Šta je predviđeno novim Pravilnikom: Širiće betonjerke i paziti na vjernike

Minimalna površina prostorija na papiru je povećana za dva kvadrata, što većina sadašnjih ne zadovoljava Prostorije za zadržavanje moraju biti čiste, suve i imati mogućnost uporebe sanitarnog čvora, sa dotokom pijaće vode, navodi se u dokumentu

22432 pregleda 12 komentar(a)
Nova pravila izuskuju vrijeme, rad i novac (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Nova pravila izuskuju vrijeme, rad i novac (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Prostorije namijenjene za zadržavanje osoba lišenih slobode moraju da ispunjavaju neophodne higijensko-tehničke uslove, uslove kubature vazduha, adekvatnu temperaturu prostorije, minimalnu površinu, osvjetljenje, provjetravanje i uslov za obavljanje vjerskih obreda.

To je predviđeno Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispunjavaju prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode i zadržanih lica koji je nedavno donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Donošenjem tog, prestao je da važi raniji pravilnik usvojen prije 12 godina i koji nije bio usklađen sa standardom Evropskog komiteta za prevenciju torture.

Površina prostorija za zadržavanje jednog lica, bez opreme i sanitarnog dijela, ne može biti manja od sedam metara kvadratnih, a ako su prostorije za zadržavanje namijenjene za više osoba, njihova površina za svako sljedeće mora biti veća za metar kvadratni.

U odnosu na prethodni pravilnik, minimalna površina prostorije povećana je za dva metra kvadratna, što većina sadašnjih prostorija u Odjeljenjima bezbjednosti širom Crne Gore ne zadovoljava.

Novina je i da prostorije za zadržavanje u kojima se zadržavaju osobe sa invaliditetom moraju ispunjavati uslove za njihov nesmetan pristup i boravak, i da se licima lišenim slobode i zadržanim u prostorijama za zadržavanje mora se omogućiti nesmetano obavljanje vjerskih aktivnosti.

To starim pravilnikom nije bilo predviđeno.

Visina prostorija za zadržavanje mora biti najmanje 2,5 metra a širina najmanje dva metra, a odstupanja su dozvoljena prilikom adaptacije postojećih prostorija za zadržavanje, kada površina prostorija za zadržavanje može biti manja za najviše 15 odsto a visina najviše 10 odsto.

Plafon i zidovi prostorije za zadržavanje moraju biti glatkih površina, okrečeni neutralnim bojama, bez postavljenih zidnih pločica, vješalica ili drugih predmeta koji mogu poslužiti za samopovređivanje osobe lišene slobode i zadržanog lica.

“Prostorije za zadržavanje moraju biti čiste, suve i moraju imati mogućnost upotrebe sanitarnog čvora (toaletne šolje i lavaboa), uz odgovarajuće uslove za održavanje higijene lica lišenog slobode i zadržanog lica, sa dotokom pijaće vode, po pravilu u istoj prostoriji ili kao poseban dio”, navodi se u dokumentu.

Sanitarni čvor, piše, mora se fizički odvojiti postavljanjem paravana ili na drugi način, tako da se tokom njegovog korišćenja ne narušava privatnost lica lišenog slobode, odnosno zadržanog lica.

“Ako prostorija za zadržavanje nema sanitarni čvor, korišćenje pijaće vode i održavanje higijene lica lišenog slobode i zadržanog lica se mora omogućiti korišćenjem za to namijenjenih prostorija organizacione jedinice organa državne uprave nadležnog za unutrašnje poslove koja vrši policijske poslove, pod nadzorom policijskog službenika, na način da se ne narušava privatnost lica lišenog slobode, odnosno zadržanog lica. Površina sanitarnog čvora ne može biti manja od metra kavadratnog”, navodi se u novom Pravilniku, koji je objavljen u Službenom listu i počeo je da se primjenjuje.

Prostorije za zadržavanje koje se neposredno fizički ne nadziru od strane policijskog službenika, moraju imati uređaje za video nadzor i pozivanje policijskih službenika.

Uređaj za video nadzor, u prostoriji za zadržavanje, mora biti postavljen na vidnom mjestu sa vidno obilježenim znakom upozorenja, a ne mogu se nadzirati prostori namijenjeni za održavanje higijene.

Prostorije za zadržavanje moraju biti opremljene uređajima za zagrijavanje, odnosno hlađenje, a aparati za regulisanje temperature prostorija za zadržavanje moraju biti smješteni van prostorija koje koriste osobe lišene slobode.

“Prostorije za zadržavanje moraju biti dovoljno osvijetljene tako da omogućavaju nesmetano čitanje, osim u vrijeme predviđeno za spavanje.

Osvjetljenje u prostorijama za zadržavanje može biti prirodno, vještačko ili kombinovano. U prostoriji za zadržavanje postavljeni uređaji za video nadzor, pozivanje policijskih službenika, zagrijavanje, odnosno hlađenje, kao i uređaji za osvjetljenje moraju se mehanički zaštiti, tako da se lice lišeno slobode i zadržano lice ne može samopovrijediti djelovanjem električne energije. Staklene površine prozora i druge staklene površine u prostoriji za zadržavanje moraju biti zaštićene metalnom zaštitom koja sprečava njihovo lomljenje i eventualno samopovredivanje lica lišenog slobode i zadržanog lica.

U prostorijama za zadržavanje mora biti omogućen dotok svježeg vazduha. Dotok svježeg vazduha obezbjeđuje se prirodnim provjetravanjem ili adekvatnim uređajem za ventilaciju.

Prostorije za zadržavanje moraju biti opremljene fiksiranim klupama i stolicama i krevetom sa dva pokrivača, kao i policama za odlaganje odjeće lica lišenog slobode i zadržanog lica koje su pričvršćene za zid”, propisano je Pravilnikom.

Većina prostorija sada ne ispunjava uslove

Na neadekvatne uslove prostorija za zadržavanje lica lišenih slobode redovno ukazuje ombudsman u godišnjim izvještajima o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Tako u posljednjem izvještaju dostupnom na sajtu ombudsmana, a koji se odnosi na 2022. godinu, navodi se da većina prostorija za zadržavanje ne ispunjava uslove u pogledu veličine prostorije.

Posebno su u lošem stanju prostorije za zadržavanje u Odjeljenju bezbjednosti Bijelo Polje koje su po ocjeni zaštitnika u alarmantnom stanju stanju i ne zadovoljavaju minimalne standarde za upotrebu.

Preporučeno je čak da se ove prostorije stave van funkcije.

Dimenzije prostorija u tom odjeljenju nijesu u skladu sa standardom Evropskog komiteta za za prevenciju torture.

Evropski sud za ljudska prava usvojio je kao mjerodavne dimenzije prilikom procjene policijskih ćelija namijenjenih jednoj osobi za boravak duži od nekoliko sati veličine od sedam kvadratnih metara, sa dva li više metara od zida do zida i 2,5 metra između poda i plafona.

Standarde u pogledu veličine prostorija ne ispunjavaju prostorije za zadržavanje u Baru, Pljevljima, Budvi, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, Tivtu, Žabljaku.

Bonus video: