Odloženo suđenje Čamgozu, branilac tražio izuzeće ODT-a

"Kako je podnijet zahtjev za izuzeće od postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od strane branioca okrivljenog, to je bilo neophodno navedeni zahtjev dostaviti nadležnom tužilaštvu radi odlučivanja, zbog čega nisu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa", saopštio je sud

8041 pregleda 32 reakcija 6 komentar(a)
Camgoz, Foto: Tviter
Camgoz, Foto: Tviter

Suđenje turskom državljaninu Binaliju Čamgozu odloženo je danas u podgoričkom Osnovnom sudu za 13. maj.

Branilac Čamgoza, advokat Marko Radović, danas je tražio izuzeće Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici od postupanja u predmetu koji je formiran po optužnom predlogu tog državnog tužilaštva protiv njegovog branjenika, zbog produženog krivičnog djela - navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

"U predlogu za izuzeće od postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici se navodi da je ovaj postupak pokrenut od strane tužilaštva protiv turskog državljanina B. C. na osnovu dokaza kojima je isto raspolagalo u predmetu koji je već pravosnažno okončan pred Osnovnim sudom u Podgorici, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave", saopštio je taj sud.

"Kako je podnijet zahtjev za izuzeće od postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od strane branioca okrivljenog, to je bilo neophodno navedeni zahtjev dostaviti nadležnom tužilaštvu radi odlučivanja, zbog čega nisu bile ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa", zaključuje se u saopštenju.

Prije podnošenja zahtjeva za izuzeće, podnijeli pritužbu na rad ODT-a

Prije podnošenja zahtjeva za izuzeće obratili smo se i Tužilačkom savjetu, pritužbom na rad ODT-a u Podgorici, kazao je Radović.

On je naveo da su ponovili argumente koje su, kako je kazao, iznijeli u zahtjevu za izuzeće.

"Riječ je o argumentima koje smo istakli još onda kada je Osnovni sud u Podgorici, odnosno sudije za istragu tog suda odlučivao o predlogu Osnovnog državnog tužilaštva za određivanje pritvora u odnosu na našeg branjenika kada je i taj predlog odbio", dodao je.

On je kazao da nedugo nakon što je, kako je kazao, ministar pravde odbio izručenje Camgoza državi Turskoj, ODT je pokrenulo novi postupak, te da smatraju, kako je naveo, da postupanje ODT-a stvara veliku nesigurnost.

Radović
Radovićfoto: Jovan Mrdak

"Mom branjeniku je uz pasoš i ličnu kartu tada oduzeta dozvola za privremeni boravak u Crnoj Gori. Pri čemu je i sam Camgoz istakao da je ta falsifikovana dokumenta iskoristio da dobije dozvolu za privremeni boravak. Da je to tužilaštvo tada uradilo nešto povodom toga onda bi ta radnja ulazila u konstrukciju za koju je optužen", rekao je Radović

On je ocijenio da je ovakvo reagovanje odbrane bilo nužno, "sjutra se može desiti ista situacija, pa želimo da se ovim pravnim sredstvima zaštitimo od svega toga"

Bonus video: