Tragedija podsjetila na opšti nered u plovidbi Skadarskim jezerom

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva tvrdi da će pojačati inspekciju plovidbe na jezeru, brodari i ranije tražili kvalitetne kontrole kako bi se suzbila siva zona i preduprijedile nesreće
10506 pregleda 16 komentar(a)
Potraga za stradalima: Na jezeru juče, Foto: Provatna arhiva
Potraga za stradalima: Na jezeru juče, Foto: Provatna arhiva

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u narednom periodu povećaće broj inspektora i pojačati kontrolu plovidbe i ispravnosti plovila na Skadarskom jezeru, koja, prema ocjenama brodara i turističkih radnika u tom rejonu, nije na zadovoljavajućem nivou.

Resor Osmana Nurkovića odlučio se za te mjere nakon što se u nedjelju na Vranjini utopile četiri osobe, među kojima trudnica i dvanaestogodišnja djevojčica, nakon što je talas prevrnuo limeni čamac.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, plovilo je bilo registrovano, ali kormilar nije imao Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja čamca, dokument ravan vozačkoj dozvoli kada je riječ o vožnji automobila.

Privrednici i brodari, koji decenijama turistički voze putnike po Skadarskom jezeru, više puta molili su nadležne da donesu jasna pravila plovidbe u tom nacionalnom parku i da sprovode redovne i kvalitetne kontrole kako bi se suzbila siva tržišna zona, ali i kako bi se izbjegle opasne i po živote rizične situacije. Oni su se više puta obraćali Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG), koji gazduju crnogorskim dijelom skadarskog basena, Ministarstvu i njegovom državnom organu - Lučkoj kapetaniji u Baru, na čelu sa lučkim kapetanom Predragom Ratkovićem, nadležnoj za kontrolu plovidbe na jezeru.

Skadarsko jezero

Dugogodišnji brodar sa jezera, koji živi od prevoza putnika tokom turističke sezone, kazao je “Vijestima” da u najvećem crnogorskom nacionalnom parku vlada javašluk u svim oblastima, a najviše u dijelu kontrole plovila i njihovih upravljača...

“Inspektor bezbjednosti plovidbe i kada izađe na teren, uvijek kontroliše iste ljude i plovila, koji se ozbiljno bave turizmom i imaju sve dozvole, ali niko ne zaustavlja barke, čunove, čamce... koji plove jezerom u svako doba godine, a većina ih nije registrovana, dok gotovo nijedan kormilar nema dozvolu za upravljanje tim plovilom. Mnogo veći problem je što veliki broj njih registruju čamce i brodove za ‘sport i ribolov’, jer su na taj način dužni da ih registruju svakih pet godina i sa takvim plovilima prevoze putnike, čime ih dovode u opasnost i čine štetu nama, koji smo registrovani kao ‘privrednici’ i dužni smo da svake godine brodove vodimo na tehnički pregled, kako bismo obnovili registraciju”, pojasnio je.

Sa njegovim tvrdnjama korespondiraju i podaci virpazaske Lučke ispostave, prema kojima su od ukupno 616 čamaca za lične potrebe ili sport i razonodu registrovana 534, a za privredne svrhe ili prevoz putnika 73 plovila. Za javne svrhe (potrebe institucija) registrovano je devet čamaca. Drugi brodar upozorio je da na jezeru nijesu jasno definisani plovni putevi, ali da ih i takve mali broj brodara poštuje. Tvrdi da se brodovi, gliseri i čamci često mogu vidjeti u kanalima i strogo zaštićenim rezervatima prirode, gdje je njihovo prisustvo zabranjeno.

“Jako je bitno i ko upravlja plovilom. Brod koji prevozi putnike mora da ima dva licencirana mornara-motoriste (kormilara) na palubi dok vozi turiste, što rijetko ko poštuje. Takođe su veliki problem prevoznici koji angažuju ljude bez dozvole, ali i momke koji ne poznaju jezero pa često dođe do problema, jer je jezero promjenljivo”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Zakon o NPCG propisuje da na jezeru bez posebne dozvole ne smiju biti privatna plovila sa motorom jačim od deset kilovata, dok se, tvrde brodari, na jezeru često mogu vidjeti gliseri, skuteri i druga plovila sa očigledno jačim motorom.

Većina turističkih brodara na jezeru tvrde da su svjesni da je nacionalni park razuđen i da se plovidba ne može do kraja regulisati, ali smatraju da redovne i kvalitetne kontrole, kao i stroži propisi, problem mogu značajno suzbiti.

Iz Ministarstva su saopštili da oni uređuju plovidbu Skadarskim jezerom, a kontroliše je Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Bar. Oni, međutim, nijesu saopštili rezultate kontrola njihove inspekcije.

“Lica u prekršaju se procesuiraju kroz prekršajni nalog kojeg podnosi Inspektor sigurnosti plovidbe. Tačan broj napisanih prijava u 2018. godini nalazi se u izvještaju Inspektora sigurnosti plovidbe Kapetana Mirka Fuštića, a njihov tačan broj u 2018. godini možemo dostaviti sjutra jer inspektor trenutno nije u kancelariji i službeno je odsutan na ročištu u Podgorici”, piše u odgovoru Ministarstva, koji je “Vijestima” poslat u ponedjeljak.

Izvještaj inspektora Fuštića “Vijestima” nije dostavljen ni juče. Iz Ministarstva su, međutim, najavili da će inspekcija sigurnosti plovidbe, zbog nedavnog tragičnog događaja biti dodatno pojačana novim inspektorima u sastavu tog resora.

Lice koje upravlja čamcem mora da ima dozvolu za plovidbu čamca i Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja čamca.

U dozvoli, koju izdaje Lučka ispostava Virpazar, definisana je kategorija plovidbe a u skladu sa svjedočanstvom o sposobnosti čamca za plovidbu, koji izdaje Uprava pomorske sigurnosti (UPS) - Tehnički inspektorat Tivat.

Iz UPS tvrde da tehnički inspektorat u njihovom sastavu vrši samo tehnički pregled ispravnosti plovila, a izdavanje plovidbene dozvole i inspekcijskog nadzora je u nadležnosti Lučke kapetanije. U dozvoli za plovidbu čamca, uneseni na osnovu svjedočanstva o sposobnosti čamca za plovidbu, piše na kojem području čamac smije ploviti, u kojim vremenskim uslovima i u kakvom stanju vode.

Izgradiće Luku Virpazar i instalirati AIS sistem

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva tvrde da je u cilju povećanja sigurnosti plovidbe na Skadarskom jezeru predviđeno dodatno ulaganje u infrastrukturu (nasipi, signalizacija, vjetrobrani, putevi) i suprastrukturu (brodovi i objekti) kroz IPA program pomoći Evropske unije. Na obalnom području Skadarskog jezera je, prema tome, za ovu i narednih dvije do tri godine, predviđeno postavljanje sistema za automatsku elektronsku identifikaciju plovila (AIS).

“Obalna stanica BARRADIO bi u svakom trenutku imala sliku sa putničkim plovnim objektima na ekranu dežurnih službi Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tvrde da se kroz prekogranični projekat planira i izgradnja Luke Virpazar koja će biti baza svim plovnim objektima na Skadarskom jezeru i “dodatni input povećanju sigurnosti plovidbe na jezeru”.

U koritu Morače pronašli tijelo djevojčice

Ronioci Regionalnog ronilačkog centra pronašli su juče tijelo dvanaestogodišnje djevojčice N.K. nedaleko od mjesta gdje se u nedjelju prevrnuo čamac na Skadarskom jezeru.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra Veselin Mijajlović kazao je “Vijestima” da je prvi ronilački tim pronašao tijelo djevojčice zaglavljeno u granama.

“Tijelo je pronađeno u koritu rijeke Morače i izvučeno na obalu i čekaju se nadležne službe koje će ga preuzeti”, rekao je Mijajlović. Dodao je da ronioci nastavljaju potragu za ocem djevojčice Ratkom Kumburovićem i njihovim prijateljem Darkom Vujoševićem.

Manastirski brodić kojim je monah manastira Vranjina, Neofit od manastira do obale pevozio osam vjernika prevrnuo se u nedjelju kod Vranjine. Odmah nakon nesreće iz vode je izvučeno tijelo trudnice Jane Kumburović, koja se utopila pokušavajući da spasi svoju dvanaestogodišnju kćer.

Njen suprug stradao je pokušavajući da otrgne njih dvije od podviljalih talasa, koji su u smrt odnijeli i Vujoševića, koji je pokušao da ih spase.

Tridesettrogodišnji Podgoričanin dodao im je dasku pokušavajući da ih izvuče, ali je i njega poklopio talas. Neofitu je tužiteljka odredila zadržavanje do 72 sata.

Bonus video: