Ko može da formira mjesne zajednice?

Konsultacije sa građanima će se, navedeno je u pozivu Sekretarijata, izvršiti po svim pitanjima od zajedničkog interesa koje odluka treba da sadrži, a naročito o ukupnom broju građana koji mora biti prisutan na zboru na kome će se vršiti izbor članova Savjeta mjesne zajednice
176 pregleda 0 komentar(a)
mjesna zajednica Stara Varoš, Foto: Boris Pejović
mjesna zajednica Stara Varoš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2016. 20:55h

Nadležni Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada pozvali su nevladine organizacije i građane na konsultovanje i saradnju u donošenju Odluke o mjesnim zajednicama.

„Pozivamo sve nevladine organizacije iz Glavnog grada na saradnju i partnerstvo u izradi Odluke o dopuni Odluke o mjesnim zajednicama. Odluka će utvrditi ukupan broj građana prisutan na zboru na kome se bira savjet mjesne zajednice“, navodi se u pozivu.

Istaknuto je da saradnja grada i NVO podrazumijeva pravo organizacije da učestvuje u postupku prethodnog konsultovanja i javne rasprave o nacrtu akta, uz obavezu Grada da dostavlja upitnike, ankete, nacrte akta, pozive na javnu raspravu i izvještaje o rezultatima konsultovanja i javne rasprave.

Zainteresovane NVO sa teritorije Podgorice se mogu prijaviti u roku od 15 dana.

Konsultacije sa građanima će se, navedeno je u pozivu Sekretarijata, izvršiti po svim pitanjima od zajedničkog interesa koje odluka treba da sadrži, a naročito o ukupnom broju građana koji mora biti prisutan na zboru na kome će se vršiti izbor članova Savjeta mjesne zajednice.

“Anketa u elektronskoj formi sprovešće se na web sajtu www.podgorica.me i Fejsbuk profilu „Mladi Podgorice“ a anketa u pisanoj formi u prostorijama mjesnih zajednica glavnog grada”, istaknuto je u pozivu.

Postupak konsultovanja građana sprovešće se od 15. do 24. decembra.

Predsjednicima mjesnih zajednica Podgorice mandati su istekli drugog aprila ove godine, shodno odluci koja je na snagu stupila mjesec ranije. Predstavnici opozicionih partija ocjenjivali su da vlast opstruira formiranje rukovodstava u mjesnim zajednicama.

Bonus video: