Odbijena žalba, Vujošević ostaje u pritvoru

Vujoševiću je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i kako ne bi ometao postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače
4704 pregleda 5 komentar(a)
Nenad Vujošević, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Nenad Vujošević, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2019. 09:39h

Vanrapsravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca okrivljenog Nenada Vujoševića, advokata Borivoja Borovića koji je tražio da se njegovom klijentu ukine pritvor koji mu je određen u nedjelju nakon saslušanja kod sudije za istragu Miroslava Bašovića.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje samostalna savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović isto vijeće je uvažilo žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i preinačeno rješenje sudije za istragu na način što je prema okrivljenom Vujoševiću određen pritvor i po pritvorskom osnovu iz čl.175 st.1 tač.2 Zakonika o krivičnom postupku.

U prevodu Vujoševiću je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i kako ne bi ometao postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

"Protiv ovog rješenja iz stava I žalba nije dozvoljena, dok je protiv ovog rešenja iz stava II dozvoljeno pravo žalbe Apelacionom sudu Crne Gore u roku od 24h od prijema pismenog otpravka rješenja, a preko ovog suda", navodi se u saopštenju.

Vujošević, inače sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, se sumnjiči da je kao član kriminalne grupe po nalogu njenog organizatora odbjeglog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića pokušao da utiče na specijalne tužioce u istragama koje se vode protiv njega i članova njegove kriminalne organizacije.

Uhapšen je prošlog petka nekoliko dana nakon što je Knežević objavio audio-razgovora sa Vujoševićem, u kojem ovaj tvrdi da je uzimao novac biznismena sa potjernice i njime kupovao službene usluge vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. Knežević je rekao da je u tu svrhu dao oko 800.000 eura.

Prvi čovjek tužilaštva to je negirao iste večeri kada je snimak objavljen, a dan kasnije predstavnici SDT-a saopštili su da nema ni udaljenih sumnji da je njihov kolega kriv. Dodali su da Vujoševića prate više od godinu zbog sumnje da je dio Kneževićeve kriminalne grupe kojoj je dostavljao povjerljive informacije iz institucije čiji je službenik.

Vujošević je, nevanično saznajemo, nakon hapšenja specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukičević tvrdio da nije razgovarao sa bilo kojim tužiocem o istragama koje se vode protiv Kneževića, jer su to časni ljudi. Tvrdio je i da je zamajavao Kneževića da to čini.

Bonus video: