Savović osuđen na 14 mjeseci zbog paljenja kioska Tomkića - Vijesti.me
PRVOSTEPENA PRESUDA

Savović osuđen na 14 mjeseci zbog paljenja kioska Tomkića

Sutkinja Dubravka Popović je pored kazne zatvora Savoviću izrekla i obavezu da „na ime oštetnog pravnog zahtjeva na naknadu štete vlasnici doo Lucija trade isplati šest hiljada eura“

Savović
Savović (Foto: Privatna arhiva)

Beranac Aleksandar Savović (21) osuđen je prvostepeno u Osnovnom sudu u ovom gradu na godinu i dva mjeseca zatvora, zbog toga što je krajem marta u naselju Dolac zapalio kiosk Igora Tomkića, odnosno njegove supruge Ivane.

Sutkinja Dubravka Popović je pored kazne zatvora Savoviću izrekla i obavezu da „na ime oštetnog pravnog zahtjeva na naknadu štete vlasnici doo Lucija trade isplati šest hiljada eura“.

U saopštenju Osnovnog suda u Beranama navodi se da je za krivično djelo oštećenje i uništenje tuđe stvari predviđena novčana kazna ili zatvor do dvije godine. Navodi se da se predmetni sudija rukovodio priznanjem Savovića o izvršenju krivičnog djela, zatim iskazom Ivane Tomkić i nalazima vještaka elektro, protivpožarne i finansijske struke.

U pritvoru su i dvojica mladića, Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19), zbog toga što su tri dan ranije pretukli Igora Tomkića u njegovom kiosku, i njima se, takođe, u Osnovnom sudu u Beranama, sudi zbog nanošenje teških tjelesnih povreda u sticaju sa nasilničkim ponašanjem.

Slučaj Tomkić talasao je crnogorsku javnost krajem marta i polovinom aprila. Dok su premijer Marković i njegovi ministri, kao i poslanik Adrijan Vuksanović iz HGI, tvrdili da je slučaj nacionalistički jer je Tomkić Hrvat, iz lokalne uprave u Beranama su ponavljali da se radi o bezbjednosnom pitanju i kriminalu.

Roditelji mladića koji su uhapšeni demantovali su da slučaj ima bilo kakve veze sa tim što je Igor Hrvat.

Održana je i vanredna sjednica Skupštine opštine Berane, na kojoj je jednoglasno najoštrije osuđuen napad i nasilje nad sugrađaninom Tomkićem i između ostalih donesen zaključak da je “napad na Tomkića napad na multikulturalne, multinacionalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore, a postupci pojedinaca ili organizovani grupe ne odražavaju pravu sliku stanja u Beranama, te da isti ne mogu narušiti tradicionalni multietnički sklad i suživot koji je odlika Berana”.

Uprava policije je nekoliko dana demostrirala silu na ulicama Berana sa pripadnicima Posebne jedinice, opremljene dugim cijevima i skoro da je zavela vanredno stanje u tom gradu.

Igoru Tomkiću država je, osim policijske zaštite, obezbijedila i finasnijsku pomoć od 12 hiljada eura na ime pretrpljene štete.

Tomkić je nedavno Vijestima potvrdio da je oglasio na prodaju kuću u naselju Dolac, jer se, kako je kazao, situacija nije promijenila na bolje i da se on još uvijek ne osjeća bezbjednim.

Tomkić je rekao da još uvijek ne zna da li će napustiti naselje Dolac, ili će sasvim otići iz Berana.

Porodica Tomkić je vrlo ugledna i uvažena u Beranama. U ovom gradu žive šest decenija i nikada niko nije imao sličnih problema. Njegovi roditelji i brat žive u centru grada, dok se Igor prije dvanaest godina odselio u naselje Dolac.

Ranije je izjavio da nije imao problema sve dok se 2016. godine nije vratio iz Njemačke gdje mu je odbijen zahtjev za azil, i kada je zakupio kiosk. Tada je, kako je rekao, lokalna banda iz tog naselja počela da ga reketira i uznemirava, na, kako je izjavio, nacionalističkoj osnovi.


Vidi sve komentare