Suđenje za požar u RTV Pljevlja: Vatra došla sa krova, a ne iznutra

Sud je juče prihvatio predlog odbrane pa će na narednom ročištu zakazanom za 17. septembar biti saslušaju vještaci koji su radili izvještaj, jer odbrana smatra da je pun nelogičnosti i temelji se na pretpostavkama
655 pregleda 0 komentar(a)
Vatromet ispaljen sa krova zgrade, Foto: Edin Zuković
Vatromet ispaljen sa krova zgrade, Foto: Edin Zuković

Požar u kojem su u maju prošle godine izgorjele prostorije Radio televizije Pljevlja nastao je najvjerovatnije kao posljedica ispaljivanja vatrometa sa zgrade u kojoj je bio smješten lokalni javni servis.

To tvrdi grupa vještaka iz Instituta za preventivu, zaštitu na radu i protivpožarnu zaštitu iz Novog Sada, koji su po nalogu pljevaljskog suda uradili supervještačenje uzroka požara. Za izazivanje požara u kojem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 118.000 eura optužen je radnik preduzeća “Vatrometi- Vuković”, Podgoričanin Žarko Laković, koji je povodom Dana nezavisnosti 21. maja prošle godine ispaljivao vatromet sa zgrade u kojoj je smještena RTV Pljevlja.

Sud je juče prihvatio predlog odbrane pa će na narednom ročištu zakazanom za 17. septembar biti saslušaju vještaci koji su radili izvještaj, jer odbrana smatra da je pun nelogičnosti i temelji se na pretpostavkama.

Vještaci u svom nalazu konstatuju da je požar najvjerovatnije izazvao dio štapina ili barutnog punjenje koji nisu izgorjeli tokom ispaljivanja vatrometa. To se, konstatuju vještaci, moglo desiti usljed oštećenja prilikom transporta ili fabričke greške. Na to, tvrde vještaci, optuženi Laković nije mogao da utiče.

Na ovu konstataciju vještaka prigovorio je tužilac Ivan Gačević,rekavši da to nije od uticaja na presuđenje jer okrivljenom je optužnicom na teret stavljen nehat, a ne izvršenje krivičnog djela sa umišljajem.

Veštaci su u nalazu konstatovali da je vatra došla sa krova, a ne iznutra I da se to može zaključiti na osnovu greda koje su oštećene na gornjem dijelu do limenog pokrivača. Vještačenje Institutu iz Novog sada sudija Branko Pejović povjerio je nakon što je Građevinski fakultet u Podgorici odbio da vještači uzroke koji su doveli do požara jer nemaju kadra koji bi to mogao obaviti.

Na ročištu krajem prošle godine vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović isto je tvrdio da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade. On je tvrdio I da je Laković prilikom ispaljenja u potpunosti ispoštovao zakonsku procedure. Za razliku od njega vještak građevinske struke Milan Raičević smatra da požar nije mogao doći sa spoljne strane zbog limenog krova na kojem nije bilo oštećenja.

Bonus video: