Arbitražni postupak Atlas grupe protiv države trebalo bi da počne za mjesec dana

Sud izabrao predsjednika arbitraže

7493 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Arbitražni postupak koji su Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited pokrenuli protiv Vlade Crne Gore trebalo bi zvanično da počne za mjesec dana, saopštili su iz pravnog tima Atlas grupe.

Atlas grupa traži 500 miliona eura odštete.

Budući da dvije strane nisu postigle dogovor oko izbora predsjednika Arbitražnog tribunala, Stalni Arbitražni sud u Hagu postavio je profesora Donalda MekRae kao predsjednika po svom nahođenju, što je bio poslednji korak prije početka rasprave pred arbitražnim sudom.

"Dvije strane ranije su izabrale svaka svog arbitra. Vlada je izabrala svog arbitra u postupku investicione arbitraže pravnika i stručnjaka za arbitražno pravo Bernarda Sepulveda Amora iz Meksika, dok je izbor Kneževića i njegovih kompanija prof. dr Guido Santiago Tavil iz Argentine", kazali su iz pravnog tima Atlas grupe.

Zahtjev za arbitražu poslat je 1. decembra 2020. čiime je pokrenut arbitražni postupak.

"Na osnovu bilateralnog sporazuma koji su zajednička država Srbija i Crna Gora potpisale sa Kiprom 2005. godine, a budući da su Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited kiparske kompanije, podnijeta je tužba protiv Crne Gore pred međunarodnom Vašingtonskom konvencijom za zaštitu stranih investicija, i u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), pokrenut je investicioni arbitražni postupak protiv Crne Gore za naknadu cjelokupne učinjene štete", navodi se u saopštenju.

Ističu da je Crna Gora bila u obavezi da štiti strane investicije prema međunarodno preuzetim obavezama, a da je ponašanje državnih organa "jasno je ukazivalo na ozbiljne propuste i protivpravno djelovanje prema Atlas Grupi i njenim kompanijama, prihvaćeno je u arbitražnom postupku".

Poručuju da je Knežević bio prinuđen da pokrene arbitražni postupak kako bi zaštitio svoje interese i povratio nezakonito oduzetu imovinu. Upućen je odšetni zahtjev od 500 miliona eura koliko je procijenjeno da su Atlas Capital Holding Limited, Meljine Complex Limited i predsjednik Atlas Grupe pretrpjeli štetu, kao rezultat politički motivisane kampanje protiv Kneževićevih ulaganja u Crnoj Gori, što uključuje i dvije banke - Atlas Banku i Invest Banku Montenegro (IBM), i projekat izgradnje hotelskih kompleksa na obali mora", piše između ostalog u saopštenju.

"Opredjeljenje Duška Kneževića jeste da se slobodno vrati u Crnu Goru i da pred sudskim organima dokaže apsurdnost optužnica koje je protiv njega montirao Milivoje Katnić, koga je konačno stigla ruka pravde.... Pitanje je za Ministarstvo finansija i predsjednika Vlade Milojka Spajića - da li su spremni da prihvate ponuđeni dogovor sa pravnim timom Duška Kneževića i Atlas Grupe, ili će rizikovati da izgube spor pred Arbitražnim sudom u Hagu i u tom slučaju bi morali oštećenoj strani da isplate nekoliko stotina miliona eura, što bi ozbiljno ugrozilo crnogorski budžet i negativno se odrazilo na kreditni rejting Crne Gore što bi uticalo kod novih zaduženja u inostranstvu", pitali su iz Atlas grupe.

Bonus video: