U NOTS mogu direktori i službenici, struka nije bitna

Ministarstvu saobraćaja i pomorstva nisu sporna imenovanja u nacionalni odbor za traganje i spasavanje na moru. Važeći Nacionalni plan traganja i spasavanja predviđa administrativna imenovanja po funkcijma, bez obzira na znanja i iskustva iz ove oblasti

11176 pregleda 29 reakcija 7 komentar(a)
Školovani pomorac učestvovao u brojnim akcijama spasavanja, ali ne može u odbor: Lukšić, Foto: Privatna arhiva
Školovani pomorac učestvovao u brojnim akcijama spasavanja, ali ne može u odbor: Lukšić, Foto: Privatna arhiva

U Nacionalni odbor traganja i spasavanja na moru (NOTS) mogu ući samo direktori i rukovodioci institucija i organa usko specijalizovanih za more, dok ministarstva koja nemaju veze sa morem mogu imenovati bilo kojeg svog činovnika. Važeća pravila međutim, uopšte ne predviđaju obavezu da u to tijelo uđu oni koji imaju najviše stručnog znanja i iskustva u praksi u toj oblasti.

To je suština odgovora koji su “Vijesti” dobile od Ministrstva saobraćaja i pomorstva (MSP) na putanja u vezi sa skandalom kada Vlada Crne Gore u sastav NOTS-a koji je nedavno imenovan, nije uvrstila i daleko najobučenijeg i najiksusnijeg stručnjaka iz oblasti traganja i spasavanja (SAR) na moru, pomoćnika direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) za Sektor sigurnosti plovidbe, Žarka Lukšića.

“Viiesti” su prošle nedjelje pisale o neimenovanju Lukšića u NOTS uprkos njegovim impozantnim stručnim kvalifikacijama i specijalizaciji upravo za SAR i sigurnost na moru, te veliko iskustvo iz brojnih akcija traganja i spasavanja koje je vodio minulih godina u crnogorskom teritorijalnom moru i u međunariodnim vodama južnog Jadrana.

Nestavljanje Lukšića u NOTS koji, pored ostaloga, treba da se bavi i “odobravanjem standardnih operativnih procedura kojima se koordinira rad subjekata i pojedinaca koji učestvuju u akcijama traganja i spasavanja na moru, praćenjem i unapređivanjem rada zaposlenih u Odsjeku traganja i spasavanja UPSUL; predlaganjem mjera unapređenja sistema traganja i spasavanja; predlaganjem programa obuke (osnovne i dopunske) za osobe uključene u koordinaciju i sprovođenje traganja i spasavanja”, frapiralo je i ogorčilo stručnu pomorsku javnost koja je komentarisala ovakav potez MSP-a.

Imenovanja po funkciji, ne po stručnosti

“Članovi NOTS-a imenuju se na osnovu važećeg Nacionalnog plana traganja i spasavanja koji je u julu prošle godine usvojila Vlada, a kojim se jasno definiše ko može biti član tog tijela. Član 3.4 važećeg NOTS-a propisuje da su to: generalni direktor za poslove pomorskog saobraćaja i sigurnosti pomorske plovidbe; direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama; predstavnik Ministarstva obrane - komandant Mornarice Vojske Crne Gore; predstavnik MUP-a - Uprava policije - rukovodilac Sektora granične policije; predstavnik MUP-a - Direktorata za zaštitu i spasavanje; predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma; predstavnik Ministarstva zdravlja; predstavnik Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kapetan Lučke kapetanije Bar, kapetan Lučke kapetanije Kotor. Dakle, članovi Odbora imenovani su na osnovu propisanih uslova i kriterijuma, tako da u sastav Odbora nije mogao da uđe niko mimo definisanih predstavnika, jer bi to značilo kršenje odredbi iz člana 3.4 važećeg Plana. Jasno je definisano da član Odbora može biti isključivo direktor UPSUL-a”, odgovoreno je “Vijestima” iz MSP-a na pitanje zašto su predložili ovakav sastav NOTS-a bez Lukšića.

Vlada je prije destak dana u NOTS imenovala Maju Mijušković, v. d. generalnu direktoricu Direktorata za pomorstvo Ministarstva saobraćaja i pomorstva koja će ujedno biti i predsjednica tog tijela, direktora UPSUL-a Harisa Husića, komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Milana Jevtovića, v. d. pomoćnika direktora Uprave policije - Sektora granične policije Milutina Vasiljevića, generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a Miodraga Bešovića, samostalnu savjetnicu u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvija i razvoja sjevera Dinu Skarep, samostalnog savjetnika i u Direkciji za kontrolu i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlja Dražena Ljumovića, direktora Sektora za sigurnost vazdušne plovidbe u Agencije za civilno vazduhoplovstvo Ivana Šćekića i lučke kapetane u Baru Predraga Ratkovića, odnosno Kotoru, Mirka Fuštića.

Za sekretara NOTS-a imenovana je Darinka Joksimović, samostalna savjetnica I u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Iz MSP-a nisu odgovorili na pitanje smatra li ministar Filip Radulović lično za nedostatak to što u NOTS nije ušao dokazani stručnjak sa velikim iskustvom Žarko Lukšić, odnosno da li Radulović Lukšićevo izostavljanje iz NOTS-a doživljava kao afirmaciju principa stručnosti i meritokratije u oblastima koje su u nadležnosti MSP-a, a za koje se ministar javno zalaže.

Lukšić stručan pa ostaje pomoćnik

“Kako je definisano u tački 5.2. Nacionalnog plana traganja i spasavanja na moru, u kojoj se između ostalog navodi da je za organizaciono-operativne poslove odgovoran pomoćnik direktora sektora sigurnosti plovidbe i rukovodilac akcija traganja i spasavanja na moru, to znači da će g. Lukšić i dalje učestvovati u akcijama traganja i spasavanja na moru, a imajući u vidu njegovo iskustvo, profesionalizam i doprinos u dosadašnjem radu UPSUL-a, svakako da on ostaje u timu jer je služba kojom rukovodi g. Lukšić vitalna za rad Uprave, a njegova stručnost i iskustvo od značaja. Jedino mjesto na koje je mogao da bude imenovan u Odboru, jeste pozicija sekretara, odnosno bavljenje admistrativnim poslovima, što, kako smatramo, nije prikladno za poziciju koju on pokriva, odnosno za vještine, kompetencije i iskustvo koje ima”, objasnili su iz MSP-a.

Potpuno aspsurdno, prvi zadatak NOTS-a je “praćenje primjene, unapređivanje i predlaganje izmjena i dopuna Nacionalnog plana traganja i spasavanja na moru”, a upravo taj Plan, po tvrdnji MSP-a, nije dozvolio da u NOTS uđe najstručnija i najiskusnija osoba koju Crna Gora ima u toj oblasti. MSP objašnjava da je za sekretarku NOTS-a postavljena Darinka Joksimović “zaposlena u UPSUL-u u zvanju samostalnog savjetnika I u Odjeljenju za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata što je svrstava u ekpertski kadar Uprave”, i da ima preko 20 godina radnog iskustva “na najsloženijim zadacima i poslovima”.

“Joksimović je pokazala odlične rezultate u pripremi dvogodišnjeg izvještavanja o primjeni protokola Barselonske konvencije, što je dalje navodi da je i te kako sposobna za poslove u dijelu izvještavanja, a što je i jedna od obaveza sekretara Odbora… S obzirom na prirodu posla sekretara Odbora koji, između ostalog, podrazumjeva vođenje zapisnika sa sjednica i sastanaka, distribuciju materijala članovima odbora, koordinaciju sastanaka, komunikaciju među članovima odbora, pripremu izvještaja o aktivnostima odbora, smatramo da je za gore navedeno potrebno imati kvalitetne reference u administrativnom dijelu poslovanja, te da operativne reference u dijelu samog traganja i spasavanja nisu od presudne važnosti jer se konkretno radi o poslu koji podrazumijeva administraciju, a ne traganje i spasavanje na operativnom nivou”, objasnili su iz MSP-a to kako u NOTS-u ima mjesta za službenicu UPSUL-a koja radi u kancelariji, ali ne i za nekoga ko skoro 30 godina na moru u praksi radi ono čime NOTS treba da se bavi.

Husić poslao sebe na obuku u SAD

Izvori “Vijesti” tvrde da je krajem prošle godine imenovani novi direktor UPSUL-a Haris Husić (PES) navodno namjeran da minimizira ulogu i uticaj nekih od svojih najbližih i iskusnih saradnika na najodgovornijim pozicijama u UPSUL-u, poput Lukšića i pomoćnika direktora za Sektora za najavu brodova i tehničko održavanje dr Nexhata Kapidanija. Husić po tim tvrdnjama, neobjašnjivo i nepotrebno na sebe preuzima i neke od poslova kojima treba da se bave njegovi potčinjeni, pa je tako on lično krajem marta boravio na višednevnoj stručnoj obuci u SAD koju je američka Obalska straža organizovala za predstavnike više crnogorskih državnih institucija na teme koje se odnose na bezbjednosnu zaštitu brodova i luka, inspekcijski nadzor, carinske kontrole u lukama i na brodovima.

Husić je na obuku koja se tiče primjene ISPS konvencije o bezbjednosti brodova i luka poslao sebe, a ne pomoćnika direktora UPSUL-a za Sektor za upravljanje lukama Vladimira Stjepčevića iako je Stjepčević a ne Husić, član Nacionalne komisije za ISPS u Crnoj Gori i prirodom pozicije koju obavlja, mnogo je više uključen u primjenu ISPS koda u crnogorskim lukama.

“MSP se obratilo UPSUL sa inicijativom da imenuje jednog predstavnika iz svojih redova. Inače, g. Husić u svojoj profesionalnoj karijeri ima višegodišnje iskustvo u svojstvu oficira za bezbjednost broda, kao i važeće sertifikate iz te oblasti, zbog čega smo smatrali da je shodno sadašnjoj poziciji njegovo prisustvo posjeti US Coast Guardu bilo od velikog značaja za dalju implementaciju ISPS koda u Crnoj Gori”, objašnjavaju ovaj paradoks iz MSP, iako je primjena ISPS koda na brodovima, što je Husić radio dok je kao prvi oficir palube plovio na kompaniji “Dabinović”, mnogo manje komplikovana nego primjena te konvencije u lukama.

Iz MSP su napomenuli da je u posjeti SAD kao član delegacije iz Crne Gore učestvovao i “Vladan Radonjić kao član nacionalne Komisije za ISPS u Crnoj Gori.”

“Zbog ograničenog broja mjesta pokušali smo da u delegaciju uključimo što više relevantnih institucija kao što su Uprava Carina, Uprava policije i sl., tako da su institucije pozvane da imenuju po jednog člana, a sve u cilju uključivanja što većeg broja institucija u implementaciju ISPS koda u Crnoj Gori. Iz tog razloga je ispred nacionalne Komisije za ISPS išao jedan član i to gospodin Radonjić”, istakli su iz MSP-a.

UPSUL kao porodična firma Husića

Iz MSP su potvrdili “Vijestima” da u UPSUL-u uz direktora Harisa Husića, rade i još dva člana te porodice - Husićeva majka i sestra, kao i da je ranije u toj Upravi radio i Husićev otac.

“U UPSUL-u su zaposleni članovi porodice g. Husića i to majka od 2005. godine, a sestra od 2021. godine. S obzirom na to da je g. Husić imenovan u decembru 2023. godine, jasno je zaključiti da su one već bile u radnom odnosu prije njegovog imenovanja za vršioca dužnosti. Što se tiče oca g. Husića, inače jednog od vodećih stručnjaka u oblasti pomorskih telekomunikacija, tačno je da je bio zaposlen u Upravi još od njenog osnivanja, pa čak i prije osnivanja u tadašnjem “Plovputu” koji je prethodnik UPSUL-a, a njegov radni odnos u Upravi je završen 2016. godine”, kazali su u MSP-u.

Nisu komentarisali da li je bilo primjereno za direktora UPSUL-a imenovati nekoga kome već dva člana najuže poriodice rade u toj državnoj instituciji, kao ni na molbu da ministar Radulović saopši svoj lični stav o ovome, odnosno kaže da li mu je poznata slična praksa zapošljavanja članova familije i najbližih srodnika u nekom državnom organi ili kompaniji u SAD gdje se ministar školovao i izgradio većinu svoje dosadašnje profesionalne karijere.

Bonus video: