciji za nacionalu bezbjednost,u kojoj se konstatuje da tu osobu koja obavlja unutrašnju kontrolu rada tajne službe, postavlja i razrješava Vlada.

Bonus video: