Daju pare za "sapunicu”, a ukidaju za pozorište

Tivatska Opština odlučila da podrži projekat još jedne TV “sapunice” čija se radnja dešava na Crnogorskom primorju, a istovremeno ne da novac za nekada veoma uspješno pozorište
475 pregleda 4 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.11.2018. 06:22h

Opština Tivat prihvatila je da bude jedan od sponzora koji će podržati snimanje nove TV serije u produkciji beogradske kuće „Monte Royal Pictures“, iza koje stoji poznati beogradski filmski i TV producent Bojan Maljević, otac srpske glumice Bojane Maljević.

Radni naslov serije je „Dug moru“, režiser je Goran Gajič, a scenarista poznati crnogorski dramski pisac Stevan Koprivica.

Gradonačelnik Tivta i lider tivatskog DPS-a Siniša Kusovac, kako „Vijesti“ saznaju, lično je donio odluku da lokalna uprava, kao jedan od sponzora, podrži snimanje serije. „Dug moru“ snimaće se na Rosama na poluostrvu Luštica, u Titu, u Porto Montenegro i u Beogradu. Kusovac je u toj „horor-triler atraktivnoj priči“, prepoznao priliku da se i Tivat poput ranije Budve kroz “sapunicu” „Budva na pjenu od mora“, predstavi širokom TV auditorijumu.

Gradonačelnik je do te mjere „zalegao“ iza ovog projekta da je zajedno sa Maljevićem prije oko dva mjeseca išao na sastanak u Porto Montenegro, objašnjavajući menadžmentu tog nautičkog cetra zašto bi i oni trebalo da podrže novi projekat beogradske produkcijske kuće. Kusovac za podršku produkciji nove serije navodno, lobira i kod drugog velikog stranog strateškog investitora u Tivtu - kompanije Luštica Development. Sve to tivatski gradonačelnik radi u vrijeme kada je lokalna uprava dvije godine zaredom, značajno skresala produkcijski budžet tivatskog Centra za kulturu, nekada prepoznatljivog po svojim vrlo kvalitetnim pozorišnim produkcijama.

Tako je tivatski CZK nakon prošlogodišnjeg potpunog promašaja - predstave „Gorska drama“, autorskog projekta Obrada Nenezića na čijoj je produkciji protivno stručnom stavu menadžmenta CZK, iz političkih razloga insistirao vrh lokalne vlasti, ove godine ostao bez novca iz gradskog budžeta za produkciju nove predstave, pa je pozorišna sezona 2018. za njih izgubljena, ukoliko se zanemari mala i relativno jeftina koprodukcija jedne plesne predstave sa beogradskim Bitef teatrom.

Iz Opštine ni nakon skoro mjesec nisu odgovorili na pitanja „Vijesti“ u vezi sa tim ko je, kada, i na osnovu kojih argumenata i procjena donio odluku da lokalna uprava kao sponzor uđe u produkciju nove Maljevićeve TV serije, koliko će to koštati Opštinu i sa konkretno koje budžetske stavke će taj novac biti potrošen. Nije odgovoreno ni na pitanje koji je uopšte interes Opštine Tivat da u bilo kom svojstvu i sa bilo kojim iznosom, stane iza ovakvih komercijalno-zabavnih projekata koji nemaju izraženu visoku umjetničku vrijednost, te zašto gradonačelnik lobira kod stranih investitora da i oni podrže ovu seriju.

Gradonačelnik Kusovac nije odgovorio ni na pitanje smatra li primjernim trošenje novca iz budžeta Opštine na podršku ovom i drugim sličnim projektima ljudi sa strane koji dolaze u Tivat da traže novac poput organizatora novog muzičkog festivala Mediteranske note koji su bliski Ani Đukanović, sestri predsjednika Mila Đukanovića, a sve to u situaciji kada je ove godine već nanesena direktna finansijska šteta budžetu Opštine u iznosu većem od sedam mliona eura kroz plaćanje jednog izgubljenog sudskog spora i opraštanje komunalija Porto Montenegru.

Bonus video: