Katnić: I dok sjedim na konfereciji, vrebaju me oni koji bi da me ubiju

SDT je istakao da Knežević sve za šta ga sumnjiče nije mogao uraditi bez korišćenja privrednih struktura Crne Gore
30667 pregleda 78 komentar(a)
Katnić, Foto: Zoran Đurić
Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.01.2019. 13:18h

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je i da ga i sada, dok sjedi na konferenciji za medije, "vrebaju" oni koji bi da ga ubiju.

"Stvara se klima da sam član kriminalne organizacije 'kavčani' da se, ako bi me ubili, na mene ne bi obrnuli više nego na lanjski snijeg. A meni bi stvarno bilo žao da ne mogu razgovarati sa vama i sljedeće godine".

Katnić je kazao je da nema ni "udaljenih sumnji" da je Milo Đukanović učestvovao u bilo kom krivičnom djelu vezanom za "Telekom".

Katnić je naveo da je u predmetu "Telekom" istraga obustavljena u odnosu na advokatsku kancelariju Ane Đukanović, jer su ustanovili da su pružili konsultantske usluge koje su naplatili u iznosu od 580.000 eura.

On je na konferenciji za medije prikazao najnoviju šemu koju je SDT napravilo.

"Ova šema je za vas napravljena, ranije nije postojala", kazao je Katnic objašnjavajući na koji način je Knežević povezan za tom aferom.

Katnić je kazao da su zahtijevali raspisivanje međunarodne potjernice za predsjednikom Atlas grupe Duška Kneževićem i da je Viši sud "postupio po tome".

Kazao je i da mu je Knežević rekao da kad on dođe, on nece biti GST.

"Ja ću ovdje biti", rekao je Katnić.

Dodao je da Knežević sjedi u jednoj loži u Londonu, i da misli da će mu ta loža pomoći.

"Znajući tu ložu, znam da mu neće pomoći", rekao je on.

Istakao je da Knežević sve za šta ga sumnjiče nije mogao uraditi bez korišćenja privrednih struktura Crne Gore.

Katnić je objašnjavao na koji način su Atlas i IMB banka odobravale milionske kredite sa rokom otplate od mjesec dana, i kako su ti krediti zatvarani zatvarani kolateralima, a ne vraćani.

Na konferenciji za medije govorio je i o predmetu "Carbon" u kom je prvoosumnjičeni Duško Kneževic preko IBM banke kako vjeruju, utajio više stotina milona eura poreza.

SDT je saopštio da u predmetu "E commerce" (Atlas) sprovode istragu protiv 79 fizičkih i 95 pravnih lica.

Pojasnio je i koliko je država oštećena neplaćanjem poreza po osnovu trgovine preko interneta, što je kako tvrdi, oko 50 ili 60 miliona.

"Ne znam je li potrebno da vam kažem da je to 20 ili 30 vrtića, i da je to upravo broj nedostajućih vrtića u Crnoj Gori", kazao je Katnić.

Afera "Koverta"

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da je, osim bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, saslušana još 21 osoba zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo povrjeđivanje izbornog prava.

Dragan Radonjić, rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), saopštio je glavni specijalni tužilac da je tokom 2018. godine izdalo SPO 222 naloga od kojih su realizivana 162 dok je 60 u radu.

Radonjić, koji je govorio o rezultatima rada u 2018. godini, kazao je da je prošle godine po nalogu SDT uhapšeno 93 osobe, a da je raspisana potraga za osam.

Bonus video: