UP o protestu povodom rezolucije: Preduzećemo mjere protiv pojedinaca koji pozivaju na ovakav vid protesta

"Podsjećamo da, svaki vid okupljanja i protesta, kojim se ugrožavaju osnovna prava i slobode drugih građana, predstavlja kršenje zakona i Ustava Crne Gore"

16178 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Protest i poziv na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira, navodi se u saopštenju Uprave policije (UP).

"Putem društvenih mreža i medija, od strane pojedinaca i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija i udruženja je za danas, 23. maja najavljeno neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati ispred Vlade Crne Gore sa početkom u 16:00 časova", piše u saopštenju.

Iz UP-a su naveli da povodom poziva koji su takođe upućeni putem, kako su kazali, pojedinih medija i društvenih mreža, "da građani svoje nezadovoljstvo narednih dana iskažu blokadom gradova i saobraćajnica, uključujući i okupljanje "postavljanjem šatora" ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici, podsjećamo da, svaki vid okupljanja i protesta, kojim se ugrožavaju osnovna prava i slobode drugih građana, predstavlja kršenje zakona i Ustava Crne Gore."

Oni su prethodno saopštili da će, "shodno čl. 93 Zakona o unutrašnjim poslovima službenici Uprave policije će snimati sledeće javno okupljanje:

Neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati 23.05.2024. godine (četvrtak) u 16.00 časova ispred Vlade Crne Gore u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati Rezoluciju o Srebrenici", naveli su u saopštenju.

"Uprava policije će se, u odnosu na ovakve eventualne događaje, ali i pojedince koji pozivaju na ovakav vid protesta, odnijeti u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenima, te će preduzeti sve zakonom propisane mjere i aktivnosti, kako bi se spriječilo vršenje krivičnih djela i prekršaja i obezbjedio stabilan javni red i lična i imovinska sigurnost svih građana na teritoriji Crne Gore", zaključili su.

Bonus video: