Savić: Netačno da sam Maroviću omogućio da napusti Crnu Goru

"Neistiniti su i navodi DF da je predsjednik Višeg suda u Podgorici svjedoku saradniku S.S. skrivao identitet šest mjesci", piše u demantu
8360 pregleda 11 komentar(a)
Boris Savić, Foto: Boris Pejović
Boris Savić, Foto: Boris Pejović

Neistinit je navod Demokratskog fronta da je predsjednik Višeg suda u Podgorici prihvatio sporazum o priznanju krivice Svetozara Marovića i onda mu omogućio da bez konfiskovanja imovine stečene kriminalom napusti Crnu Goru, saopštio je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

"Istina je da je S. M. pušten iz pritvora nakon što mu je pritvor istekao, a sudu nije stavljen predlog za produženje istog, a sud u toj fazi postupka nema zakonsko ovlašćenje da produži pritvor bez predloga ovlašećenog tužioca. Neistinit je i navod Demokratskog fronta da je I. B. zahvaljujući administrativnom nemaru Borisa Savića napustio Crnu Goru", piše u demantu .

Nastavak demata Savića prenosimo integralno:

"Istina je da je vanraspravno vijeće ovog suda, odlučujući po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva, okrivljenom I.B., odredilo pritvor. Istog dana kada je Državno tužilaštvo podnijelo predlog za određivanje pritvora (09.08.2019.godine), sud je, u skladu sa zakonskom procedurom, uputio poziv za saslušanje okrivljenog, ali je isti bio nedostupan sudu, s obzirom na to da je 04.08.2017.godine, otpušten sa izdržavanja kazne zatvora. Prema tome, neistinita je tvrdnja da se radi administrativnom ili bilo kakvom drugom nemaru u postupanju predsjednika niti Višeg suda u Podgorici u ovom predmetu.

Neistiniti su i navodi DF da je predsjednik Višeg suda u Podgorici svjedoku saradniku S.S. skrivao identitet šest mjesci.

Istina je da je od prvog dana identitet svjedoka saradnika bio poznat svim učesnicima u postupku, a i državnim organima, imajući u vidu da je ovo lice sa putnom ispravom ušlo u zemlju.

Istiniti su navodi da Boris Savić poznaje lica N.V., i T.Ć., i nema ništa protiv da se upoređuju bazne stanice i telefonski listinzi, bez obzira na to iz kojeg razloga neko smatra da to treba uraditi. Neistiniti su navodi da je D.K., poklonio Saviću slike određenih savremenih slikara koje krase zidove njegovog stana.

Istina je da Boris Savić ne poznaje D.K., sa njim nikada nije razgovarao niti sjedio za istim stolom, a D.K., mu nikada nije nešto poklonio, pa ni bilo kakvu umjetničku sliku. Radi se o izmišljotini i podmetanju iz razloga poznatih samo onome ko takve informacije pronosi.

Konačno, predsjednik suda izvlači zaključak da neistine koje se u posljednje vrijeme iznose na račun predsjednika suda, bez obzira na njihovu neosnovanost i jasan cilj ličnog napada osoba protiv kojih se vodi krivični postupak, ni na koji način neće uticati na predsjednika suda da i dalje postupa po zakonu u svakom konkretnom predmetu i da odluke donosi zakonito i nepristrasno bez obzira na bilo čije mišljenje, zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.

U svakom slučaju, ukoliko se licima koja pronose iznijete neistine ne dopadaju zakonska rješenja koje primjenjuje predsjednik ovog suda, mogu podnijeti nadležnim organima inicijativu za izmjenu istih ili ukoliko smatraju da se donose nezakonite odluke u zakonom predviđenoj proceduri podnijeti žalbe na iste."

Bonus video: