Advokat Šljukić: Jedan službenik SPO prijetio osumnjičenom Đurđevcu

Dodao je da je prepoznao službenika SPO Ivana Đokovića i da je on rukovodio pretresom

6836 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

U Višem sudu u Podgorici je svjedočenjem advokata Ivana Šljukića, nastavljeno suđenje Radovanu Mujoviću, Vasilju Rafailoviću i ostalim okrivljenim.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Đuričković, advokat Ivan Šljukić je ispričao da je jedan od službenika SPO prijetio optuženom Aleksandru Đurđevcu da će da ga slomi. Dodao je da se zalijetao prema njemu tokom pretresa vozila. Svjedok Šljukić je rekao da taj službenik nije imao legitimaciju.

Na prethodnom glavnom pretresu, sud je odredio da se advokat Ivan Škljuić sasluša u svojstvu svjedoka, da bi se provjerili navodi odbrane Aleksandra Đurđevca.

“To je bilo ljeto 2020. godine. Spemala se kiša i zvao me advokat Dragan Mitrić i zamolio me da ga zamjenim na pretresu jer je on bio na putu iz Podgorice. Kiša je prijetila da padne pa da se pretres ne odložio. Ja kad sam došao na Kapino polje, parking policije, tamo su bili svi prisutni: službenici UIKS-a, Đurđevac, službenici SPO, policja”, kazao je advokat Šljkić.

Dodao je da je prepoznao službenika SPO Ivana Đokovića i da je on rukovodio pretresom.

“U toku pretresa jedan od službenika je vikao na Đurđevca i obratio mu se sa riječima poput 'slomiću te', 'nastaviću', 'ponoviću to'... Zatim, kada je Ivan Đoković kazao da je pronađen pištolj u gepeku vozila od Đurđevca tokom pretresa, isti taj službenik koji je prijetio Đurđevcu se zaletio put njega. Do fizičkog kontakta nije bilo”, naveo je advokat Šljukić.

Šljukić je dodao da se obratio tom službeniku, čije ime ne zna, i da mu je rekao da ne prijeti i ne vrijeđa Đurđevca i da će takvo njegovo ponašanje prijaviti.

“Ja sam pitao Đurđevca da li je ranije negdje ili u sklopu ovih radnji doživio neki vid problema ili torture sa tim službenikom što mu je tokom pretresa prijetio. On je rekao 'dobro je to' i nismo ga prijavili”, kazao je Šljukić.

On je na na pitanje sudije opisao tog službenika SPO, za kojeg tvrdi da je prijetio i vrijeđao Đurđevca: "Srednjeg je rasta, vidi se da je u treningu, uska majica i napadno debeli lančić je imao".

Odbrana je danas zatražila ukidanje pritvora optuženom Žarku Pejakoviću i Davoru Avdiću. Dodali su da se oni više od tri godine nalaze u pritvoru. Sud je odbio predlog za ukidanje pritvora.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao da je Žarko Pejaković neosuđivano lice i da je skandalozno što se on još nalazi u pritvoru. Dodao je da je Pejaković više od tri godine u pritvoru, te da mu se na teret stavlja kriminalna radnja paljenje vozila. Podsjetio je da za takvo djelo nije izrečena veća kazna od godinu i po zatvora.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Bonus video: