Ronioci pronašli tijelo dvanaestogodišnje djevojčice

Monah manastira Vranjina Neofit, koji je prevozio vjernike, sjutra će se naći pred sudijom za istragu
26809 pregleda 3 komentar(a)
Detalj tokom jučerašnje potrage, Foto: Savo Prelević
Detalj tokom jučerašnje potrage, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.02.2019. 09:00h

Ronioci Regionalnog ronilačkog centra pronašli su danas tijelo dvanaestogodišnje djevojčice N.K. nedaleko od mjesta gdje se u nedjelju prevrnuo čamac na Skadarskom jezeru, potvrđeno je "Vijestima" iz MUP.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra Veselin Mijajlović kazao je Vijestima da je prvi ronilački tim pronašao tijelo djevojčice zaglavljeno u granama, nakon pipanja dna.

"Tijelo je pronađeno u koritu rijeke Morače i izvučeno na obalu i čekaju se nadležne službe koje će ga preuzeti", rekao je Mijajlović.

Dodao je da ronioci nastavljaju potragu za ocem djevojčice Ratkom Kumburovićem i njihovim prijateljem Darkom Vujoševićem.

Osim devet ronilaca pod vodom, podijeljeni u tri tima, u današnjem traganju učestvovali su i spasioci iz podgoričke Službe zaštite i Nacionalnog parka Skadarsko jezero. U akciju su uključeni i plovna jedinica i helikopter MUP-a, Direktorat za vanredne situacije, kao i mještani sa čamcima.

Monah manastira Vranjina Neofit, koji je prevozio vjernike, sjutra će se naći pred sudijom za istragu.

Manastirski brodić prevrnuo se u nedjelju kod Vranjine. Odmah nakon nesreće iz vode je izvučeno tijelo trudnice Jane Kumburović, koja se utopila pokušavajući da spasi svoju dvanaestogodišnju kćer.

Njen suprug Ratko stradao je pokušavajući da otrgne njih dvije od podviljalih talasa, koji su u smrt odnijeli i njihovog prijatelja Darka Vujoševića, koji je probao da ih spasi.

Tridesettrogodišnji Podgoričanin prvobitno se domogao obale, ali se u vodu vratio kada je vidio da se porodica Kumburović davi. Dodao im je dasku pokušavajući da ih izvuče, ali je i njega poklopio talas.

Neofitu je tužiteljka odredila zadržavanje do 72 sata.

Potraga za tijelima tri osobe koje su se utopile kada se u nedjelju prevrnuo čamac na Skadarskom jezeru nastavljena je ranije danas.

"U potragu su uključene spasilačke službe Nacionalnog parka Skadarsko jezero, pripadnici Službe zaštite i spašavanja Podgorica, ronioci Regionalnog centra iz Bijele, policija, kao i građani. U akciju će biti uključen i helikopter Avio-helikopterske jedinice MUP-a koji će pretraživati teren iz vazduha, a ronioci savremenim sonarom Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju detaljno pretražuju korito", saopšteno je ranije iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra, Veselin Mijajlović kazao je da će se danas u potrazi koristiti "side scan" sonar, specijalni aparat koji skenira morsko dno.

On je za "Boje jutra" na televiziji Vijesti rekao da su ronioci na terenu i da pripremaju aktivnosti za danas.

"Juče je bilo veoma teško, pod vodom se praktično ne vidi ništa. Ima dosta stabala, korijena, grana, i nekoliko se puta desilo da su naši ronioci bili zaglavljeni u tim korijenima i to je bilo zaista teško. Jaka vodena strujanja, jer to je dio rijeke koji se uliva u Skadarsko jezero i voda je prilično brza, a pored toga što je brza izuzetno je mutna i ne vidi se ništa. Tako da smo mi jutros odlučili da sa našim kolegama iz Hidrometeorološkog zavoda da sa njihovim "side scan" sonarom, to je jedan specijalni aparat koji skenira vodeno dno, da pokušamo da vidimo da li ćemo primijetiti biolo kakve sumnjive anomalije", istakao je Mijajlović.

On je dodao da su i juče radili sa jednim sonarom.

"Spuštali smo se na mjesta gdje smo sumnjali da može biti tijelo, ali ispostavilo se da su to samo stabla, tako da ćemo danas sa ovim jačim aparatom pokušati da prvo skeniramo dno i to ćemo raditi od 8.30, 9 do 11.30, 12 kada će naši ronioci zaroniti. Biće sunčan dan, pa možda neka svjetlost prodre i do rječnog dna i da naši ronioci pokušaju da nešto danas urade, da pronađemo ta tijela. Nećemo odustati, danas ćemo raditi u punom sastavu, biće organizovana, tri ronilačka tima, cijeli dan ćemo biti pod vodom", kazao je Mijajlović za "Boje jutra".

U potragu se uključio i vojno-civilni tim Sektora za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Bonus video: