Kriminalnu grupu pratili mjesecima, u njoj i dva pripadnika Vojske Crne Gore

"Pronađeno je oko 60 kilograma velike čistoće", rekao je tužilac Saša Čađenović
26395 pregleda 62 komentar(a)
Sa danas održanog presa, Foto: Savo Prelević
Sa danas održanog presa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2019. 11:49h

Kriminalna grupa koja je brodom "Jadran" namjeravala da prošvbercuje kokain i oružje u Tursku, a iz te države prokrijumčari heroin u Crnu Goru, praćena je više mjeseci.

To je saopšteno na presu Ministarstva odbrane, Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

Uhapšeni su pripadnici Vojske Miloš Kulić i Duško Radenović i Tivćanin Radomir Osmajić. Policija, kako Vijesti" saznaju traga za Vladimirom Račićem i Dejanom Rovčaninom.

Uživo

11:54 Čađenović je kazao da su među osumnjičenima dvojica pripadnici Vojske Crne Gore i da su ostali nemaju veze sa Vojskom.

11:52 Katnić je potvrdio da je pronađeni kokain najveće čistoće koji je zaplijenjen do sada u Crnoj Gori i da je njegova vrijednost oko pet miliona eura.

"Ovo je naš ozbiljan uspjeh i veliki gubitak kriminalne grupe", rekao je Katnić.

11:50 Pukovnik Pantović je kazao da će brod "Jadran" u 12 časova krenuti na planirano krstarenje.

11:48 Upitan da li zapljena droge ima veze sa ubistvom Veselina Vukotića, oca navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana, Katnić je rekao da nemaju takvih saznanja.

"Istraga teče. Taj nemili događaj ispituje kriminilastička policija i Više državno tužilaštvo. Izražavam saučešče porodici Vukotić jer se desio zločin i zvjerstvo", rekao je Katnić.

11:46 Glavni specijalni tužilac je pohvalio "kapacitete Vojnoobavještajne službe".

11:38 Tužilac Saša Čađenović rekao je da je pokrenut krivični postupak protiv pet lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenja preoizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih dorga i zbog krivičnog djerlovanje nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Lišena su slobode tri lica M.K., D.R. i R.O koji su privedeni tužiocu uz krivičnu prijavu, dok se za dva lica V.R. i D.R. traga", rekao je Čađenović.

On je naveo da je kriminalna grupa "bila spremna da u realizaciji kriminalnog plana primijeni nasilje i zastrašivanje".

"Kriminalni plan se sastojao u tome da se kokain iz Crne Gore pomorskim putem transportuje prema lukama u Turskoj gdje bi drugim članovima kriminalne organizacije kokain bio isporučivan, a u povratku bi preuzimali iste ili slične količine heroina koji bi transportovali u Crnu Goru radi dalje prodaje", rekao je Čađanović.

Dodao je da je prema istom planu iz Crne Gore trebalo da bude transportovano i oružje iz Crne Gore u Tursku, zajedno sa drogom.

"Pronađeno je oko 60 kilograma kokaina velike čistoće, preko 80 odsto", rekao je Čađenović.

11:35 Pukovnik Aleksandar Pantović kazao je da je "ovaj slučaj pokazao da će svaki pokušaj da se kriminal unese u vojsku ostati samo na pokušaju".

"Vojska je organizacija koja počiva na hijerarhiji i tačno definisanom sistemu odgovornosti i ovakve namjere je teško sprovesti u djelo. Za pojednice koji su nedostojni poziva kojim se bave neće biti mjesta", poručio je Pantović.

11:33 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su Specijalno tužilaštvo i Uprava policije postupajući po početnim saznanjima koja su potekla od obavještajno bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane prije više mjeseci započeli su rad na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja se bavila prodajom droge međunarodnih razmjera.

"Bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra odbrane i saradnje sa obavještajno bezbjednosnim direktoratom ne bi se mogli prikupiti dokazi niti pratiti djelovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a konačno ni identifikovati pojednici iz Vojske Crne Gore koji su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji. Akcija pokazala da se jedino zajedničkim djelovanjem može raditi na suzbijanju organizovanog kriminala", rekao je Katnić.

Zbog šverca milionski vrijednog tovara uhapšen je najmanje jedan član posade tog ratnog broda.

Jedrenjak ""Jadran" je pretresen neposredno prije nego što je “Jadran“ u 11 sati u petak trebalo da isplovi iz Tivta na dvonedjeljno školsko krstarenje sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora do Turske i Grčke.

Ta količina kokaina na crnom tržištu vrijedi preko pet miliona eura.

Zbog sumnje da iza pokušaja krijumčarenja najvrednijim brodom Mornarice VCG stoji ozbiljna organizovana kriminalna grupa, istragu je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Bonus video: