Apelacioni sud odbio žalbu SDT-a, Kovačević će biti pušten iz pritvora uz jemstvo od skoro 600.000 eura

Specijalno državno tužilaštvo se žalilo na rješenje Višeg suda kojim je prihvaćeno jemstvo

19152 pregleda 66 reakcija 27 komentar(a)
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kovačević, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud je na sjednici vijeća 5. aprila odbio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje Višeg suda kojim je prihvaćeno jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je predlog branioca Kovačevića da se taj optuženi pusti na slobodu uz određivanje jemstva, koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na nepokretnostima u svojini Kovačevića i njemu bliskih osoba, ukupne procijenjene vrijednosti od 591.615 eura.

"Rješenjem Višeg suda je određeno da će optuženom Kovačeviću biti ukinut pritvor po pravnosnažnosti rješenja, a nakon što Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Podgorica, Cetinje i Budva upišu hipoteku na nepokretnostima u korst Države Crne Gore", saopštio je danas Apelacioni sud.

"Određeno je da će se jemstvo ukinuti i optuženi staviti u pritvor, ako na uredan poziv ne dođe, a izostanak ne opravda, ili ako se protiv njega, nakon što je ostavljen na slobodi, pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor, a ukoliko optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova", napominje sud.

Prvostepenim rješenjem, Kovačeviću su izrečene tri mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta, obaveza povremenog javljanja Upravi policije - rukovodiocu Specijalnog policijskog odjeljenja svakog prvog dana u mjesecu i privremeno oduzimanje pasoša, koje mogu trajati dok postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude.

"Po nalaženju vijeća dugostepenog suda ponuđeno jemstvo u iznosu od 591.615,00 eura uspostavljanjem hipoteke u korist Države Crne Gore za obezbjeđenje iznosa jemstva, zajedno sa izrečenim mjerama nadzora, predstavlja dovoljnu garanciju da se okrivljeni neće kriti ili pobjeći i tako ometati vođenje krivičnog postupka, te da će se odazivati na pozive suda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: