Četvorici Cetinjana određen pritvor, i dalje se traga za još jednim osumnjičenim

Sudija za istragu im je odredio pritvor zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija

9651 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cetinjanima Mihailu Borozanu (29), Vladimiru Kaluđeroviću (34), Petru Kaluđeroviću (20) i Milanu Kaluđeroviću (35) određen je pritvor zbog sumnje da su izvršili krivična djela nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Njih četvorica uhapšena su 11. aprila u Prijestonici, a policija od tog dana traga za Markom Mašanovićem (42), kojeg sumnjiče da je počinio isto krivično djelo.

Nakon što su Borozan i Kaluđerovići uhapšeni, iz Uprave policije saopšteno je da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, skupa sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti "Centar", uz podršku taktičkih jedinica Sektora policije posebne namjene na nekoliko lokacija na teritoriji Cetinja pretresli više objekata koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica, i sa njima povezanih lica.

Branilac osumnjičenih Kaluđerovića, advokat Jovan Radonjić, kazao je za Vijesti da je njegovim klijentima sudija za istragu odredio pritvor zbog osnova sumnje da su počinili djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 st 2 KZ-a Crne Gore.

"Razlozi za pritvor su povećana opasnost od njihovog bjekstva, kao i opasnost da će osumnjičeni ponoviti djelo. Smatram da su navedena opravdanja za izricanje ove mjere pravno sumnjiva, pa i paradoksalna, čime će se baviti sudski organi koji odlučuju u žalbenom postupku, a prije svega iz razloga što oni nemaju rodbinu ili neka bliska lica u inostranstvu kod kojih bi se sakrili, iznose svoju odbranu i sarađuju sa državnim organima. Razlog da bi potencijalno ponovili djelo je nezgrapno umetnut kao pritvorski osnov, jer pretresom prostorija u kojima stanuju nije pronađeno nikakvo oružje ili eksplozivna naprava koja bi sadržala neku eksplozivnu materiju, a ne postoje ni drugi posredni dokazi, poput svjedočkih iskaza, koji bi mogli stvoriti osnov sumnje da osumnjičeni drže oružje ili eksplozivne materije. Identifikovana je neutvrđena količina pentrita i tnt-a, materije čije čestice u mikrotragovima mogu da se prenesu i rukovanjem, kojih ima i u pojedinim ljekovima i koje, ako se nađu u teksturi kože kao takve, ne mogu da prouzrokuju uznemirenje javnosti. Očekujem da više instance konsultuju zakon i pravnu nauku i u najmanjem ih puste da se brane sa slobode", kazao je advokat Radonjić.

Bonus video: