Đukanović podržao inicijativu kojom se traži da se Katniću omogući da se brani sa slobode

"Selektivna i politički motivisana 'pravda' je gora i od najgore nepravde", navodi se u saopštenju Crnogorskog helsinškog odbora i grupe građana

75996 pregleda 520 reakcija 255 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2024. 14:03h

Crnogorski helsinški odbor (CHO) i grupa građana uputili su otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću i "svima koji su uključeni u postupanje" prema bivšem GST-u Milivoju Katniću, u kojem traže da se Katniću omogući da se brani sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Portalu Vijesti je potvrđeno da je tu inicijativu podržao i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović uhapšeni su prošle sedmice po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Obojici je određen pritvor do 30 dana.

"Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka", navodi se u saopštenju.

Kažu da je Katnić je osoba ozbiljno narušenog zdravlja i da njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogromni rizik po njegov život.

"Pretpostavljajući da Specijalno državno tužilaštvo ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu - ako je i kada je bude podiglo - a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu", dodaje se.

Eventualna optužnica se, kako navode, mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima, te da Katniću "ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu."

"Selektivna i politički motivisana 'pravda' je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen. Ukoliko GST g. Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema g. Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje", zaključuje se.

Saopštenje potpisuju članovi CHO-a: Tamara Nikčević, Šeki Radončić, Feđa Klikovac, Nikola Martinović, Nebojša Kaluđerović, Miodrag Vlahović; te grupa građana i građanskih aktivista: Svetlana Pajović Musić, Ana Pejović, Ivana Pajović, Hajdana Lompar Huter, Aleksandra Burzan, Maja Miličković, Boriša Borozan, Olivera Bojanić, Vidosava Pejović, Miloš Radović, Ljiljana Pešić, Kaćuša Krsmanović, Tinka Đuranović, Draško Đuranović, Sara Pejović, Dragan Nikčević, Antonina Bojanić, Svetozar Pejović, Dijana Nikčević, Slavka Pejović, Valentina Tina Boljević, Mileva Pajović, Miodrag Bajković, Veljko Martinović, Marija Pejović Rebronja, Radomir Pajović, Snežana Lakić, Obren Medenica, Vesna Vukčević, Senka Vukčević, Žarko Begović, Dragan Vujović, Đorđe Begović, Julija Pavićević, Dragan Radulović, Žarko Krivokapić, Marko Popović.

Bonus video: