I Vijeće za nacionalnu bezbjednost će o gašenju kamera

Vlada usvojila informaciju Šaranovića o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama

10652 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ilustracija, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici informaciju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama, sa negativnim implikacijama po nacionalnu bezbjednost. Takođe, na ovu temu će sjutra ujutro biti održana i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da je Šaranović upoznao članove Vlade sa informacijom da je MUP od Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) tražio odlaganje izvršenja pomenutog rješenja, sporeći ga po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu.

"Očekujem da će Agencija u ovom pitanju dati doprinos i o predmetnom zahtjevu izjasniti se odgovorno i u najkraćem roku, dok Ministarstvo ostaje otvoreno za vanredni nadzor kako bi se otklonile sve eventualne nejasnoće u pogledu funkcionisanja sistema", kazao je ministar Šaranović.

On je podsjetio a je AZLP još 2019. godine dala saglasnost za ovaj sistem, dok tokom nadzora obavljenog početkom ove godine nije konstatovala da način njegovog korišćenja dovodi do zloupotreba, a samim tim ni kršenja ljudskih prava, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da je Šaranović istakao i da je MUP usvojio preporuke Agencije i uklonio tri kamere, čije su lokacije problematizovane, dok mogućnost dijela sistema da vrši prepoznavanje lica, kazao je Šaranović, ni u jednom trenutku nije korišćena. On je upozorio i na nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu koja bi nastupila ukoliko ne bi bila odložena primjena pomenutog Rješenja.

“Riječ je o sistemu koji je, posebno u susret predstojećoj turističkoj sezoni, višestruko važan za bezbjednost države i građana i suzbijanje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa, i u tom smislu se prema ovom pitanju svi moramo odnijeti sa dodatnom odgovornošću”, zaključio je Šaranović.

Bonus video: