Ne čekajte, osnivajte stranku - vođi kavačkog klana sugerisano da uđe u političke vode

Zvicer govorio Miloviću da je njemu i Kašćelanu predlagano da bez odlaganja osnuju političku partiju. “E, da je Slavka (Perovića) vratiti, glasalo bi ga 30 posto Srba”, odgovara mu Zvicer

78956 pregleda 154 reakcija 79 komentar(a)
Foto: Skaj/Vijesti
Foto: Skaj/Vijesti

Šef kavačkog klana Radoje Zvicer pohvalio se početkom 2021. godine svom vojniku Ljubu Miloviću, da je njemu i Slobodanu Kašćelanu predloženo da osnuju političku partiju, a raspravljaju i o utemeljivaču ideje o obnovi crnogorske nezavisnosti Slavku Peroviću.

To mu saopštava dok na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji diskutuju o međunarodnoj i politici država regiona, ali i stanju u Crnoj Gori u kojoj je tada na vlasti bila ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića.

Krivokapićeva Vlada formirana je oko mjesec dana prije toga, odnosno 4. decembra 2020. godine. DPS je na izborima u avgustu te godine izgubio nakon tridesetogodišnje vladavine.

Nakon što Zvicer konstatuje da je u Crnoj Gori uvijek bilo više Srba i da su Milu Đukanoviću “kola krenula niz brdo”, Milović mu odgovara:

“Bilo je i mnogo Crnogoraca kad su počeli Srbi srbovat, Slavko ih je dobio bio devedesetih kad se nije smjelo crnogorčit. Ja mislim i sad da će opet bit, samo da izađu crnogorske stranke sa pravim liderom”.

“Juče mi dođe jedan rođak i kaže meni i Starome (Kašćelan) osnivajte stranku, ne čekajte. E da je Slavka vratiti, glasalo bi ga 30 posto Srba”, odgovara mu Zvicer.

Ljubo Milović
Ljubo Milovićfoto: Vijesti

Odbjegli policajac potom tvrdi da je jedan od bivših političara uzeo novac, a otkriva i ko mu ga je navodno i gdje predao.

“Puk’o psihički skroz, 5 miliona je uzeo. Banić je pare nosio...Zamisli te budale, kad je najjači bio, uzme 5, a mogao je za godinu 100 da uzme. Nema veće budale od školovane budale. Nijesu džaba rekli”, piše Milović.

Šef kavčana tada piše psovke na račun te osobe i dodaje: “Nije to trebao, ali ko zna kakve su mu jade radili”.

“Jesu, al’ treb’o preuzeti vlas’, čudo je činio, slakomio se na pare, nikom jedan cent dao nije. U hotel Podgoricu ga isplatili i sve spiskao”.

“Mislio sam da je bolji čoek”, konstatuje Zvicer nakon toga.

Protiv Zvicera i Milovića vode se brojni krivični postupci u Crnoj Gori, ali i okruženju.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) prije nekoliko dana saopštilo je da je podiglo još jednu optužnicu protiv njih i još 11 osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije, šverca droge i pranja novca.

Optuženi su Milović, Zvicer, Mileta Ojdanić, Milo Božović, Miloš Mišurović, Filip Zindović, Petar Lazović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Ivan Stamatović, Vjekoslav Lambulić, Radovan Perović i Bojan Ojdanić.

Objašnjava se da je predmet tog tužilačkog akta, krijumčarenje više od pet tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali i prenos tako dobijenog prljavog novca iz Holandije u Crnu Goru, kako bi se prikrilo njegovo porijeklo u iznosu od 1.375.000 eura: “Povodom kojih događaja je, između ostalog, Specijalno državno tužilaštvo ranije podiglo optužnicu protiv 21 lica”.

Nakon što su početkom oktobra 2023. godine uhapšeni Lambulić, Perović i Bojan Ojdanić, Vijestima je iz SDT-a nezvanično saopšteno da to nije kraj i da će sa inspektorima SPO-a nastaviti rad u tom predmetu.

“SDT i SPO će nastaviti rad u ovom predmetu, jer je stigao veliki dio Skaj prepiske, pa se očekuju nova hapšenja kada se okonča analiza”, kazao je tada sagovornik lista uključen u istragu.

Istražitelji su tada, navodno, identifikovali Perovića, Ojdanića i Lambulića kao korisnike naloga na Skaj aplikaciji, preko kojih su naručivane veće količine kokaina od Milete Ojdanića. On je slobode lišen u martu prošle godine.

Osim Specijalnog i Više državno tužilaštvo u Podgorici čita i analizira njihove poruke. To čine u predmetu formiranom zbog ubistva Srđana Vojičića i pokušaja ubistva književnika Jevrema Brkovića.

Njihova konverzacija dostavljena je podgoričkom tužilaštvu nakon što su Vijesti, nedavno, u dva nastavka objavile transkripte telefonskih komunikacija u kojima tvrde da znaju ko je organizovao i učestvovao u napadu na književnika, kada je fizički likvidiran njegov tjelohranitelj.

Iz poruka koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, proizlazi da je Zvicer informacije o tome dobio iz Istražnog zatvora, od svog vojnika koji je iza rešetaka “saslušavao” Vukovića...

Bonus video: