Marković: Hitno inicirati procesuiranje Šoškića

Ponašanje tužioca Šoškića direktno urušava dostojanstvo i ugled tužilačke organizacije, a građanima šalje opasnu poruku da Tužilaštvo nije tu da nas štiti od nasilnika, već da svjedoči nijemo nasilju, time ga zapravo ohrabrujući, smatra urednik Dana
10049 pregleda 20 komentar(a)
Šoškić, Foto: Savo Prelevic
Šoškić, Foto: Savo Prelevic

Urednik "Dana" i predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, obratio se v.d. Vrhovnog državnog tužioca i predsjedniku Tužilačkog savjeta, Ivici Stankoviću, sa zahtjevom da, u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca, po hitnom postupku inicira procesuiranje višeg državnog tužioca, Miloša Šoškića.

"Naime, tužilac Šoškić je dana 3. decembra 2019. godine viđen od strane novinara “Dana”, Vladimira Otaševića, kako u društvu sa Zoranom Bećirovićem, kontraverznim biznismenom i licem kojeg je Tužilaštvo nedavno privodilo zbog prijetnji sudsko vještaku, posjećuje prodavnicu mobilnih telefona u tržnom centru “Delta” gdje su kupovali mobilni telefon. Imajući u vidu nesumnjivi javni interes da o ovom pitanju izvjesti javnost, naš novinar Otašević je pokušao napraviti fotografiju Bećirovića i Šoškića. Tom prilikom je bio napadnut od strane tjelohranitelja Bećirovića, koji ga je udario, psovao i prijetio mu u namjeri da ga spriječi da napravi gore navedenu fotografiju. Sve je to mirno posmatrao, ćuteći i ne reagujući viši državni tužilac Šoškić, a potvrda ovog se može naći kako u svjedočenju Otaševića, tako i u video snimku iz "Delte” koji je već dostavljen Tužilaštvu", navodi Marković.

Etički kodeks državnih tužilaca, ističe on, obavezuje sve tužioce da ga se dosljedno pridržavaju “s ciljem očuvanja i daljeg osnaživanja dostojanstva i ugleda državnog tužioca i Državnog tužilaštva kao jedinstvenog i samostalnog organa”.

"Ponašanje tužioca Šoškića direktno urušava upravo dostojanstvo i ugled tužilačke organizacije, a građanima i građankama šalje opasnu poruku da Tužilaštvo nije tu da nas štiti od nasilnika nego da svjedoči nijemo nasilju time ga zapravo ohrabrujući. Takođe, Etički kodeks državnih tužilaca propisuje da “državni tužioci treba da se odlikuju visokim integritetom i odgovarajućim stručnim znanjem”, a u konkretnoj situaciji nijesmo mogli prepoznati ni taj integritet niti stručno znanje koje je, između ostalog, uključivalo i poznavanje odredbi ovog Kodeksa. Dodatno, državni tužioci imaju profesionalnu obavezu da “uvijek poštuju dostojanstvo drugih, bez obzira na to o kojoj se osobi radi i bez obzira na njen status, kao i bez diskriminacije u pogledu vjere, pola, seksualnog opredjeljenja, nacionalne pripadnosti, društvenog ili etničkog porijekla, boje kože, starosne dobi, kao i po osnovu drugih ličnih svojstava”, a svi dokazi upućuju da je tužilac Šoškić svojim ćutanjem i izostankom reakcije doprinio gaženju dostajanstva našeg kolege Otaševića, ali i kršenju njegovih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima, što je isto kršenje Etičkog kodeksa", navodi Marković.

Posebno, kako je kazao, naglašava "drastično kršenje" sljedećih odredbi Etičkog kodeksa državnih tužilaca:

“Na dužnosti i u slobodno vrijeme državni tužioci ponašaće se tako da: f) će, vodeći računa o javnosti rada Državnog tužilaštva kao samostalnog državnog organa, poštovati profesionalne standarde u postupanju i uopšte u svojim nastupima; g) se ni na koji način neće koristiti svojim službenim položajem ili ugledom državnog tužioca za ostvarivanje svojih prava ili interesa; h) svojim ponašanjem na javnom mjestu i ponašanjem uopšte ne nanose štetu ugledu državnih tužilaca; i) radnjama iz svog privatnog života ne narušavaju stvarni ili razumno prikazan integritet, pravednost i nepristrasnost državnog tužioca.”

Takođe, navodi Marković, imajući u vidu radnje koje Tužilaštvo sprovodi protiv Bećirovića, prekšen je i stav “c) državni tužioci će svoj rad usmjeriti na postizanje što boljih rezultata, a kad je potrebno radiće zajednički pomažući se međusobno i informišući jedni druge sa svim saznanjima o poslu koji vrše”.

"Shodno svemu navedenom, a imajući u vidu da živimo u državi koja je zbog nekažnjivosti napada na novinare, kao i neadekvatnom procesuiranju tih napada, sebe već negativno pozicionirala u svim relevantnim međunarodnim izvještajima, kao i da je to imalo devastirajući uticaj na razvoj novinarstva kao profesije, ovim putem od vas tražim da ovaj slučaj prioritetno razmatrate na Tužilačkom savjetu i to na otvorenoj sjednici kako bi javnost bila upoznata sa stavom svih članova Tužilačkog savjeta o ovom zaista drastičnom slučaju ugrožavanja ugleda Tužilaštva", zaključio je Marković.

Bonus video: