Zašto je Lazoviću određen pritvor: Mogao bi da utiče na Zvicera i Vujotića?

Nekadašnji čelnici policije i tužilaštva poslati u Istražni zatvor zbog straha od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke

118016 pregleda 85 reakcija 31 komentar(a)
Lazović u Višem sudu nakon određivanja pritvora, Foto: Boris Pejović
Lazović u Višem sudu nakon određivanja pritvora, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni bivši bezbjednjak Zoran Lazović mogao bi sa slobode da utiče na vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera i Milana Vujotića, zbog čega mu je, između ostalog, određen pritvor do 30 dana.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, to se navodi u rješenju na osnovu kojeg je nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije poslat u spuški Istražni zatvor.

“Zoranu Lazoviću i Milivoju Katniću određen je pritvor do 30 dana, zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke”, kazala je Vijestima savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković.

Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su u nedjelju, zbog optužbe da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Nekadašnjeg agenta tajne službe terete da je organizovao kriminalnu grupu u koju je vrbovao bivšeg tužioca, koji je potom radio po njegovim instrukcijama.

Sumnjiče ga da je na taj način i naredio da se sa crne liste bezbjednosnih službi skinu imena srpskih optuženih kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kako bi mogli nesmetano da uđu u Crnu Goru.

Vijesti su u par navrata objavile dio prepiske sa Skaj aplikacije, iz kojih se vidi da su kavčani, s njima povezani policajci i ti Beograđani dogovarali da njihov dolazak u Crnu Goru iskoriste kako bi u zamku namamili pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana...

Istoga dana kada su uhapšeni škaljarci koji su planirali da ubiju Belivuka i Miljkovića, uhapšeni policajac Petar Lazović svoje prijatelje obavještava o tome: “Jutro, pohapšeni su braćo. Drugi pucač je Jovanović Mile, onaj iz NK što sam ga odrao prošle ned. Bezbjedni ste, možete da putujete. Ovo je bezbjedna zemlja. Hvala što ste putovali SBPOK-om”.

Miljković se, kako piše na Skaju, unaprijed tome radovao, pa konstatuje: “Hahah, sutra će Junior bubrege da im ispomera”...

Prema istim navodima, Katnić je potom davao nezakonite naloge uhapšenom tužiocu Saši Čađenoviću, “tjerajući ga” da u nekim predmetima postupa tako što će zastupati interese kavačkog kriminalnog klana.

Vijestima je prekjuče nezvanično rečeno i da je bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana juče u istrazi SDT-a protiv Katnića, saznaju “Vijesti”.

Prema tim informacijama, Katnić je nju pomenuo tokom istrage o navodnim nezakonitostima u više predmeta tužilaštva kojim je rukovodio.

Izvor lista tvrdi da nisu u pitanju isključivo predmeti protiv navodnih članova kavačkog kriminalnog klana, već i postupanja po nekim međunarodnim zamolnicama...

Branilac Lazovića, advokat Zoran Piperović saopštio je preksinoć da je njegov klijent još 12. marta pisao glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kome je poručio da neće bježati iako je čuo da će da bude uhapšen...

“Dostavio sam pismo koje 12. marta ove godine Zoran Lazović šalje Novoviću u kojem mu kaže: ‘Čujem da ću da budem uhapšen glavni specijalni tužioče, ja sam tu, niđe ne idem, nema potrebe da se prave cirkusi, samo kažite kad da dođem’... To pismo u elektronskoj pošti je primio Novović”, rekao je Piperović novinarima uoči odluke o pritvoru.

Dodao je da je Lazović i prije i poslije toga mogao da utiče na svjedoke, ali da nije to činio: “I sad treba nekoga ko je nedostupan državnim organima, a za koga oni smatraju da im je saučesnik, da ga traži po Marsu i Jupiteru, a ne kaže kako”, rekao je advokat.

Konstatovao je da SDT u zahtjevu za pritvor nameće neutemeljene stavove, da će Lazović “lakše da se odrekne porodičnih veza, nego da se suoči sa dugotrajnom kaznom zatvora”.

“Ničim utemeljeni lični stav i lična projekcija. Tužilac zna što mu je lakše... Zamislite tu lakoću, da on zna da je Lazoviću komotnije da se odrekne unučadi, djece, žene i rođaka nego da bude u zatvoru, jednu, dvije, tri, pet ili 55 godina”, kazao je Piperović.

Bonus video: