Vrijedan islamski rukopis prvi put izlažu u Pljevljima

Među islamskim rukopisima sačuvanim u Husein-pašinoj džamiji, ljepotom se izdvaja Kur'an iz 1579. godine...
153 pregleda 0 komentar(a)
kuran Husein paše, Foto: Goran Malidžan
kuran Husein paše, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.12.2016. 15:14h

Kur'an Husein-paše Boljanića - jedan je od najznačajnijih islamskih rukopisa na Balkanu, prvi put će javnosti biti predstavljen večeras u okviru Izložbe koju organizuje Zavičajni muzej u Pljevljima.

To će učiniti u saradnji sa Islamskom zajednicom iz Pljevalja i dr Draganom Kujovićem, orijentalistom u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore.

Izložba će biti otvorena u 19 sati u holu bivšeg Doma vojske Crne Gore u Pljevljima.

Među islamskim rukopisima sačuvanim u Husein-pašinoj džamiji, ljepotom pisanja i brojnim ukrasima, izdvaja se Kur'an iz 1579. godine.

Kur'an ima 233 lista.

Počeci pojedinih poglavlja rađeni su ljepšim i većim pozlaćenim slovima, tekst je napisan u trinaest redova, a tačke na kraju redova su u vidu pozlaćenog osmolista.

Sadrži 352 minijature rađene na zlatnoj podlozi, od kojih je šest izvedeno na cijeloj strani, a na dvijema od njih nalazi se tekst ispisan u sredini.

Iluminirani Kur'an sačuvan u Husein-pašinoj džamiji, djelo je nepoznatog kaligrafa i spada u red najljepših islamskih rukopisa sačuvanih na ovim prostorima.

Izložbu prati brošura koja određenim tehničkim detaljima imitira izgled originalnog Kur'ana.

Autor fotografija minijatura iz Kur'ana Husein-paše Boljanića je Jakub Durgut, tekst o minijaturama napisala je dr Dragana Kujović, a autor teksta o Husein-pašinoj džamiji je direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima dr Branko Banović.

Brošura Umijeće islamske minijature - Kur'an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka, ima 24 strane i prožeta je minijaturama i reprezentativnim stranicama Kur'ana Husein-paše Boljanića.

Zavičajni muzej će Husein-pašinoj džamiji pokloniti 500 primjeraka te brošure, čime će ljepota arapskih slova, raznobojnih ornamenata i pažljivo ucrtanih ukrasa, postati dostupna široj publici i dobiti mjesto u turističkoj valorizaciji kulturnih potencijala.

Izložba će biti otvorena do 26. decembra, a organizuje se sredstvima Ministarstva kulture.

Bonus video: