Analitici, Pobjedi i Anteni M najviše novca za oglašavanje, dobili i “humanitarnu pomoć”

Od štampanih medija, prema podacima CGO, najviše je uplaćeno Pobjedi - oko 166 hiljada eura, potom idu Dnevne novine i Dan u koje je uloženo oko 15 hiljada, a potom ND “Vijesti” sa 13 hiljada eura
178 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2016. 18:30h

Portal Analitika i Pobjeda i radio Antena M su i u 2015. godini bili mediji za koje državne institucije i preduzeća opredjeljuju najviše novca za oglašavanje, a od Centralne banke su u toj godini dobili i “humanitarnu pomoć”. To je pokazalo istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO), koje su danas predstavili.

“Kad je u pitanju dodjela finansijske pomoći novac je uplaćen sljedećim subjektima: Pobjeda 3.000 eura, Antena M 1.000 i portal Analitika 1.000. Kako je navedeno u samoj odluci Centralne banke Crne Gore, koju potpisuje guverner Milojica Dakić, novac se odobrava 'na ime finansijske pomoći za pokriće dijela troškova za nastavak i razvitak medijske funkcije'”, piše u istraživanju.

Ova tri medija su pokupila najveći dio državnog “oglašivačkog kolača”, šta je prema dostupnima podacima CGO, iznosilo oko 1.72 miliona eura. Najčitaniji portal u Crnoj Gori - “Vijesti Online”, po dostupnim podacima nije dobio ni cent za oglašavanje.

Predstavnica CGO Ana Nenezić pojasnila je da su do podataka došli istraživanjem od maja do decembra, a na osnovu slobodnog pristupa informacijama.

Tvrdi da na njihov zahtjev za slobodan pristup infomracijama, između ostalih, nijesu odgovorili i time direktno prekršili zakon Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Glavni grad, Opština Herceg Novi, Plantaže “13. jul” i Montenegro Airlines. Nenezić smatra da je iznos koji država ulaže u oglašavanje mnogo veći, jer upravo nijesu odgovorile institucije i preduzeća čiji je marketing “najvidljiviji u medijima”.

Od štampanih medija, prema podacima CGO, najviše je uplaćeno Pobjedi - oko 166 hiljada eura, potom idu Dnevne novine i Dan u koje je uloženo oko 15 hiljada, a potom ND “Vijesti” sa 13 hiljada eura.

Nenezić je pojasnila da su u ovom slučaju koristili zvaničnu službenika za javne nabavke Galvnog grada, koji je na sjednici lokalnog parlamenta saopštio da su u Pobjedi, u toku 2015. godine, za oglašavanje potrošili oko 57 hiljada eura. Ona je dodala da u tu cifru nijesu uračunata sredstva koja je Glavni grad opredijelio za oglašavanje.

Kada je riječ o portalima, po tom osnovu prednjači portal Analitika, koji je dobio nešto više od 63 hiljade eura, od ukupnih 90 hiljada potrošenih u oglašavanje na portalima. Ostatak novca je potrošen u portale “Aktuleno.me”, “Ul info”, “Kolektiv.me” i “Volim Podgoricu”. Državna preduzeća i institucije se tokom 2015. godine nijesu oglašavali na portalima “Vijesti”, CDM i RTCG.

U oglašavanje na radio stanicama država je uložila nešto više od 91 hiljadu, a najviše je potrošenu u Antenu M - oko 28 hiljada eura. Druga na listi je Radio Skala sa skoro 19 hiljada eura, dok nije bilo ulaganja u državni RCG i radio '98.

Državne institucije i preduzeća su za oglašavanje na TV kanalima potrošili više od 365 hiljada eura, a najviše novca za oglašavanje je otišlo u TVCG - 166 hiljada eura. Druga po redu je Televizija “Vijesti” sa oko 58 hiljada eura, a treća TV Sun sa skoro 23 hiljade eura.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević saopštila je da i dalje identifikuju “netransparentno, diskreciono odlučivanje koje ima potencijal da utiče na medijsko tržište i ono šta je nezavisnost u radu medija”.

“Zaključivanje ugovora o finansijskoj pomoći i sponzorstvima medijima na bazi odluke rukovodioca institucije predstavlja praksu koja mora biti pravno ograničena. Na ovaj način direktno se podržavaju jedni, a diskriminišu drugi mediji”, ocijenila je Uljarević.

Galerija

Bonus video: