Počelo suđenje Sarvanu: Tvrdi da nije ubio tetku

U Višem sudu počelo suđenje Emiru Sarvanu, optuženom da je na svijep način ubio Duriju Pojatić
2768 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Durije Pojatić, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon ubistva Durije Pojatić, Foto: Savo Prelević

Ovo što je napisano u optužnici, nije tačno. Nijesam kriv. Kada budem spreman iznijeću odbranu. Neću se braniti ćutanjem. To je u podgoričkom Višem sudu kazao Emir Sarvan iz Pljevalja, optužen da je 30. oktobra 2017. godine ubio tetku Duriju Pojatić.

Njemu je počelo suđenje pred krivičnim vijećem sutkinje Vesne Moštrokol.

Državna tužiteljka Tatjana Begović, pročitala je u sudu optužnicu u kojoj se navodi da je Sarvan pretprošle godine u Podgorici, na svirep način i sa umišljajem ubio Pojatićevu.

Piše da ju je u njenom stanu više puta udarao kutlačom, nogama i rukama po glavi i tijelu, dok je pokušvala da odbrani. Objašnjava se da je pala, nakon čega je optuženi nastavio da je udara.

“Nakon čega joj je optuženi šakama držao zapušene nos i usta, za koje vrijeme je Pojatić usljed nanijetih tjelenih povreda i ugušenja trpjela bolove i strah jakog intenziteta, pa je usljed gušenja kod oštećene nastupila smrt”, piše u optužnici.

Svjedok Kenan M. Begić, ispričao je da je predavao u školi, kada ga je pozvala sestra iz Švedske i rekla da njena prijateljica Kaja stoji ispred stana njegove ujne Durije Pojatić skoro sat vremena, ali da iko ne otvara vrata.

Kako je imao ključ od vrata stana, pošao je i zatekao Kaju. Rekao je da je imao ključ, da je otišao tamo i da je tada čuo neki tup udarac: “Kao kada se zatvaraju vrata, prozor”...

Kazao je da je u stanu je zatekao Sarvana.

“Pitao sam ga: ‘Šta ćeš ti tu Emire’. Odgovorio je da je došao da obiđe tetku. Naveo je da je u stanu već 15 minuta. Na pitanje, zašto je zaključao vrata, rekao je da je tako tetka tražila. Bila je zarozana staza. Primijetio sam da je na nogama imao dvije različite papuče. Zatim je skinuo papuče i obuo patike i obukao jaknu. Rekao sam da nigdje ne bježi jer će policija pomisliti da je on to uradio. Na Sarvanu nijesam primijetio nikakve pokazatelje, osim što je bio zbunjen kada me vidio”.

Rekao je da je tada prišao ujuni koja je ležala na bok i opipao puls: “Bila je još topla, ali nije davala znake života. Kaja je pozvala Hitnu pomoć, a ja sam pozvao policiju i rekao šta sam zatekao i da je Sarvan u stanu. Kada je službenik policije svijetlom sa mobilnog telefona osvijetlio njeno lice i sklonio kosu, vidjeli smo povrede i modrice po vratu. Potom je dao da je vjerovatno Sarvan to uradio, te da ga zadrže. Durija je Sarvanu pomagala, brinula se za njega, davala mu novac. Svakome je bilo dosadilo koliko se ona brinula o njemu”.

Okrivljeni je prigovorio, rekavši da je prije Begića ušao u stan samo minut ili dva, da je razmišljao šta da radi i da je namjeravao da pozove policiju.

Suđenje se nastavlja 26. marta.

Tražio odlaganje, pa izuzeće vijeća

Sutkinja je na početku glavnog pretresa pročitala nalaz vještaka, neuropsihijatra prof. dr Stanka Milića, u kojem piše da je okrivljeni sposoban da prati tok suđenja i u njemu učestvuje.

Nakon toga, okrivljeni je tražio da se suđenje odloži na duži period da bi sa braniocem pripremio odbranu jer se “zdravstveno ne osjećam baš najbolje”.

Sutkinja je kazala da je imao dovoljno vremena da se pripremi, a okrivljeni je zatim zatražio izuzeće sudskog vijeća.

Vijeće je odbacilo njegov predlog odbio kao neosnovan i sračunat na odugovlačenje postupka. Okrivljeni je dodao da neće sada iznostiti odbranu, ali da se neće braniti ćutanjem. Potom je rekao da se nije usaglasio sa braniocem advokatom Damirom Lekićem, oko načina odbrane, nakon čega mu je advokat otkazao punomoćje.

Bonus video: