Uprava policije: Povećan broj naredbi za prinudnu naplatu

Iz policije su objasnili da se poslovi iz nadležnosti Odsjeka odnose na postupak donošenja naredbi za prinudnu naplatu neplaćenih prekršajnih naloga koje su izdali službenici Uprave policije, shodno Zakonu o prekršajima
2779 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prethodnom periodu znatno je povećan broj naredbi za prinudnu naplatu neplaćenih prekršajnih naloga koje su izdali policijski službenici, saopštili su iz Uprave policije i dodali da je na dnevnom nivou u prosjeku izdato 500 naredbi.

Iz policije su kazali da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije od 09. aprila, u okviru Sektora policije opšte nadležnosti, sistematizovana nova organizaciona jedinica - Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate.

Iz policije su objasnili da se poslovi iz nadležnosti Odsjeka odnose na postupak donošenja naredbi za prinudnu naplatu neplaćenih prekršajnih naloga koje su izdali službenici Uprave policije, shodno Zakonu o prekršajima.

„Uprava policije je u prethodnom periodu znatno povećala broj naredbi za prinudnu naplatu, u prosjeku 500 naredbi na dnevnom nivou, što je u krajnjem ruzultiralo povećanjem broja izvršenih novčanih sankcija utvrđenih konačnim i izvršnim prekršajnim nalozima“, navodi se u saopštenju.

Na taj način, kako su rekli iz policije, ostvaruje se kako represivna, tako i preventivna funkcija novčanih sankcija za počinjene prekršaje.

Iz policije su poručili da će Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate intenzivno da nastavi sa sprovođenjem postupka prinudne naplate, što je i obaveza utvrđena odredbama Zakona o prekršajima.

Iz policije su pozvali na saradnju poslodavce kod kojih su počionioci prekršaja zaposleni da nakon prijema naredbi postupe bez odlaganja, kako taj organ ne bi bio prinuđen da kod nadležnog suda za prekršaje inicira zamjenu novčane kazne u kaznu zatvora ili rada u javnom interesu.

Imajući u vidu veliki broj počinjenih prekršaja, od kojih je najveći iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, iz policije su zamolili sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe.

Iz policije su objasnili da se prinudna naplata neplaćenih prekršajnih naloga sprovodi ako kažnjena osoba, na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga, nije u određenom roku uplatila u cjelosti ili djelimično novčanu kaznu.

Kako su naveli, prinudna naplata se sprovodi tako što se od pravnog lica i preduzetnika prenosi novac sa njihovog računa na račun Budžeta Crne Gore, preko Centralne banke.

Prinudna naplata se vrši tako što se od fizičkog lica i odgovornog lica u pravnom licu odbija određeni dio zarade ili penzije, ali ne veći od jedne trećine, preko organa, pravnog lica ili poslodavca kod kojeg je zaposleno kažnjeno lice ili Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Jedan od načina za prinudnu naplatu je da se vrši prenos novca sa računa koje fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu imaju kod poslovnih banaka, osim novčanih primanja koja su izuzeta od izvršenja.

Bonus video: