U FOKUSU KULTURA I TURIZAM

TO Herceg Novog i Sankt Peterburga potpisale protokol o saradnji

U hercegnovskoj delegaciji u Sankt Peterburgu bilo je oko tridesetak predstavnika hotelske i agencijske privrede, koju su predvodili direktor TO Pavle Obradović i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević
248 pregleda 1 komentar(a)
TO Herceg Novi, TO Sankt Peterburg, Foto: PR Centar
TO Herceg Novi, TO Sankt Peterburg, Foto: PR Centar
Ažurirano: 03.12.2018. 09:57h

Turističke organizacije (TO) Herceg Novog i Sankt Peterburga potpisale su protokol o saradnji, kojim je, kako je saopšteno, predviđena razmjena kulturno-umjetničkih grupa i ansabala i ozvaničena saradnja, započeta tokom Dana ruske kulture u Herceg Novom sredinom godine.

Protokol o saradnji potpisali su TO Herceg Novi Pavle Obradović i direktorica TO Sankt Peterburga Nadežda Petrovna Vitaljevna na pres konferenciji u Sankt Peterburgu.

"Konferenciju je otvorio guverner za kulturu Konstantin Zuardovič Suhenko, uz direktoricu pozorišta za mlade u Sankt Peterburgu, Svetlanu Lavrecovu, koja je ujedno određena za ambasadorku kulture u Herceg Novom i umjetničku direktoricu Dana ruske kulture“, kaže se u saopštenju TO Herceg Novi.

Obradović je, kako se navodi, kazao da su u TO Sankt Peterburg veoma zainteresovani da Herceg Novi bude prijestonica kulture u Crnoj Gori, kao što je Sankt Peterburg u Rusiji.

"Tako da smo dogovorili saradnju tokom koje ćemo imati „razmjenu“ kulturno-umjetničkih grupa i ansambala. Mi smo već najavili mogućnost promocije Praznika mimoze sa mažoretkama i Gradskom muzikom na nekom njihovom festivalu, a oni će ponovo na Danima ruske kulture dovesti svoje grupe. Mada, njihove predstavnike očekujemo već tokom Praznika mimoze", rekao je Obradović.

On je najavio da iz Sankt Peterburga uskoro treba očekivati gostovanja raznih KUD-ova, slikara, pozorišnih ansambala.

"Troškove putovanja snosiće Sankt Peterburg, dok će smještaj i marketinška promocija biti obaveza domaćina, Opštine Herceg Novi. Prihod od ulaznica za programe inkasiraće lokalna uprava", rekao je Obradović.

Želja TO Herceg Novi je, kako je naveo, da promoviše kulturni potencijal grada u Sankt Peterburgu i obratno.

"Mislim da je to fenomenalno i pravi put kojim treba ići, jer je ovo direktan kontakt sa njima. Bilo je riječi i o ugovaranju aranžmana u hotelima. Sada treba da radimo na strategiji „probijanja“ na rusko tržište, jer preko Sankt Peterburga imamo "otvorena vrata"", naveo je Obradović.

On je pozvao sve hotelske i ugostiteljske poslenike Herceg Novog da se uključe, kako bi, kako je rekao, „ojačali“ i omasovili ponudu grada na tržištu Sankt Peterburga, kasnije i ostalog dijela Rusije.

"Mišljenja smo da je ovo dobar početak razvoja kulturnog turizma u Herceg Novom i vjerujemo da ćemo na pravi način uspjeti da povežemo dva grada. Oni su veoma zadovoljni našim potencijalom i ozbiljni su u namjeri da sarađujemo. Posebno su istakli da je politika i bilo što vezano za nju, potpuno izuzeto, jer se međusobni odnos bazira isključivo na kulturi i turizmu", istakao je Obradović

Za priliku posjete Sankt Peterburgu, TO je napravila promotivni spot grada sa svim lokalnim atrakcijama, dok su hotelijeri ponudili hotelske aranžmane.

U hercegnovskoj delegaciji u Sankt Peterburgu bilo je oko tridesetak predstavnika hotelske i agencijske privrede, koju su predvodili direktor TO Pavle Obradović i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević.

U hercegnovskoj delegaciji bili su predstavnici hotela Perla, Lazure, Instituta Dr „Simo Milošević“, Trend travel agencije, agencije Montenegro Holiday DMC, zatim direktor TO Budva Mladen Franović, predstavnici TO Kotora, Montenegro Airlines-a i drugih gradova Crne Gore, kao i ambasador Crne Gore u Rusiji, Ramiz Bašić.

Sa druge strane, konferenciju su pratili predstavnici 32 turoperatora regije Sankt Peterburg, uz 17 novinskih ekipa.

Preporučujemo za Vas